במשך הרבה שנים הקלוריות היו המפתח החשוב של מפתחי הגוף.
אנשים סופרים קלוריות ומקצצים בהם ומתעסקים בהם 24 שעות ביממה כל ימות השנה.
בכל קנייה במכולת השכונתית ניתן תמיד למצוא צרכן ממוצע אשר מחפש את הערך התזונתי ואת הקלוריות של המוצר.
אבל האם תהית מה זה בדיוק קלוריות?
הקלוריה זאת יחידת אנרגיה. אנחנו תמיד מקשרים את זה אך ורק למזון אבל זה מתייחס לכל דבר שמכיל אנרגיה.
למשל כ15 ליטר של בנזין מכילים כ31000000 קלוריות.
קלוריה זה כמות האנרגיה או החום הנדרשת כדי להעלות את טמפרטורת גרם אחד של מיים במעלת צלזיוס אחת.
קלוריה אחת שווה ל 4.184 גאול ( יחידת אנרגיה שמשתמשים בה בפיסיקה המודרנית).
חשוב לציין שבערכים התזונתיים של המזון שאנו צורכים קלוריה אחת משמעותה 1000 קלוריות או 1 קילו קלוריה.
זאת אומרת ש200 קלוריות ממזון שוות ל200000 קלוריות "רגילות"(200 קילו קלוריה) לעומת זאת 15 ליטר בזנין מכילים 31000 קילו קלוריה.
בני האדם צריכים אנרגיה כדי להתקיים-לנשום ,לנוע וגם לפעילות הלב- והם מקבלים את האנרגיה הזאת מהמזון.
מספר הקלוריות במזון נמדד ע"י כמה אנרגיה פוטנציאלית המזון יכול להחזיק.
גרם אחד של פחמימות או חלבון מכיל כ 4 קלוריות וגרם שומן מכיל כ 9 קלוריות.
המזון שאנו צורכים הוא תערובת של 3 אבות מזון אלה. לכן אם תדע כמה פחמימות, חלבון, שומן יש במזון שלך
אתה יכול לחשב כמה קלוריות או אנרגיה מכיל מזון זה.
אם נסתכל על הערך התזונתי של שיבולת שועל נראה שהוא מכיל 160 קלוריות.
זה אומר אם נשרוף אותו אז התגובה הכימית תהיה קבלת 160 קילו קלוריה.(שים לב שקלוריה מהמזון שווה לאלף קלוריות) שמספיקה להעלות את טמפרטורת 160 קילו גרם מים מעלה אחת.
נסתכל שוב על הערך התזונתי ונראה שזה מכיל 2 גרם שומן, 4 גרם חלבון ו32 גרם פחמימה.
הגוף שלנו "שורף" את הקלוריות האלה דרך תהליכים מטבוליים, האנזימים מפרקים את הפחמימות לגלוקוז וסוגי סוכר אחרים, את השומן לגליצרול וחומצות שומן אחרות ואת את החלבונים לחומצות אמינו.
המולקולות מועברות למחזור הדם ומשם לתאים, שם הם נקלטים מיד או נשלחים לשלב האחרון של חילוף החומרים אשר בו מגיבים עם חמצן ומשחררות את האנרגיה האגורה בהם.
צריכת הקלוריות שלך
כמה קלוריות צריך התא בגוף כדי שיוכל למלא את תפקידו?
המספר שונה מאדם לאדם. אתה יכול לראות שבערכים התזונתיים על סוגי המזון השונים מתייחסים לממוצע
שמבוסס על תפריט של 2000 קלוריות.
2000 קלוריות זה הממוצע של כמה בן אדם צריך לאכול כל יום אבל הגוף שלך עשוי להזדקק ליותר או
פחות מ2000 קלוריות וזה תלוי בפרמטרים נוספים כגון גובה, משקל, מין, גיל ופעילות יומיומית שלך.
כל הגורמים האלה משפיעים על כמה קלוריות אתה צריך לצרוך ביום.
קלוריות ,שומן ואימונים!!
אז מה קורה אם אתה מקבל יותר או פחות ממה שהגוף שלך שורף?
התשובה היא פשוטה אתה תאבד או תאגור שומן. אם אתה תצבור 3500 קלוריות יותר ממה ששרפת (מאזן קלורי חיובי)
אזי אתה תאגור 454 גרם שומן בגוף שלך (אגירת שומן זאת הדרך של הגוף לשמור אנרגיה לעתיד ולעת-צרה).
מצד שני את תשרוף 3500 קלרויות יותר ממה שאכלת (מאזן קלורי שלילי), ללא קשר אם זה נעשה ע"י אימונים או הפחתת כמות האוכל הגוף שלך ימיר 454 גרם שומן לאנרגה כדי לכסות את המחסור באנרגיה כלומר הגוף
ישרוף 454 גרם שומן.
בנוסף לאימונים, קצב חילוף החומרים לא עולה רק בזמן האימון בגלל שלוקח לו זמן עד שיחזור לקצב הנורמלי.
הגוף שלך ממשיך בחילוף חומרים גבוה שעות רבות אחרי האימון עד שהוא חוזר לקצב הנורמלי והחשוב
שגם בזמן הזה שריפת הקלוריות מוגברת.
הרבה אנשים תוהים האם מקור הקלוריות כן משנה או לא.
אם אתה אוכל בדיוק את מספר הקלוריות שאתה שורף(כלומר מאזן קלוריות ניטרלי) ואם מדובר בהשפעה
על משקל הגוף אז התשובה האי לא! , קלוריה זאת קלוריה, אין חשיבות למה שנכנס לגוף.
קלוריה מחלבון אינה שונה מקלוריה מפחמימה, הם פשוט יחידות אנרגיה. כל עוד אתה במאזן ניטרלי אתה
תשמור על המשקל שלך אבל אם אתה תשרוף יותר קלוריות משאכלת אז תרד במשקל.
מאידך, אם מדובר בתזונה זה בהחלט משנה מה מקור הקלוריות.
חלבונים ופחמימות הם מקור קלוריות יותר בריא משומן.
ישנם מזונות אשר הקלוריות שלהם נחשבות "לאיכותיות" מכיון והם גורמים לתחושת שובע מוגברת וכו'.
הגוף שלנו זקוק לכמות מסוימת של שומן כדי לתפקד כשורה - אספקת שומן מתאימה מאפשרת
לגוף לספוג ויטמינים חיונים (מסיסים בשומן) אשר הכרחיים לגוף ועוד יתרונות נוספים.
ברור שלעודף שומן יש השפעה לא בריאה על הגוף שלנו מבחינת בעיות לבת לחץ דם ועוד.
אנשים סופרים קלוריות ומקצצים בהם ומתעסקים בהם 24 שעות ביממה כל ימות השנה.
בכל קנייה במכולת השכונתית ניתן תמיד למצוא צרכן ממוצע אשר מחפש את הערך התזונתי ואת הקלוריות של המוצר.
אבל האם תהית מה זה בדיוק קלוריות?
הקלוריה זאת יחידת אנרגיה. אנחנו תמיד מקשרים את זה אך ורק למזון אבל זה מתייחס לכל דבר שמכיל אנרגיה.
למשל כ15 ליטר של בנזין מכילים כ31000000 קלוריות.
קלוריה זה כמות האנרגיה או החום הנדרשת כדי להעלות את טמפרטורת גרם אחד של מיים במעלת צלזיוס אחת.
קלוריה אחת שווה ל 4.184 גאול ( יחידת אנרגיה שמשתמשים בה בפיסיקה המודרנית).
חשוב לציין שבערכים התזונתיים של המזון שאנו צורכים קלוריה אחת משמעותה 1000 קלוריות או 1 קילו קלוריה.
זאת אומרת ש200 קלוריות ממזון שוות ל200000 קלוריות "רגילות"(200 קילו קלוריה) לעומת זאת 15 ליטר בזנין מכילים 31000 קילו קלוריה.
בני האדם צריכים אנרגיה כדי להתקיים-לנשום ,לנוע וגם לפעילות הלב- והם מקבלים את האנרגיה הזאת מהמזון.
מספר הקלוריות במזון נמדד ע"י כמה אנרגיה פוטנציאלית המזון יכול להחזיק.
גרם אחד של פחמימות או חלבון מכיל כ 4 קלוריות וגרם שומן מכיל כ 9 קלוריות.
המזון שאנו צורכים הוא תערובת של 3 אבות מזון אלה. לכן אם תדע כמה פחמימות, חלבון, שומן יש במזון שלך
אתה יכול לחשב כמה קלוריות או אנרגיה מכיל מזון זה.
אם נסתכל על הערך התזונתי של שיבולת שועל נראה שהוא מכיל 160 קלוריות.
זה אומר אם נשרוף אותו אז התגובה הכימית תהיה קבלת 160 קילו קלוריה.(שים לב שקלוריה מהמזון שווה לאלף קלוריות) שמספיקה להעלות את טמפרטורת 160 קילו גרם מים מעלה אחת.
נסתכל שוב על הערך התזונתי ונראה שזה מכיל 2 גרם שומן, 4 גרם חלבון ו32 גרם פחמימה.
הגוף שלנו "שורף" את הקלוריות האלה דרך תהליכים מטבוליים, האנזימים מפרקים את הפחמימות לגלוקוז וסוגי סוכר אחרים, את השומן לגליצרול וחומצות שומן אחרות ואת את החלבונים לחומצות אמינו.
המולקולות מועברות למחזור הדם ומשם לתאים, שם הם נקלטים מיד או נשלחים לשלב האחרון של חילוף החומרים אשר בו מגיבים עם חמצן ומשחררות את האנרגיה האגורה בהם.
צריכת הקלוריות שלך
כמה קלוריות צריך התא בגוף כדי שיוכל למלא את תפקידו?
המספר שונה מאדם לאדם. אתה יכול לראות שבערכים התזונתיים על סוגי המזון השונים מתייחסים לממוצע
שמבוסס על תפריט של 2000 קלוריות.
2000 קלוריות זה הממוצע של כמה בן אדם צריך לאכול כל יום אבל הגוף שלך עשוי להזדקק ליותר או
פחות מ2000 קלוריות וזה תלוי בפרמטרים נוספים כגון גובה, משקל, מין, גיל ופעילות יומיומית שלך.
כל הגורמים האלה משפיעים על כמה קלוריות אתה צריך לצרוך ביום.
קלוריות ,שומן ואימונים!!
אז מה קורה אם אתה מקבל יותר או פחות ממה שהגוף שלך שורף?
התשובה היא פשוטה אתה תאבד או תאגור שומן. אם אתה תצבור 3500 קלוריות יותר ממה ששרפת (מאזן קלורי חיובי)
אזי אתה תאגור 454 גרם שומן בגוף שלך (אגירת שומן זאת הדרך של הגוף לשמור אנרגיה לעתיד ולעת-צרה).
מצד שני את תשרוף 3500 קלרויות יותר ממה שאכלת (מאזן קלורי שלילי), ללא קשר אם זה נעשה ע"י אימונים או הפחתת כמות האוכל הגוף שלך ימיר 454 גרם שומן לאנרגה כדי לכסות את המחסור באנרגיה כלומר הגוף
ישרוף 454 גרם שומן.
בנוסף לאימונים, קצב חילוף החומרים לא עולה רק בזמן האימון בגלל שלוקח לו זמן עד שיחזור לקצב הנורמלי.
הגוף שלך ממשיך בחילוף חומרים גבוה שעות רבות אחרי האימון עד שהוא חוזר לקצב הנורמלי והחשוב
שגם בזמן הזה שריפת הקלוריות מוגברת.
הרבה אנשים תוהים האם מקור הקלוריות כן משנה או לא.
אם אתה אוכל בדיוק את מספר הקלוריות שאתה שורף(כלומר מאזן קלוריות ניטרלי) ואם מדובר בהשפעה
על משקל הגוף אז התשובה האי לא! , קלוריה זאת קלוריה, אין חשיבות למה שנכנס לגוף.
קלוריה מחלבון אינה שונה מקלוריה מפחמימה, הם פשוט יחידות אנרגיה. כל עוד אתה במאזן ניטרלי אתה
תשמור על המשקל שלך אבל אם אתה תשרוף יותר קלוריות משאכלת אז תרד במשקל.
מאידך, אם מדובר בתזונה זה בהחלט משנה מה מקור הקלוריות.
חלבונים ופחמימות הם מקור קלוריות יותר בריא משומן.
ישנם מזונות אשר הקלוריות שלהם נחשבות "לאיכותיות" מכיון והם גורמים לתחושת שובע מוגברת וכו'.
הגוף שלנו זקוק לכמות מסוימת של שומן כדי לתפקד כשורה - אספקת שומן מתאימה מאפשרת
לגוף לספוג ויטמינים חיונים (מסיסים בשומן) אשר הכרחיים לגוף ועוד יתרונות נוספים.
ברור שלעודף שומן יש השפעה לא בריאה על הגוף שלנו מבחינת בעיות לבת לחץ דם ועוד.
הכותב הוא אחד מהבעלים של פורום שרירים- http://www.shririm.org