אם בהלת הטפלון אחזה בכם, קרוב לוודאי שאינכם יודעים באילו סירים ומחבתות מומלץ להשתמש. רגע לפני שאתם מחליפים את אוסף הסירים שלכם, כדאי לדעת כיצד לעשות זאת. ללא ספק אתם תרצו להיות בעליהן של מחבתות או סירים בציפוי טיטניום, אבל רגע לפני שאתם מחליפים את כל מלתחת המחבתות והסירים במטבחכם...הישמרו ממלכודות הדבש שבדרך... כדאי שתוודאו שכל שאלותיכם נענות. ומה כדאי לדעת? שאלה מצוינת. תשומת ליבכם חייבת להיות נתונה לכל הנקודות הבאות:
- ככלל, אל תקבלו הסברים או תשובות בעל פה. דרשו לראות אסמכתא כתובה על גבי המוצר, או לכל הפחות בנייר רשמי של היצרן.
- אל תסמכו על הבטחות או הסברים של אנשי מכירות..אלו נוטים להתחלף במהירות, ואתם תישארו עם מוצר שכל ההבטחות לגביו, משולות כאילו נכתבו על הקרח.
- בדקו מיהו היצרן, והיכן הכלי מיוצר. לידיעתכם, במדינות רבות מקובל לרשום את שם המדינה בהמשך לשם המפיץ, ואין חיוב לרשום את ארץ הייצור. כך לדוגמא אם מוצר נושא לוגו X בלגיה - אל תניחו שהוא מיוצר בבלגיה. אם לא מצויין במפורש Made in Belgium - הוא לא מיוצר בבלגיה. חברות רבות נוטות למקם עצמן במדינות שונות באירופה, בשל שיקולי מס, ונוהגות לציין לצד הלוגו שלהן בשם מדינה בה ממוקם מטה החברה. כאמור אין כל קשר בין ציון המדינה, לארץ הייצור של המוצר.
- האם הכלי עשוי יציקה, ומאיזה חומר? ומהו עובי דופן הכלי? נתונים אלו חשובים כדי לעמוד על טיב המוצר. עשוי יהיה מיציקה, ומחומר בעל מוליכות חום טובה (כמו נחושת או אלומיניום) והדופן בעלת עובי (לא פחות מ- 7 מ"מ - אמרנו כלי מעולה, לא?) - אלו נתונים מעולים - כאלו שאתם רוצים שהכלי שתרכשו יהיה מצויד.
- כיצד הכלי מיוצר? - עבודת יד או פס ייצור? - כמובן שכלי שמיוצר בעבודת יד נחשב לאיכותי יותר, ואף מבוקר יותר - עם סיכוי קטן יותר לתקלות.
- האם הכלי מצופה בטיטניום גם מבפנים וגם מבחוץ?
- האם הציפוי מכיל גם את הכימיקל PFOA (החשוד כגורם המסרטן בציפויים לא דביקים)?
- אחריות - בדקו מהו משך האחריות המוצע לכלי, ומהן מגבלות האחריות. יצרנים רבים מציעים אחריות לשערות שנים, מה שבטח אומר משהו על טווח הזמן שהם מצפים מהכלים שלהם להחזיק מעמד.
- דרשו לקבל בכתב הוראות שימוש ותחזוקה. הקפידו לשמור אותן בצמוד לאחריות ולקבלה של הכלי שרכשתם, וכמובן גם לקיימם. הוראות השימוש עשויות כמובן להאיר את הצדדים הפחות טובים בכלי שאתם מעוניינים - ולכלול מגבלות שעשויות לפגום מיכולתכם להפיק מן הכלי החדש את המיטב. לדוגמא בכלים מסוימים מגבילים יצרנים את חשיפת הכלים לחום נמוך עד בינוני, מה שימנע מכם לעשות שימוש נרחב בכלי, ואף עלול לגרום לביטול אחריות היצרן לכלי - אם ייחשף לחום גבוה יותר מחום בינוני.
- האם מותר שימוש בכלי ששת מתכתיים? אל תניחו שכל כלי מתכת מותר לשימוש. בידקו מה בדיוק מותר ומהן המגבלות.
- האם מותרת שטיפה במדיח כלים. בדקו נקודה זו היטב במגבלות אחריות היצרן אשר במרבית המקרים, בכלים המשולבים ציפוי לא דביק - אוסר שטיפה במדיח כלים, או מאפשר אותה אך מציין כי "אינו ממליץ", ו/או מסייג במגבלות (בד"כ רשומות באותיות הקטנות), שמשמעותן הסרת האחריות לפגיעה בציפוי בשטיפה במדיח. בכל מקרה זהו סימן אזהרה עבורכם - לטיב הציפוי ולציפיותיכם לגבי עמידותו ושרידותו במטבחכם.
- בחנו את עיצוב הכלי והתאמתו לצרכיכם.
- רב שימושי - האם הידיות עמידות בחום תנור אפיה. חשוב למגוון רחב של שימושים - מאפיית פשטידה שתוכלו להכין במחבת, ועד לצליית בשר במחבת והכנסתו להמשך צלייה בתנור - ללא צורך בהעברתו לתבנית.
- האם אתם זקוקים אולי גם לידיות מתפרקות? או לא? - חשוב בד"כ רק לצרכי איחסון, או שטיפה במדיח כלים
- כיצד מחוברות הידיות לגוף הכלי - האם ברגי החיבור בולטים ועלולים לצבור לכלוך, בפנים הכלי או על גבי הידיות
- מגוון וצורות הכלים -
- האם קיים בגודל המתאים לכם - בין אם עגול או מרובע
- האם קיים בעומק או בנפח הרצוי לכם
- סוגי מכסים ועמידותם בחום
- בדקו האם המחבת שבו אתם עומדים להשקיע אכן מתאים לסוג הכיריים שבביתכם. שיקלו גם אם עשוי להיות סיכוי שתחליפו בעתיד הנראה לעין את הכיריים לקרמיות או לאינדוקציה - רצוי שהמחבת יתאים גם לכיריים אלו
- חפשו באינטרנט מניסיונם של אחרים - מעט מאמץ (לרוב גם באנגלית) ותוכלו למצוא דיווחי גולשים אותנטיים (בעיקר בפורומים), על התנסותם במוצר אותו אתם עומדים לרכוש, וכך תוכלו למנוע מעצמכם מפח נפש ולגלות שהסיר או המחבת בו עמדתם להשקיע מאות שקלים נוטה להתעוות, או שהציפוי שלו אינו עמיד כמצופה. (נסו פורומים כמו www.discusscooking.com, www.reviewcentre.com או www.taste.com.au שהינם פורומים פעילים ומכילים מידע שימושי רב, ואתם עשויים להיות מופתעים מהמידע שתעלו בחכתכם). אתם עשויים לגלות למשל שהכלי אותו רציתם לרכוש - רחמנא לצלן, שורף את המזון או סובל מתופעת "בועות" שגורמת להסרת והתקלפות הציפוי הלא דביק וכיו"ב.
אלון בנקי, שף, בוגר ה"קורדון בלו" בפריז ועבודה במסעדות בצרפת, בניו יורק ובארץ.
יצרן מומלץ http://www.woll-cookware.co.il
יצרן מומלץ http://www.woll-cookware.co.il