אני לא חושב שאדם יכול לשנות כליל את האישיות שלו (שהיא המדריכה והמכוונת את ההתנהגות שלנו בכל רגע) גם אם ירצה מאוד מאוד. בקושי אנחנו מסוגלים לשנות הרגלים קטנים.
ואפילו בפסיכותרפיה יש גבול ליכולת לבצע שינויים באישיות והמרחק עד לגבול זה אינו רב.
לכן, אדם אימפולסיבי הנוטה להגיב בכעס, יכעס כאשר נשפך הקפה, ומי שמסוגל לשלוט בעצמו ישלוט ויקדים קוגניציה לאמוציה. טווח אפשרויות הבחירה של בני האדם הוא הרבה יותר קטן ממה שנראה לנו.
כי דה-פקטו - לרוב האנשים אין שליטה רבה על מציאות חייהם והם נתונים רבות למגבלות הגנטיקה ולתכתיבי הסביבה. ודה-יורה - לרוב האנשים אין הרבה אפשרויות בחירה ולמעשה ישנן הרבה אפשרויות שחסומות בפניהם אפריורית.
לכן, זה רק נראה שבני אדם בוחרים בחופשיות, אך למעשה וגם תיאורטית טווח הבחירה שלהם, יחסית מצומצם ביותר, גם רגשית וגם קוגניטיבית ובוודאי התנהגותית. וזה לא רק לבעלי פסיכו-פתולוגיות אלא לכלל המין האנושי. כמובן, שאחת הסיבות העיקריות לצמצום היכולת לבחור היא קיומה של הפרעה נפשית משמעותית באינדיווידום.
ועתה שואל אני את עצמי שאלה: האם צמצום בטווח הבחירה כתוצאה מהפרעה נפשית יכול לשמש כהצדקה כלשהי להתנהגות פוגענית ומאמללת מצד אנשים "מסכנים" כלפי זולתם?
בנקודה זו, מן הסתם, יש לשים לב לשני סוגים של אנשים "מסכנים":
1. אלה שהם מסכנים לעצמם ובדרך כלל לא יזיקו לאיש מפאת מסכנותם
2. אלה שהם מסכנים אך לעתים קרובות עושים גם את האחרים מסביבם למסכנים
וגם את אלה מסעיף 2 אפשר להמשיך ולהבדיל ולפצל לשני סוגים:
1. מסכנים שעושים את האחרים מסכנים למרות שיכולים הם להימנע מכך
2. מסכנים שעושים את האחרים מסכנים ולא יכולים להימנע מכך כי ההפרעה מצמצמת את טווח התנהגותם עד מאוד
ובקשר לעניין "המסכנים" הנה אנקדוטה קטנה מחייו של איש המקצוע הדגול פרופסור קארל רוג`רס (שכבר הבאתי כאן בימיו הראשונים של בלוג זה) אשר מורה, בין היתר, על הדרכים בהן יש להתנהג אל "מסכנים" כאלה או אחרים:
כי מספרים ששאלו אותו פעם: כיצד מטפלים ב"ילדים רעים"? לרגע שקע רוג`רס במחשבה ואחר חייך חיוך קטן וענה: אין בכל העולם ילדים רעים. תמהו מאוד השואלים ולא הרפו ממנו: מה זאת אומרת אין ילדים רעים - לך תראה מה ילדים רעים מעוללים השכם והערב... פעם נוספת חייך רוג`רס ואף ענה בשלווה עילאית: הילדים תמיד תמיד הם רק ילדים טובים! אך נכון שמעשיהם עלולים להיות מאוד רעים... וכנגד המעשים יש לפעול, אותם יש לתקן ולשפר ולהם יש לשים גבולות.
עוד אודותיי: http://www.tapuz.co.il/blog/userBlog.asp?FolderName=ZVIELROFE