דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


גיל המעבר - על פי הרפואה הסינית 

מאת    [ 16/09/2008 ]

מילים במאמר: 1834   [ נצפה 4357 פעמים ]

גיל המעבר, או מנופאוזה אינו אירוע קצר וחד פעמי אלא תהליך פיזיולוגי מתמשך שאורך בין שנתיים לעשר שנים. במהלך תקופה זו נפסק המחזור החודשי של האישה ופוריותה יורדת. טווח הגילאים הממוצע שבו חווה האישה את תופעות גיל המעבר הינו בין 45- 52.

התקופה הקודמת למנופאוזה נקראת בשם "פרימנופאוזה". תקופה זו מאופיינת בכך שמספר הביציות של האישה פוחת ורגישות השחלות שלה ל- FSH יורדת. קיימת הפרשה בלתי מספקת של אסטרוגן ופרוגסטרון וחוסר תגובה של הזקיקים הנותרים. כתוצאה מכך, נשים רבות מבייצות באופן בלתי רגיל .

סימפטומים אופייניים לגיל המעבר:
גלי חום, הזעות לילה ספונטניות, אינסומניה (הפרעות שינה), פלפיטציות (דפיקות לב), עייפות מוגברת, ירידה בזיכרון, יובש בנרתיק, אטרופיה ואגינלית, כאבי ראש ומפרקים, עליה במשקל, ירידה במסת העצם, עליה בשכיחות מחלות לב, יובש כללי בגוף, חוסר שיווי משקל, דלקות חוזרות בשלפוחית השתן, עצבנות ודיכאון.

ההתעניינות וההתעסקות ההולכת וגוברת בקרב רופאים ומטפלים, מטופלות ואמצעי התקשורת בתקופת גיל המעבר נובעת משתי סיבות עיקריות:
הארכת תוחלת החיים והצטברות מידע רפואי המצביע על הקשר שבין שינויים גופניים החלים בתקופה זו ובין שינויים הורמונאליים החלים בתקופת גיל המעבר.
ברפואה המערבית נוטים רבים להתייחס לתופעות גיל המעבר כאל מחלה הדורשת התערבות תרופתית. רופאים מסוימים נוהגים להשוות בין חוסר תפקוד של השחלות לשיבוש בפעולת הבלוטות במערכות אחרות בגוף. לדוגמא במקרה שבלוטת התריס אינה מתפקדת, החולה יקבל טיפול באלטרוקסין, או כאשר בלוטת הלבלב אינה מתפקדת הטיפול יהיה באמצעות אינסולין וכו'.

הטיפול המערבי המקובל הינו טיפול בתחליפי הורמונים HRT (= HORMONE REPLACEMENT THERARY). טיפול זה החל את דרכו בשנות השבעים . בתחילה השתמשו באופן בלעדי בהורמון אסטרוגן. אך התברר כי טיפול ממושך באסטרוגן העלה את הסיכון להתפתחות סרטני רחם עקב התעבות בלתי מבוקרת של רירית הרחם. עליה בשכיחות אבנים בכיס מרה, סרטן שד והחרפת מיגרנות במיוחד אצל נשים שסבלו מכך בעבר.
מעבר לכך, הטענה הרפואית הייתה כי הטיפול ההורמונאלי מקטין את הסיכוי למחלות לב.אך , אחד המחקרים הראשונים שערער את הנחת הבסיס לפיה HRT מורידה סיכון למחלות לב- נערך בשבדיה ב- 1999, שם נמצא כי ייתכן ומראש הנשים שנטלו HRT הן נשים בריאות יותר, השתייכו למעמד חברתי - כלכלי גבוה יותר, רזות יותר, בעלות לחץ דם נמוך יותר, נטו יותר לבצע פעילות גופנית ובכלל היו להן פחות גורמי סיכון למחלות לב. יתכן שמראש כפי שניתן להבין היו אלו נשים בריאות יותר ולכן כשהשוו אותן לנשים שאינן נוטלות HRT ניתן היה להבין בטעות כי HRT היא הסיבה לשכיחות נמוכה יותר של מחלות לב.
מחקר אמריקאי נוסף שהתפרסם במגזין הרפואי של ארגון הרופאים האמריקאי (JAMA) בדק לראשונה בצורה אקראית במחקר פרוספקטיבי שנמשך 4 שנים(שנעשה בדיעבד לאחר מתן ההורמונים) ומצא כי מתן הורמונים לא הקטין את הסיכון להתקף לב שני בקרב נשים שכבר עברו התקף לב אחד. יתרה מזאת, הוא הגדיל את שיעורי פקקת הורידים (קרישי דם) וכן את מספר הנשים שחלו במחלות כיס מרה.

כדי להימנע מכך החלו להשתמש בטיפול הורמונאלי משולב של אסטרוגן+פרוגסטרון. השילוב הניב ירידה בסכנה להתפתחות סרטני רחם אך עלייה בשכיחות סרטן השד שהוא הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים בארץ (30% מן הנשים הנפטרות בארץ מסרטן הן חולות סרטן השד).

כך התברר גם במחקרים נוספים שבדקו את יעילות ובטיחות הטיפול ב- HRT, היו אף מחקרים שהופסקו באמצע, לאחר שמצבן הבריאותי של הנשים החמיר, בגלל הסיכון לאוכלוסיית הנשים במחקר.
סיבה נוספת שבעטיה נתנו תחליפי ההורמונים- היתה לטיפול ומניעה של אוסטאופרוזיס- צפיפות העצם- אך חשוב לזכור כי למחלות אלו קיימות תרופות יעילות וספציפיות שעובדות על איבר המטרה , אין צורך לתת טיפול מערכתי הורומונלי כדי לטפל בעצמות.
הסיבה הרביעית למתן HRT - סימפטומים של גיל המעבר- גלי חום , הזעה , עייפות, יובש וגינלי וכו'.
בעקבות המחקרים שנערכו שבהם התבררו הסכנות של מתן תחליפי ההורמונים לעומת הרווח הלא תמיד מוחלט שבנטילתם כיום רופאים רבים נמנעים מלתת מרשמים לטיפולים אלו. מומלץ רק לכ- 10% מן הנשים הסובלות מסימפטומים מאוד קשים וגם אז באופן זמני ותחת מעקב מאוד קפדני.

חשוב לזכור כי גיל המעבר אינו נחשב למחלה, אלא תהליך טבעי בחייה של כל אישה. נשים מסויימות לא יחוו כלל תופעות לוואי ואילו אחרות תסבולנה בתקופה זו מתופעות שונות בדרגות חומרה משתנות.

התייחסותה של הרפואה הסינית למנופאוזה - גיל המעבר

לרפואה המשלימה בכלל ולרפואה הסינית בפרט יש פתרונות בטוחים שיכולים להקל באופן משמעותי על נשים שחוות את הסימפטומים של גיל המעבר.
הטיפול האופטימלי באשה יתבסס על תזונה נכונה ובתמיכה והזנה של הכליות לאורך כל מעגל החיים. טיפול מניעתי הינו מאוד נדיר ולכן בד"כ הטיפול מתחיל עם החמרת הסימפטומים, ישנן פורמולות צמחים אשר מזינות את הכליות ותומכות באשה בתקופה זו.
על פי הרפואה הסינית הכליות בין שאר תפקידיהן קשורות לשינויים שאנו עוברים עם הגיל. החלשות האנרגיה היינית והיאנגית של הכליות והתמעטות הג'ינג (תמצית הכליות) הן המשפיעות העיקריות והגורמות העיקריות לתופעות המרכזיות אשר נשים חוות בגיל המעבר. לכך נוספים גם סינדרומים כגון חום, לחות סטגנציה ועוד.
במהלך החיים הטבעי האישה מאבדת ג'ינג בתהליך טבעי המתחיל עוד טרם לידתה. ניתן לראות הקבלה בין כמות הזקיקים בשחלה לרמת הג'ינג הכללית בגוף. בזמן התפתחות השחלות אצל העוברית היא נושאת בגופה כ- 6 מיליון זקיקים. מיד לאחר הלידה מספר יורד לכ-600,000 ובזמן המחזור החודשי הראשון של הנערה נותרים בגופה כ- 300,000 זקיקים. בגיל המעבר מספרם יורד לכ- 10,000. הג'ינג (תמצית הכליות) מלבד תפקידו בהזנת מערכת הרבייה, זורם במרידיאנים מיוחדים, הוא בעל יכולת השפעה על מערכת החיסון בהתמודדות עם פתוגנים חיצוניים ותומך באנרגיה הבסיסית של האדם. אורח חיים תובעני משחק תפקיד משמעותי בהתכלותו של הג'ינג, בנוסף ללידות מרובות, קיום יחסי מין תכופים ואורח חיים פרוע. כל אלו יתנו את אותותיהם בגיל המעבר של האישה. מכאן ניתן להבין כי הסימפטומים שנשים שונות יחוו עם הגיען לגיל המעבר מושפעים בין השאר מאורח חייה של האישה. ככל שאורח החיים שלה תובעני יותר, ותזונתה בעייתית ובלתי מאוזנת, כך הסימפטומים יהיו חמורים יותר.

כאשר פונים למטפל ברפואה סינית המטפל יאבחן בכלים של רפואה סינית את מצבה של האשה. המטפל יאבחן באמצעות דופק, לשון, אבחנת גוף והסימפטומים שהאשה מדווחת עליהם. לאחר שהמטפל יאבחן את מערך הסינדרומים שהאשה מושפעת ממנו הוא יוכל להתאים לה פורמולת צמחים, תכנית דיקור, המלצות לתזונה ואורח חיים.
הטיפול היעיל ביותר הוא בד"כ טיפול משולב של דיקור, צמחי מרפא סיניים, שינוי תזונתי ופעילות גופנית.

אבחנה מבדלת של מנופאוזה:
חולשה של kid yin
אחת מן התופעות הבולטות ביותר של גיל המעבר הינה הפסקת מחזור הווסת. הדבר יתבטא בדימום מועט או הפסקה פתאומית; איבוד שיער; יובש וגינאלי; סחרחורות; טיניטוס; גלי חום; הזעות לילה; תחושת חום בחזה ובקצוות; אינסומניה (נדודי שינה); ריבוי חלומות; גרד עורי; כאבים וחולשה של גב תחתון וברכיים.
הלשון תהיה אדומה, הדופק יהיה חוטי ומהיר. פורמולת הבסיס תהיה: zhi bai di huang wan ו- qing hao bie jia tang.

סטגנציה של צ'י הכבד
עצבנות, מתח, תחושת מלאות תחת הצלעות, עצירות, פלפיטציות, אינסומניה, אי יציבות רגשית וחולשה כללית.
הלשון תהיה אדומה ובעלת חיפוי צהוב ודק. הדופק יהיה תילי.
פורמולות הבסיס המומלצות תהיינה: chi hu jia long mu tang ו- jia wei xiao yao san.

חוסר דם
סחרחורות; גלי חום; הזעה ; אינסומניה ; עור יבש ; עור צהבהב; אי יציבות רגשית; כאבי שרירים.
הלשון תהיה חיוורת ובעלת חיפוי דק. הדופק יהיה חוטי.
פורמולות מומלצות: si wu tang ו- gui pi tang.

חום עולה על רקע חסר (צ'י/ דם/ חולשת יין של הכליות)
הזעת לילה קשה ביותר; גלי חום קשים; תחושת "עצמות מאודות"; עצבנות; סחרחורות; רזון.
הלשון תהיה אדומה עם חיפוי דק, הדופק מהיר, חוטי ולעיתים צף.
פורמולת הבסיס המומלצת תהיה: qing hao bie jia tang.

חולשה של kid yang
התלונה הכי פחות שכיחה. מאופיינת בדימום ווסתי מוגבר, ריבוי ווסתות או לעומת זאת הפסקה מוחלטת של הווסת; כאבים וחולשה של גב תחתון וברכיים ; בצקת של הפנים והגפיים; גפיים קרות; תחושת קור; יציאות מתפזרות; ריבוי שתן; בריחת שתן.
הלשון תהיה חיוורת ובעלת חיפוי דק, דופק עמוק, חוטי וחלש.
פורמולת הבסיס המומלצת תהיה: you gui wan ו- li zhong tang.

חולשה של kid jing
חולשה וכאבים בגב תחתון וברכיים; חוסר יכולת לעמוד על הרגליים למשך זמן ממושך; ירידה במסת העצם (אוסטאופרוזיס).
הפורמולה הסינית המומלצת למצבי אוסטאופרוזיס הינה: gui luo er xian jiao..
הפורמולה מכילה צמחים שמסייעים לספיגת סידן והטמעתו בעצם, מחזקים את העצמות; מניעת שברים.

המצבים המתוארים כאן הם סינדרומים מרכזיים המתבססים על ספרי הרפואה הסינית הקלאסיים. בקליניקה תמיד הסינדרומים יהיו מעורבים והמטפל המיומן ירכיב לכל אשה את פורמולת הצמחים המתאימה לה תוך שילוב צמחים מתאימים במינונים משתנים . כל זאת בהתאם למצבה הקליני.
חשוב לדעת כי צמחים שמחזקים כליות מסדירים גם את המערכת ההומונאלית. לכן, במקרים מסויימים, כאשר האשה קרובה עדיין לזמן הפסקת הווסת היא עלולה לקבל שוב ווסתות. לזמן מוגבל כמובן.
בנוסף, חלק מן הצמחים הם בעלי השפעה פיטואסטרוגנית ולכן נשים שחולות בסרטן תלוי אסטרוגן לא יקבלו את הצמחים הספציפיים הללו בפורמולת הצמחים שלהן.

מלצות לאורח חיים
הפחתת מתחים, פעילות גופנית סדירה וקבועה.

מזונות שרצוי להמנע מהם:
אוכל חריף מגביר את גלי החום. תבלינים חריפים ואפילו שום מגבירים את גלי החום.
כך גם אוכל מתוק- שוקולד, גלידות וכו'. מאכלי ים גם הם בעייתיים. כמו כו, סטייקים שמנוניים ושווארמה. אלו, מגבירים את הסיכון למחלות לב וכלי דם.
אוכל מטוגן - דוגמת צ'יפס בעייתי ביותר.
ממזונות מחממים הפוגעים ביין. למשל קפה, ( אחד ביום- אם חייבים)
הקפה מחד משתן , ומאידך, מגביר גלי חום. קפה מפריע ומחליש את אנרגיית היין וגורם לעצבנות, לדלדול מאגרי הסידן ולקשיי הירדמות, ולכן מומלץ להימנע ממנו ולעבור לתחליפי קפה. המעבר לתחליפים כרוך במציאת תחליף המתאים ביותר מבחינת הטעם. בשלב ראשון ניתן לערבב את הקפה המקורי עם התחליף ובאופן הדרגתי להוריד ממנו במינון.
אסור להפסיק צריכת קפאין בפתאומיות כיוון שיופיעו כאבי ראש קשים ביותר הנגרמים עקב גמילתו של הגוף מן הקפאין. חשוב לעשות זאת בהדרגה.
אלכוהול, קולה ואפילו ספרייט הם בעייתיים.
פלפל חריף, פלפל שחור, חרדל, בשר, ג´ינג´ר, חזרת, הל, קינמון, שמן סויה, אגוזי מלך ועוד.



מזונות מומלצים :
בחרי תזונה עשירה במזון צמחי, במיוחד דגנים מלאים, קטניות למיניהן, ירקות טריים ופירות. מזונות אלה מכילים פיטוסטרולים, חומרים טבעיים בעלי השפעה מיטיבה על האיזון ההורמונאלי בגוף, כך תקבלי גם את מלאי הסיבים התזונתיים הדרושים לשם שמירה על בריאות הלב.
מאוד רצוי לצרוך דוחן, חיטה מלאה, גריסים אצות, טופו, כדי שטופו יועיל לגלי החום מדובר על כמות גדולה יחסית- כחצי חבילת טופו ביום. מוצרי סויה וזרעי פשתן הם מקורות מצויינים לפיטואסטרוגנים.
שעועית לימה, שעועית מש, שעועית ירוקה, שעועית שחורה (לכאבי גב תחתון וגלי חום) מלפפון, עגבנייה, סלק אדום, אננס, בננה, אגס, תפוח, ענבים, אבוקדו, קרמבולה ומנגו.
מהחי אפשר להוסיף ביצה אורגנית, יוגורט עזים, יוגורט ביו וסרדינים.
להעשרת סידן בגוף מומלץ להימנע ממזונות המכילים הרבה זרחן, שמגביל את ספיגת הסידן בגוף, כגון בשר, ולהרבות במאכלים מחזקי יין, שהם גם עתירי סידן, כגון: טופו, ברוקולי, כרוב, אצות, גרגר הנחלים, טחינה (מועילה גם ליציאות סדירות) וסרדינים.
אמרנט( בחנות טבע) עשיר מאוד בסידן, מקרר, מחזק את מערכת העצבים.
גריסי פנינה - לכאבי פרקים (משתן).
תפוח אדמה.

מומלץ ביותר- שתי כפות פשתן טחון (מכילים אומגה 3) טוב לעצירויות וגלי החום, ניתן לפזר על סלט או אורז או בכל תבשיל. זרעי הפשתה מכילים ליגנינים (סיבים תזונתיים) פיטואסטרוגנים שמאזנים את רמת האסטרוגן בגוף ומורידים את רמת הכולסטרול בדם. כפי שציינתי ניתן לשלב את הפשתן בתבשילים שונים וניתן גם ליטול אותו יחד עם מים.



שתיה

מים ! מים! ועוד מים....!!!!!!!

לנדודי שינה אפשר לשתות כשעה לפני השינה חלב עזים או תה מרגיע כלשהו . תה קמומיל (בבונג) מצויין לשתיה לפני השינה.

במשך היום ניתן לשתות תה מרווה- זוהי חליטה מרגיעה ביותר . עוזרת לעצבנות ולפלפיטציות ( דפיקות לב מואצות שלא בזמן מאמץ).

תה יסמין- מעולה לעצירות ולעיכול ומרגיע.

תה ירוק- מצוין, אבל רק בשעות היום. לא רצוי לשתות אותו אחרי 16:00 , כי אז הוא יפגע בשנת הלילה ויגרום לנדודי שינה (אינסומניה).

הטעם החמוץ הוא בעל השפעה מכווצת, ולכן עשוי להקל על ההזעות. המזונות המתאימים יהיו: אננס, אוכמניות, זיתים, יוגורט, מנגו, עגבנייה, ענבים, פטל, פרי הדר, קיווי, קרמבולה ושזיף.


מיכל שלזינגר

מטפלת מוסמכת ברפואה סינית והומוטוקסיקולוגיה

www:healthyliving.co.il
michal@healthyliving.co.il




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב