מה הוא אותו מערך שלא הופעל במלחמת לבנון השנייה וכיצד פועלת הטכנולוגיה לטובת שימור השירותיים החיוניים לאזרח הישראלי.
המטרה המרכזית של מערך מל"ח - משק לשעת חירום, הינה קיום/שימור האוכלוסייה ורווחתה; מניעת שיבושים ונזקים למשק האזרחי וקיום שיגרת חיים תקינה ככל שניתן לאוכלוסייה בעורף בזמן מלחמה ובעיתות חירום. עיקר הנטל של מערך זה מוטל על הרשות המקומית, אשר מתארגנת ומכינה עצמה ברגיעה, לקראת מצב חרום, בכ- 20 תחומים הנחלקים ל- 2 קבוצות:- תחומים מוניציפאליים - חינוך, מים וביוב, שיכון ובינוי, כח-אדם וכיו"ב. - תחומים ממלכתיים - דלק, מזון, חשמל, תיירות, בריאות וכיו"ב. לצורך בצוע המטלות בשע"ח, מכינה כל רשות מקומית תיק תכנון לשע"ח לכל אחד מהתחומים הנ"ל, על פי הקונטרסים המחייבים ובהתאמה למבנה ולאופי הישוב.
תיבול טכנולוגי
מענה טכנולוגי מהיר, מתוכנן ויעיל בשעת חירום הינו קריטי. חברת קומפיוצ'ר פיתחה ומתחזקת את המערך הטכנולוגי שמנוהל מרמת החמ"ל של מל"ח במשרד הביטחון (על פתיחתו הורה סגן שר הביטחון מתן וילנאי מיד עם תחילת הקרבות בעזה ובהתאם למסקנות ועדת וינוגרד ממלחמת לבנון השנייה) ועד למטות מל"ח פיקודיים ומחלקות המל"ח ברשויות מדינת ישראל בכלל וביישבוי קו העימות (בצפון, במרכז ובדרום) בפרט.היעד המרכזי של מערכת המידע המפעילה את מערך משרד הביטחון לניהול משק בשעת חירום, הינו תיק תכנון ממוחשב המספק לראש הרשות המקומית ולאחראים על הביטחון כלי לניהול כל ההתארגנויות המחויבות להכנת הרשות לקראת מצב חרום.קבוצת התוכנות אשר פותחו על ידי חברת 'קומפיוצ'ר מחשבים בע"מ', מחליפה את תיקי התכנון הידניים הקיימים, תוך התבססות על הקונטרסים - מחד ועל הפעילויות בשטח - מאידך.
תיק התכנון הממוחשב מאפשר:
- גישה מידית למידע חיוני,
- עדכון מהיר ואמין של נתונים,
- איחזור נתונים בעזרת הצלבת מידע, דוחות ומענה לשאילתות בחתכים שונים תוך שליפה ועבוד נתונים ממאגרי המידע השונים,- קישור ממוחשב למשרדי ממשלה ולרשויות מל"ח.
- הצגת הנתונים על גבי מפה ממוחשבת המסייעת בקבלת החלטות תוך ראיה כוללת ואובייקטיבית של השטח, נתוניו וממצאיו. המערכת, פרט להיותה מערכת הניהול של מטה מל"ח ארצי, מותקנת כיום ברשויות מקומיות, כולל - תל אביב, ירושלים, חיפה מועצות מקומיות ואזוריות ובפועל מאפשרת שליטה ובקרה להפעלת השירותים החיוניים עבור למעלה מ- 70% מתושבי המדינה.
על ציר הזמן מאז הקמת מערך מל"ח ועד לקחי מלחמת לבנון השנייה, הופכת המערכת בהדרגה ובהתמדה למערכת לניהול שוטף של תחום הביטחון ברשות המקומית עם קישור שוטף לרשויות הממלכתיות הייעודיות.