אכילת שעועית הוכחה כמספקת הגנה נגד מספר סוגי סרטן כגון סרטן השד, סרטן הערמונית, סרטן פי הטבעת וסרטן המעי הגס. צריכת שעועית אף מקושרת להורדת סיכון לסרטן השד אצל נשים לאחר גיל המעבר.
השעועית היא מקור מצויין לאנטיאוקסידנט שנמצא גם באוכמניות, פטל, תותים, תותי בר, ושאר גרגירי יער וכמו כן ביין. מקור רוב האנטיאוקסידנטים בפירות וירקות הוא הרכיב שאחראי על הצבע, כמו הבטא קרוטן הכתום שנמצא בגזר והליקופן האדום שנמצא בעגבניות ואבטיח. ככל שצבע השעועית יותר כהה יש בה יותר אנטיאוקסידנטים. מחקרים הצביעו על כך שמכל סוגי השעועית, השעועית האדומה היא זו שמכילה את מגוון הסוגים הרחב ביותר של אנטיאוקסידנטים, ואילו השעועית החומה והשחורה מכילות את הכמות הגבוהה ביותר של אנטיאוקסידנטים.
שעועית יבשה עשירה גם בסיבים תזונתיים שיכולים לעזור בהורדת רמת הכולסטרול בדם ולהסדיר את פעולת המעיים. בשעועית יש פרוטאינים, פחמימות, וויטמינים ומינרלים. אין בה כולסטרול והיא נמוכה בשומן כמו כן יש בה אחוז קטן מאוד של מלחים.
מחקרים מצאו קשר ישיר בין אחוז חולי סרטן המעי הגס, סרטן פי הטבעת, סרטן הערמונית וסרטן השד לבין תכולת השעועית במזון המסורתי במדינות שונות. דוגמה טובה לכך היא צ'כיה, זוהי אחת המדינות עם האחוז הגבוה ביותר בעולם של גברים חולי סרטן פי הטבעת, זוהי מדינה שבה צריכת השעועית מאוד נמוכה. במדינות אמריקה הלטינית המצב הוא הפוך - בהן התפריט מתבסס על הרבה שעועית וכמובן שאחוז חולי סרטן פי הטבעת נמוכים מאוד.
ההמלצה שלי היא כמובן לגלות מחדש את השעועית ולשלב אותה בתפריט היום יומי. ישנם הרבה אנשים שלא רגילים לאכול שעועית ומודאגים מתופעת הגזים המתלווה לה. אם גם אתם כאלה, מומלץ להתחיל לאכול כמויות קטנות כמו רבע כוס ליום ובאופן הדרגתי לעלות לחצי כוס ליום. הגז המיוצר באכילת שעועית הוא לעיתים כתוצאה מהוספה פתאומית של סיבים תזונתיים לתפריט. אם נהיה עקביים בצריכת הסיבים התזונתיים, תוך זמן קצר תופעת הגזים תפחת ואף תעלם. יש להתאזר בסבלנות שכן תקופת ההסתגלות יכולה להיות עד ארבעה שבועות.
ישנם הרבה מתכונים מגוונים לשעועית אך שתי הצורות הפופולריות ביותר בעולם הן מרק שעועית וצ'ילי.
עצות להכנה והגשה:
? על מנת לחסוך בזמן הכנה, אפשר לקנות שעועית מוכנה בקופסא. אך כמובן שיותר מהנה וטעים לקנות שעועית יבשה ולבשל אותה לבד.
? ניתן להפחית עד 40% מהמלחים (סודיום) על ידי שטיפת שעועית מקופסת שימורים או על ידי רכישת קופסאות ללא תוספת מלח. שטיפת השעועית יכולה גם לעזור בהורדת גזים.
? ניתן להשתמש בסיר לחץ על מנת לזרז את זמן הבישול של שעועית יבשה.
? לא מומלץ להוסיף מלח או כל דבר חומצי אחר, כגון עגבניות, עד לאחר שהשעועית בושלה בשביל להמנע מזמן בישול ארוך יותר.
השעועית היא מקור מצויין לאנטיאוקסידנט שנמצא גם באוכמניות, פטל, תותים, תותי בר, ושאר גרגירי יער וכמו כן ביין. מקור רוב האנטיאוקסידנטים בפירות וירקות הוא הרכיב שאחראי על הצבע, כמו הבטא קרוטן הכתום שנמצא בגזר והליקופן האדום שנמצא בעגבניות ואבטיח. ככל שצבע השעועית יותר כהה יש בה יותר אנטיאוקסידנטים. מחקרים הצביעו על כך שמכל סוגי השעועית, השעועית האדומה היא זו שמכילה את מגוון הסוגים הרחב ביותר של אנטיאוקסידנטים, ואילו השעועית החומה והשחורה מכילות את הכמות הגבוהה ביותר של אנטיאוקסידנטים.
שעועית יבשה עשירה גם בסיבים תזונתיים שיכולים לעזור בהורדת רמת הכולסטרול בדם ולהסדיר את פעולת המעיים. בשעועית יש פרוטאינים, פחמימות, וויטמינים ומינרלים. אין בה כולסטרול והיא נמוכה בשומן כמו כן יש בה אחוז קטן מאוד של מלחים.
מחקרים מצאו קשר ישיר בין אחוז חולי סרטן המעי הגס, סרטן פי הטבעת, סרטן הערמונית וסרטן השד לבין תכולת השעועית במזון המסורתי במדינות שונות. דוגמה טובה לכך היא צ'כיה, זוהי אחת המדינות עם האחוז הגבוה ביותר בעולם של גברים חולי סרטן פי הטבעת, זוהי מדינה שבה צריכת השעועית מאוד נמוכה. במדינות אמריקה הלטינית המצב הוא הפוך - בהן התפריט מתבסס על הרבה שעועית וכמובן שאחוז חולי סרטן פי הטבעת נמוכים מאוד.
ההמלצה שלי היא כמובן לגלות מחדש את השעועית ולשלב אותה בתפריט היום יומי. ישנם הרבה אנשים שלא רגילים לאכול שעועית ומודאגים מתופעת הגזים המתלווה לה. אם גם אתם כאלה, מומלץ להתחיל לאכול כמויות קטנות כמו רבע כוס ליום ובאופן הדרגתי לעלות לחצי כוס ליום. הגז המיוצר באכילת שעועית הוא לעיתים כתוצאה מהוספה פתאומית של סיבים תזונתיים לתפריט. אם נהיה עקביים בצריכת הסיבים התזונתיים, תוך זמן קצר תופעת הגזים תפחת ואף תעלם. יש להתאזר בסבלנות שכן תקופת ההסתגלות יכולה להיות עד ארבעה שבועות.
ישנם הרבה מתכונים מגוונים לשעועית אך שתי הצורות הפופולריות ביותר בעולם הן מרק שעועית וצ'ילי.
עצות להכנה והגשה:
? על מנת לחסוך בזמן הכנה, אפשר לקנות שעועית מוכנה בקופסא. אך כמובן שיותר מהנה וטעים לקנות שעועית יבשה ולבשל אותה לבד.
? ניתן להפחית עד 40% מהמלחים (סודיום) על ידי שטיפת שעועית מקופסת שימורים או על ידי רכישת קופסאות ללא תוספת מלח. שטיפת השעועית יכולה גם לעזור בהורדת גזים.
? ניתן להשתמש בסיר לחץ על מנת לזרז את זמן הבישול של שעועית יבשה.
? לא מומלץ להוסיף מלח או כל דבר חומצי אחר, כגון עגבניות, עד לאחר שהשעועית בושלה בשביל להמנע מזמן בישול ארוך יותר.
שף שרון ארצי, לוחם ימ"מ וחבלן לשעבר, הוא שף פרטי ויועץ קולינארי המתמחה בתזונה מבריאה ובריאה, מפתח עקרונות "התזונה לחיים בריאים".
שף מוסמך ע"י בית הספר לאמנות קולינארית בקיימברידג' מסצ'וסטס שבארה"ב.
הבריא ממחלת הסרטן ע"י שילוב של רפואה מודרנית ותזונה מבריאה ובעקבות כך התמחה ברפואה בריאה ומבריאה.
http://www.sharonartsi.com
שף מוסמך ע"י בית הספר לאמנות קולינארית בקיימברידג' מסצ'וסטס שבארה"ב.
הבריא ממחלת הסרטן ע"י שילוב של רפואה מודרנית ותזונה מבריאה ובעקבות כך התמחה ברפואה בריאה ומבריאה.
http://www.sharonartsi.com