מה כדאי לא לשכוח לפני ששנת המס מסתיימת?
1. לעצמאי וחברה:
א. לעצמאי שלא משלם את מקדמות ביטוח הלאומי בהוראת הקבע כדאי לשלם את המקדמה של חודש דצמבר עד ליום 31/12/08 כדי לכלול תשלום זה בניכוי לצורכי מס לשנת 2008.
ב. במידה ולפי הערכת המס לשנת 2008 נמצא כי ישנם הפרשים לתשלום לביטוח לאומי ולמס הכנסה, כדאי לשלם את ביטוח הלאומי עד ליום 31/12/08 כדי לקבל את הניכוי.
ג. ביצוע תשלום לביטוח לאומי בכרטיס אשראי עד ליום 31/12/08 גם אם זוהי עסקת תשלומים תיחשב כאילו כל הסכום שולם השנה. בשיטה זו תוכלו ליהנות מן הניכוי כבר השנה ולשלם את החוב בשנה הבאה.
ד. תשלום הפרשים למס הכנסה כדאי לבצע עד ליום 31/01/09 על מנת לא לשלם ריבית והפרשי הצמדה. מכיוון שריבית זו איננה מוכרת לצרכי מס כדאי לקחת הלוואה כדי לשלם חוב זה, כאשר הלוואה כזו מתקבלת במהלך העסקים הרגיל של העסק, הריבית בגינה תהיה מוכרת במלואה לצרכי מס.
ה. כדאי להקדים הוצאות שתכננתם להוציא בשנה הבאה לשנה זו. שימו לב כי רכישת רכוש קבוע כגון מחשב או ריהוט אינם מהווים הוצאה בשנת הרכישה ולכן אין טעם להקדים רכישה מסוג זה ללא צורך מיידי.
ו. לעסקים המדווחים למס הכנסה על בסיס מזומן כגון: עורכי דין, יועצים, רופאים ונותני שירותים אחרים, יש צורך בתשלום משכורות של חודש דצמבר עד ליום 31/12/08 על מנת שהוצאות אלה יכללו בדוח לשנה זו. כך גם יש לנהוג בביצוע תשלומים לספקים השונים כדי לכלול את ההוצאות עד לתום השנה.
2. למשכירי דירות ונכסים:
א. הכנסות מהשכרת דירות למגורים בישראל עד לסכום כולל של 51,840 ש"ח פטורים ממס. אם ההכנסות עולות על סכום זה בדרך כלל עדיף לבחור במסלול המיסוי של 10%. מקדמות מס במסלול זה יש לשלם תוך 30 יום מיום קבלת התשלום או לחילופין בתום שנת המס בתוספת ריבית והצמדה.
ב. הכנסות מהשכרת דירות למגורים בחו"ל בדרך כלל עדיף לבחור במסלול המיסוי של 15%. מומלץ לשלם את המס עד ליום 31/01/09.
ג. הכנסות מהשכרת נכס עסקי כגון חנות או משרד ע"י אדם פרטי מחויבת החל מהשנה בנוסף למס הכנסה גם בביטוח לאומי בשיעור של 12%, לכן כדאי להקדים ולשלם את הביטוח לאומי לפני תום השנה לצורך קבלת הניכוי.
3.הפסדים מניירות ערך:
א. אם הינכם מחזיקים בתיק ניירות ערך או משקיעים בקרנות נאמנות סביר לודאי שצברתם השנה הפסדים. הפסדים אלה יהיו מוכרים לצרכי מס וניתנים לקיזוז בתנאי שניירות הערך נמכרו וההפסד מומש בפועל. מצד שני אם יש לכם תוכניות חיסכון ופיקדונות שקליים, הבנק ניכה לכם מס במקור בשיעור של 20% מן הריבית הצבורה, כך שאם תממשו חלק מן ההפסדים ניתן יהיה לקזז את ההפסד מן ההכנסות מריבית ולדרוש את החזר המס שנוכה במקור.
ב. אפשרות נוספת לבעלי חברות (בתנאים מסוימים) הינה למשוך דיבידנד ולקזז ממנו את ההפסד מניירות הערך, כך לחסוך את המס המוטל על הדיבידנד בשיעור של 25%. לצורך כך יש להעביר דיווח למס הכנסה על משיכת הדיבידנד ובקשה לפטור מניכוי מס במקור ממנו.
ג. נציבות מס הכנסה דנה כעת באפשרות לבצע מכירה רעיונית של ניירות הערך על מנת למנוע ירידת ערך נוספת של ניירות הערך עקב מכירתן המסיבית לקראת סוף השנה.
המובא במאמר לעיל הינו לצרכי דיון בלבד ואין לראות בנאמר בו כמתן יעוץ ו/או מתן חוות דעת כלשהי. יש להיוועץ עם מומחה למיסוי בטרם ביצוע פעולה כלשהי.
טיפים להתמודדות עם תקופת משבר
אל תתנו לתחושת המשבר להשפיע עליכם, ייתכן והעסק שלכם קטן מידי מכדי שהמיתון הגלובלי יפגע בו.
חשוב לזכור כי כל תקופת משבר פותחת בפנינו אפשרויות חדשות ומתעשרים חדשים.
צרו תוכנית פעולה ועבדו לפיה, אל תאפשרו ל"מצב הרוח הכללי" להסיט אתכם מהמטרה.
להלן מספר המלצות חשובות:
א. תכננו את תזרים המזומנים מבעוד מועד.
ב. דאגו למזומנים באמצעות קווי אשראי נוספים ו/או הלוואות.
ג. פנו לקרנות לקבלת מימון כגון קרן תבור, קרן קורת ועוד.
ד. דאגו להקטין את המלאי בעסק ע"י מימוש מלאי "תקוע" או החזרתו לספק.
ה. אתר ופעילויות לא רווחיות או כאלה הצורכות משאבים רבים וצמצמו אותן.
ו. נהלו מו"מ עם ספקים לצורך הורדת עלויות.
ז. הקפידו על גביית חובות מלקוחות בצורה מסודרת.
ח. בצעו ניכיון תקבולים עתידיים בכרטיסי האשראי, על מנת לקבלם באופן מיידי בבנק.
ט. דחו הוצאות ופרויקטים שאינם תורמים לתזרים המזומנים של העסק באופן ישיר.
י. תפעלו לרתימת העובדים למאמץ משותף כדי לשפר את פריון העבודה ואת הרווחיות.
יא. אתרו תחומים חדשים או נישות חדשות לפעילויות נוספות.
יב. דאגו להקיף את עצמכם ביועצים מקצועיים שיוכלו ללוות אתכם בתקופה זו.
www.grossman-cpa.com
רו"ח ברוך גרוסמן הוא בעל חברה למיקור חוץ בשירותי הנהלת חשבונות, ומומחה לייעול תהליכים חשבונאיים
baruch@grossman-cpa.com
http://www.grossman-cpa.com
baruch@grossman-cpa.com
http://www.grossman-cpa.com