עולם הספורט והכושר הגופני טומן בחובו אתגרים רבים, הן מבחינת שיפור יכולות פיזיות והן מבחינת שמירה על הבריאות. בין אם מדובר במקצוענים שמנסים לשבור שיאים חדשים או חובבים שמחפשים לגעת בפסגת יכולותיהם, פעמים רבות המוטיבציה והשאיפה למצוינות מובילות לדרכים לא שגרתיות ולעיתים אף מסוכנות.
שלום כאן קובי עזרא PhD, המומחה שלכם לבריאות וכושר. במאמר שלפניכם נצלול אל עולמם המורכב של סטרואידים אנאבוליים וסמים בספורט - נבחן את סוגי החומרים, השימוש בהם, השפעותיהם על הגוף, וכמובן, את תופעות הלוואי המסכנות את המשתמשים בהם. מתוך מטרה להציג תמונה רחבה ומעמיקה, נדון גם בהשפעתם על האיזון הבריאותי, על חייהם של ספורטאים מקצועיים, ועל ההשלכות האתיות והמשפטיות של השימוש בהם.
השאיפה שלי היא להעניק לכם ידע מעמיק וחשוב שיסייע לכם להבין את הנושא לעומקו ולקבל החלטות מושכלות, מתוך הבנה שבריאות היא מעל הכל.
סטרואידים אנאבוליים וסמים בספורט
תחום הספורט המקצועי דורש שיאים של יכולות פיזיות ומנטליות, ולעיתים הספורטאים פונים לשימוש בחומרים שמטרתם לשפר את הביצועים. בעוד שחלק מהחומרים הללו משפרים את היכולות הפיזיות לטווח קצר, השימוש בהם נושא עמו תופעות לוואי חמורות שעלולות להשפיע לרעה על הבריאות לטווח הארוך.
סוגי הסמים והחומרים האסורים
הסוכנות העולמית למניעת סמים בספורט (WADA) מחלקת את החומרים האסורים למספר קטגוריות:
• סמים אסורים
חומרים שאסור שיימצאו כלל בבדיקות דם ושתן. מדובר בחומרים שבדרך כלל משמשים לבניית מסת שריר, עצם ורקמות חיבור.
סטרואידים אנאבוליים
מבוססים על ההורמון הגברי טסטוסטרון, סטרואידים אנאבוליים נלקחים במחזורים של חודשיים, שלוש פעמים בשנה. בין המחזורים נעשה שימוש בחומרים לניקוי הגוף ושיקום הכבד והאשכים.
תופעות הלוואי כוללות:
• אצל גברים: פגיעה בתפקוד האשכים, ירידה בייצור תאי זרע.
• אצל נשים: הפסקת המחזור החודשי וקשיים בכניסה להיריון.
• עלייה בלחץ הדם ושינויים לרעה בפרופיל הדם.
סמי מרץ
חומרים המעוררים את מערכת העצבים המרכזית, משמשים לדחיית עייפות, רעב וצמא. הם מעלים את קצב הלב, לחץ הדם ותפקודי מערכת הנשימה. תופעות הלוואי כוללות נדודי שינה, התמכרות ואף סכנת מוות.
חומרים משתנים
משמשים להפחתת נוזלים בגוף, בעיקר בקרב ספורטאים שמתחרים בקטגוריות משקל או מפתחי גוף. תופעות הלוואי כוללות התייבשות חמורה, פגיעה בתפקוד הכליות וסיכון למכת חום ומוות.
• סמים מוגבלים
אלו חומרים שמותר שיהיו נוכחים בגוף עד רמה מסוימת, לדוגמה:
• קפאין: עד חמש כוסות קפה שחור חזק נחשבות לרמה מותרת.
• חומרי הרדמה מקומיים: כמו קורטיזון.
• שיטות אסורות
שיטות המיועדות לשבש בדיקות סמים, כמו עירוי דם או שימוש במכשירים שמתחזים לאיברי מין לצורך בדיקות שתן.
הורמונים וחומרים נלווים
הורמון גדילה (GH)
הורמון גדילה משמש להאצת בניית שריר ושיקום תאי הגוף. למרות יתרונותיו, שימוש מופרז בילדות עלול לגרום לענקיות או לננסות, ובבגרות לבעיות כמו הרחבת עצמות וסוכרת.
EPO (אריתרופויטין)
מגביר ייצור כדוריות דם אדומות, אך שימוש בו ללא בקרה עלול להוביל לעלייה בצמיגות הדם ולבעיות קרדיווסקולריות.
חוסמי אסטרוגן
מיועדים למנוע הפיכת טסטוסטרון לאסטרוגן בגוף, אך חוסר באסטרוגן עלול להוביל לבעיות הורמונליות חמורות, בעיקר אצל נשים.
סיכום
שימוש בסמים ובחומרים אסורים בספורט אמנם עשוי לשפר ביצועים באופן רגעי, אך טומן בחובו סיכונים בריאותיים חמורים. חשוב לזכור כי הישגים אמיתיים מגיעים מהשקעה, התמדה ועבודה קשה - ללא קיצורי דרך מסוכנים.
לקישור לסרטונים נוספים בנושאי בריאות וספורט מקצועי, מוזמנים לבקר בערוץ היוטיוב שלי:
ערוץ היוטיוב של קובי עזרא.
ד"ר קובי עזרא (Ph.D) מומחה לרפואה נטורופטית, תזונאי ומאמן אישי. כתב את הספרים: 1. אבן הפינה בתחום פיתוח-גוף. 2. ספורטולוגיה-המדריך לספורטאי. 3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאול! הורמון גדילה. לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140