חרדת הנהיגה שייכת לקבוצת הפוביות הספציפיות המוגדרות כחרדה קבועה ולא רציונאלית מאובייקטים או סיטואציות - במקרה זה מסיטואציות הקשורות בנהיגה ומובילות להימנעות מלאה או חלקית מנהיגה.
חלק מהסובלים מחרדת נהיגה ימנעו לחלוטין מנהיגה, אחדים מהם אף ימנעו מלנסוע ברכב כלל גם כשמישהו אחר נוהג. אך רוב הסובלים מחרדת נהיגה ממשיכים לנהוג ונמנעים מנהיגה בסיטואציות מסוימות כמו: נהיגה מחוץ לעיר, נהיגה בכביש מהיר, נהיגה בלילה, נהיגה בגשם וכו". וגם נהיגה בתנאים טובים מעוררת בהם אי נוחות במידה כזו או אחרת.
ניתן לחלק את חרדת הנהיגה לשני סוגים הראשון הינו חרדת נהיגה ראשונית, והשני הינם אותם אנשים בהם חרדת הנהיגה היא משנית לפוביות אחרות - כמו למשל אנשים עם פחד גבהים שימנעו מנהיגה על גשר, או כביש תלול, או אנשים עם קלאוסטרופוביה שימנעו מישיבה ברכב בגלל התחושה של החלל הסגור.
הסיבות להתפתחות חרדת נהיגה מתחלקות לשלוש קבוצות עיקריות:
התנייה טראומטית- חוויה טראומטית בנהיגה דוגמת תאונה או אפילו התקף חרדה בנהיגה.
למידה תצפיתית- צפיה באדם אחר בד"כ מודל לחיקוי, הורה וכו' החרד או חושש בזמן נהיגה.
העברת מידע- הזהרות חוזרות מהסביבה כמה נהיגה מסוכנת, דיווחים על אנשים שנפגעו במהלך נהיגה ועוד.
טיפול:
טיפול אפקטיבי בחרדת נהיגה הינו טיפול התנהגותי קוגניטיבי משולב. כאשר בשלב הראשון מזהים את הבעיות הנוגעות במיומנויות נהיגה ופועלים לשיפורן. מומלץ ששלב זה בטיפול יתבצע בהדרכתה של מורה לנהיגה בעלת מיומנויות קליניות וטיפוליות.
חלק זה של הטיפול משתלב במפגשים גם עם מטפל התנהגותי קוגניטיבי המתמקד בטיפול בחרדה המתלווה לנהיגה. כך שחלק מהפגישות הן פגישות טיפוליות המתקיימות בקליניקה וחלק מהפגישות הינן עם המורה לנהיגה המשתמש ברכב המיועד ללימוד נהיגה.
http://www.fearless.org.il