דלקת אוזניים
דלקת אוזניים היא מחלת הילדים השניה בשכיחותה אחרי ההצטננות. כשבעים אחוזים מכלל הילדים עד גיל חמש יסבלו לפחות פעם אחת מדלקת אוזניים וכשליש מהם יסבלו מדלקות חוזרות. דלקות אוזניים יכולות להופיע בכל אחד מחלקי האוזן, אולם הדלקת הנפוצה בילדים ממוקמת באוזן התיכונה - otitis media, דלקת חריפה. כעשרים אחוזים מדלקות האוזניים נגרמות על ידי וירוסים בעוד שכשמונים אחוזים תיגרמנה על ידי חיידקים. פעמים רבות דלקת וירלית תשמש כקרקע פורייה להתפתחות דלקת חיידקית.
otitis media - הגדרה
ההגדרה לדלקת אוזניים זו הינה הימצאות נוזל מוגלתי בחלל האוזן התיכונה. הימצאות נוזל "רגיל"- סירוטי באוזן התיכונה אינה נחשבת לדלקת חריפה אלא מאובחנת כנוזלים באוזן - Serous otitis media. הנוזל הסירוטי מופרש כתגובה לגירויים שונים וע"י כך שוטף מהאוזן החוצה אורחים לא רצויים. נוזלים באוזן יכולים גם להצטבר כתגובה לדלקת אוזניים חריפה שהייתה בעבר.
"תרומת" תעלת הניקוז לדלקות האוזן התיכונהבאוזן התיכונה ישנה תעלת ניקוז הידועה גם בשמה - תעלה ע"ש אוסטכיוס. זוהי תעלה המחברת בין האוזן התיכונה אל חלקו האחורי של הלוע. לתעלה שני תפקידים עיקרים:
• ניקוז נוזלים המצטברים באוזן התיכונה אל חלל הלוע ועל ידי כך סילוק מזהמים.
• השוואת לחצים בין האוזן התיכונה ובין הלחץ הסובב אותנו, כלומר, השוואת לחצים בין שני צידיו של עור התוף (הרחבה על תפקוד זה במאמר - האוזן, מבנה ותפקוד).
המעורבות הגדולה של תעלה זו בדלקות האוזניים נובע בשל המבנה והמיקום האנטומי שלה:
• זווית התעלה אופקית יותר אצל ילדים מאשר אצל אדם מבוגר, דבר המקשה על יעילות הניקוז לעבר חלל הלוע.
• התעלה צרה מאוד ועל כן נוטה להיסתם ע"י ההפרשות המנוקזות מהאוזן התיכונה.
• דרך תעלה זו יכולים לחדור מזהמים שונים אל האוזן התיכונה ובכך לגרום לדלקת אוזניים.
• אצל הילדים תעלת הניקוז קצרה , דבר המקל על פלישת מזהמים דרכה אל חלל האוזן התיכונה.
• סמיכות פתח תעלה זו בחלל הלוע לדרכי הנשימה העליונות שם מצויה הנזלת וחיידקים נוספים, מגבירה את הסיכון לחדירת מזהמים וליצירת דלקות אוזניים.
נמצא כי ילדים הסובלים מאדנואידים מוגדלים (אדנואיד הינו ריקמה לימפתית אצל ילדים, כינויים נוספים לאדנואיד: "פוליפים", "שקד שלישי") עלולים לסבול מדלקות אוזנים חוזרות. הגדלת האדנואידים יוצרת חסימה חלקית כך שניקוז התעלה נפגע, ונוצרים תנאים אופטימליים ליצירת דלקת.
בכדי למנוע חדירת מזהמים דרך התעלה אל האוזן התיכונה, התעלה תמיד סגורה ונפתחת רק בעת פעולת הבליעה.אולם, פרק הזמן הקצר בה היא נפתחת מספיק לעיתים לאפשר חדירת מזהמים. יתר על כן, ישנם ילדים אשר תעלת הניקוז אינה נסגרת כלל ובשל כך ילדים אלו עלולים לסבול מדלקות אוזניים חוזרות.
איך לטפל?
ע"פ מחקרים שנעשו הוכח כי כשבעים אחוז מדלקות האוזניים חולפות באופן עצמוני ללא התערבות תרופתית. כיום מרבית הרופאים ממליצים על המתנה של כשלושה ימים לפני תחילת מתן טיפול תרופתי תוך מעקב אחר מצב האוזן. במידה ואין שיפור לאחר שלושה ימים או שישנה החמרה הרופא יבחר בטיפול המתאים ע"פ אבחנתו הספציפית. תמיד יש לגשת לרופא לצורך אבחון והחלטה על מעקב ואין להחליט על דעת עצמך.
הרפואה הסינית ודלקות אוזניים
דלקת האוזניים אינה תופעה חדשה וכבר לפני אלפי שנים סבלו ממנה. הרפואה הסינית התפתחה מתוך בעיות היום יום ומציאת פתרונות. בשל שכיחות הבעיה, ניתן למצוא שהספרות הסינית הקדומה עוסקת בהרחבה בדלקות האוזניים בילדים ומציעה טיפול ספציפי ומדויק.
דרך מצוינת לטיפול בדלקות אוזניים ובפרט במניעה של דלקות חוזרות ניתן במסגרת טיפולי טווינא לילדים. טיפול הטווינא יעודד את ניקוז הנוזל מהאוזן התיכונה ע"י טכניקות עיסוי ייחודיות לבעיה זו ובכך יקל על הלחץ והכאב באוזן.
טיפול הטווינא מקפיד להתיחס לשורש הבעיה ומטפל לא רק בעת דלקת אקוטית אלא משמש כרפואה מונעת לפתירת בעיות כרוניות של דלקות אוזניים. האבחון והטיפול ניתן תוך התייחסות לכלל איברים ומערכות הגוף הדורשות חיזוק ו/או איזון בפעילותם ובכך מונע הישנות מצבים אלו. משך הטיפול הינו קצר, נעים ואף חוויתי לילדים.
המחבר,
רם שרם - מטפל בכיר ברפואה סינית , מתמחה בטיפולי טווינא לילדים ותינוקות.
*תחום הרפואה המערבית אושר ע"י בוגר M.D מוסמך.
את לימודי הרפואה הסינית והטווינה סיים באוניברסיטת ת"א ולאחר מכן התמחה בטיפולי טווינה לילדים ותינוקות תחת קורת הגג של קופ"ח כללית.
רם שרם מטפל בקליניקה פרטית וכן מעניק טיפולים במחלקת ילדים בביה"ח איכילוב.
בימים אלו, רם שוקד על הקמת מרכז balancenter - מרכז לרפואה משולבת לילדים.