כולסטרול- הסברים והתמודדות
כולנו שמענו כי כולסטרול זה דבר רע, לכל אחד מאתנו כמה מכרים הסובלים מהתופעה.
אך האם אין דרך נוספת מלבד כדורים??
אז מה זה בעצם כולסטרול?
כולסטרול הוא שומן הנמצא הכל אחד מתאי גופנו, הוא אינו מסיס במים ולכן נישא בזרם הדם ע"י חלבון.
לתרכובת של חלבון ושומן קוראים- ליפופרוטאינים.
לכולסטרול תפקיד חשוב בגופנו: הוא בונה את קרומי התא, תורם ליצירת הורמוני מין וויטמנים שונים.
עם זאת, כאשר רמת השומנים בדם גבוהה, עלולה להווצר "סתימה"- טרשת עורקים ונגזרותיה.
כולסטרול מיוצר בגופנו ע"י הכבד
כולסטרול גבוה יכול הופיע אצל כל אחד לא רק אצל בעלי עודף משקל (כמובן שה לא תורם...)
כולסטרול מתחלק ל:HDL- ליפופרוטאין בעל דחיסות גבוהה של חלבון- תפקידו לאסוף עודפים מתאי הגוף בחזרה לכבד. על כן שמו הכולסטרול הטוב.
LDL- ליפופרוטאין בעל דחיסות נמוכה של חלבון. השוקע בדפנות העורקים ועל כן שמו הכולסטרול הרע.
ברפואה סינית- הכולסטרול הוא אנרגיית yin- מקרקע , מוסיף בטחון אך גם יכול להוביל לכבדות ואיטיות.
עודף שומנים יכול להוביל להצטברות אנרגטית המובילה לכעסים, כאבים, דלקות והתכווצויות.
סיבות שכיחות להיפרכולסטרולמיה:
1. צריכת כולסטרול
2. חוסר פעילות גופנית
3. תורשה
4. תת פעילות בלוטת התריס
5. סוכרת לא מטופלת
המלצות תזונתיות להורדת הכולסטרול הרע:
יש להפחית במזונות עשירים בשומן רווי- יש לבדוק על האריזה. לרוב אלו יהיו שמנים מוצקים דוגמת חמאה.
יש להפחית בצריכת בשר אדום, עוף ועור של עוף,נקניקיות, מאפים (מלאווח,ג'חנון)
יש להפחית את צריכת הגבינות - יש תחליפים טובים יותר לסידן.
להגביל את צריכת הביצים ל2-3 בשבוע (ולא לשכוח את הביצים שבמיונז, בפשטידה וכו'....)
יש להעשיר את התזונה בשומנים בלתי רווים מסוג אחר:
לבשל רק עם שמן זית
להחליף חטיפי צ'יפס וכדומה בחופן בוטנים או אגוזים
החליפו את הגבינה בכריך בטחינה/ אבוקדו
מזונות עשירים באומגה 3: שיבולת שועל, שמן דגים, זרעי פשתן, אגוזי מלך, סלומון, סרדינים,טונה
כמו כן, חשוב להוסיף לתזונה:
תרד, ברוקולי, עלים ירוקים,סלרי, אצות ים,אספרגוס, ירקות ממשפחת הבצלים, קטניות,דגנים מלאים, קינואה.
לשאלות וייעוץ : לירון לוי
מטפלת מוסמכת ברפואה סינית lironilevi@hotmail.com
כולנו שמענו כי כולסטרול זה דבר רע, לכל אחד מאתנו כמה מכרים הסובלים מהתופעה.
אך האם אין דרך נוספת מלבד כדורים??
אז מה זה בעצם כולסטרול?
כולסטרול הוא שומן הנמצא הכל אחד מתאי גופנו, הוא אינו מסיס במים ולכן נישא בזרם הדם ע"י חלבון.
לתרכובת של חלבון ושומן קוראים- ליפופרוטאינים.
לכולסטרול תפקיד חשוב בגופנו: הוא בונה את קרומי התא, תורם ליצירת הורמוני מין וויטמנים שונים.
עם זאת, כאשר רמת השומנים בדם גבוהה, עלולה להווצר "סתימה"- טרשת עורקים ונגזרותיה.
כולסטרול מיוצר בגופנו ע"י הכבד
כולסטרול גבוה יכול הופיע אצל כל אחד לא רק אצל בעלי עודף משקל (כמובן שה לא תורם...)
כולסטרול מתחלק ל:HDL- ליפופרוטאין בעל דחיסות גבוהה של חלבון- תפקידו לאסוף עודפים מתאי הגוף בחזרה לכבד. על כן שמו הכולסטרול הטוב.
LDL- ליפופרוטאין בעל דחיסות נמוכה של חלבון. השוקע בדפנות העורקים ועל כן שמו הכולסטרול הרע.
ברפואה סינית- הכולסטרול הוא אנרגיית yin- מקרקע , מוסיף בטחון אך גם יכול להוביל לכבדות ואיטיות.
עודף שומנים יכול להוביל להצטברות אנרגטית המובילה לכעסים, כאבים, דלקות והתכווצויות.
סיבות שכיחות להיפרכולסטרולמיה:
1. צריכת כולסטרול
2. חוסר פעילות גופנית
3. תורשה
4. תת פעילות בלוטת התריס
5. סוכרת לא מטופלת
המלצות תזונתיות להורדת הכולסטרול הרע:
יש להפחית במזונות עשירים בשומן רווי- יש לבדוק על האריזה. לרוב אלו יהיו שמנים מוצקים דוגמת חמאה.
יש להפחית בצריכת בשר אדום, עוף ועור של עוף,נקניקיות, מאפים (מלאווח,ג'חנון)
יש להפחית את צריכת הגבינות - יש תחליפים טובים יותר לסידן.
להגביל את צריכת הביצים ל2-3 בשבוע (ולא לשכוח את הביצים שבמיונז, בפשטידה וכו'....)
יש להעשיר את התזונה בשומנים בלתי רווים מסוג אחר:
לבשל רק עם שמן זית
להחליף חטיפי צ'יפס וכדומה בחופן בוטנים או אגוזים
החליפו את הגבינה בכריך בטחינה/ אבוקדו
מזונות עשירים באומגה 3: שיבולת שועל, שמן דגים, זרעי פשתן, אגוזי מלך, סלומון, סרדינים,טונה
כמו כן, חשוב להוסיף לתזונה:
תרד, ברוקולי, עלים ירוקים,סלרי, אצות ים,אספרגוס, ירקות ממשפחת הבצלים, קטניות,דגנים מלאים, קינואה.
לשאלות וייעוץ : לירון לוי
מטפלת מוסמכת ברפואה סינית lironilevi@hotmail.com
לירון לוי- רפואה סינית
דיקור. טווינא. צמחי מרפא. תזונה
דיקור. טווינא. צמחי מרפא. תזונה