עסקים רבים, במיוחד נותני שרותים, מנהלים את עסקם מדירת המגורים שלהם. התמריץ הכלכלי הינו העדר הצורך לבזבז משאבי זמן – להגיע מדירת המגורים למקום העבודה וחזרה. ומשאבי כסף – הוצאות שכירות, ארנונה והוצאות אחרות להחזקת עסק או משרד.
מס הכנסה ומע"מ מכירים בחלק העסקי של הוצאות דירת המגורים.
החלק העסקי מחושב לפי היחס בין השטח המשמש לצורכי העסק לבין סה"כ שטח הדירה.
הוצאות ארנונה, מים, ועד בית, ניקיון וחשמל: ניתן להכיר בחלק העסקי מההוצאות. במידה ומותקן מונה חשמל נפרד לעסק ניתן להכיר בכל הוצאות החשמל.
הוצאות טלפון קווי: יוכרו הוצאות בגין שיחות בארץ כדלקמן:הוצאות בסכום עד 19,700 ש"ח לשנה, יותר לניכוי הסכום בגובה 80% מההוצאות או חלק ההוצאות העולה על 2,000 ש"ח, לפי הנמוך. במידה וסכום הוצאות הטלפון עולה על 19,700 ש"ח – יותר לניכוי חלק ההוצאות העולה על 3,900 ש"ח.
כיבודים: ניתן להכיר בהוצאות כיבודים לאורחי העסק.
ריבית משכנתא: ניתן לקזז את החלק העסקי מהוצאות הריבית.הוצאות הריבית המוכרות לצורך מס הינן בגובה 80% בלבד (מסכום הריבית העסקית). יש לציין כי חלק הריבית שנתבע כהוצאה לא יתווסף לעלות הדירה בעת חישוב השבח (הרווח) ממכירת הדירה.
פחת דירה: שיעור הפחת השנתי בגין דירת מגורים הינו 4%. ניתן לקזז את החלק העסקי מהוצאות הפחת.
דמי שכירות: ניתן לקזז את החלק העסקי מהוצאות שכירות דירת המגורים, במידה ונוכה מס במקור מהתשלום. ניתן לנכות מס רק מהחלק העסקי. כשהפעילות מהבית נעשית באמצעות חברה – ההתייחסות דומה לאמור לעיל, פרט לכך שהיחיד משכיר את מקום העיסוק לחברה. היחיד רושם הכנסה משכירות ומקזז כנגדה הוצאות ריבית משכנתא ופחת או הוצאות שכירות, והחברה רושמת הוצאות שכירות.
לתגובות ושאלות: cpa2000@netvision.net.il
מוסא ג'ריס, רו"ח
מנהל מחלקה מקצועית במשרד רואי חשבון
מ. ג'ריס רואי חשבון ויועצים
חבר לשכת רואי חשבוןו בישראל
חבר לשכת היועצים העסקיים בישראל