דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


פסיכופטים 

מאת    [ 24/03/2006 ]

מילים במאמר: 595   [ נצפה 8525 פעמים ]

בסיפור קצר של גב` מליק-שירן מתוארות ניבזויות של עשירים, תוך הצגת דמות נרקיסיסטית בעלת קווים סוציופאטיים (פסיכופאטיים) בולטים המפגינה מה שניתן לכנות קנאת-קטל.

הטובה בבנות
http://www.nfc.co.il/archive/003-D-14227-00.html?tag=0-53-30

גיבורת הסיפור שואפת ניכוס וביזה ומתוארת כאן על רגשותיה באופן חי ועתיר-תעוב, הזר וצורם את תחושות רוב רובינו. יש להדגיש כאן - מתוארת לא קנאה גרידה (מסוג, נניח, קנאת אותלו בדסדמונה) אלא מסוג אחר - הסוג הפרזיטי והמנכס: הקנאה של אנשים ריקים, שלא עשו דבר בעל-ערך מימיהם, לנכס את קניינם של בעלי-היכולת. ניתקלתי אישית במה שנראה לי קנאה מסוג זה, אנשים שפגיעתם רעה ואבסורדית, שכן הם מחזירים לך באופן כפייתי רעה תחת טובה ומפרים טאבואים מקודשים, עושים את המתועב, אך מקפידים היטב על חזות חסודה וללא דופי.

בסרט "שתיקת הכבשים" אומר אחד מאנשי החוק לג`ודי פוסטר הנהדרת (המגלמת שוטרת אמיצה וללא חת השונאת את הרשע והשחיתות עוד מחינוכה בבית) אודות הפסיכופט המגולם על ידי השחקן אנטוני הופקינס: "זה נדיר שאנו תופסים פסיכופט. הם כה מתוחכמים ויודעים היטב להסתיר את מעשיהם, ולכן כמעט שאינם ניתפסים". הדבר אגב, אינו מדוייק. פסיכופטים עבריינים לא מעטים ניתפסים וניכלאים (וגם נערכים עליהם בסקרנות מחקרים פסיכולוגיים על ידי חוקרים מדעיים - ראו מאמרי בנושא http://www.global-report.net/a.php?c=msharon&a=40&rc=msharon).

אך כנראה אלה שהם במרומי החברה, ניתפסים ומורשעים הרבה פחות. שכן נראה שרבים מאנשי המשפט מדחיקים או ממסכים את האפשרות, ולמעשה, החברה עצמה מעוניינת להסתיר את העובדה - יתכן שהדבר הינו בעל חשיבות פונקציונאלית לתפקוד סביר, תקין ואף בונה של רוב האנשים בחברה - שאנשים כה מסוכנים ומתועבים עשויים להצטייר כאנשים הגונים וחסודים, ולהגיע למעלה הקידום החברתי. שהרי הדבר עשוי לערער את תחושת הסדר הטוב של רבים. וגם משום שמדובר באלו "העומדים מעל לכל חשד" - אנשים בעלי אמצעים, מעמד ובעלי כוח וקשרים, כך שמדובר בפשיעה חמקנית, שאכן, אין כמעט לגלותה (ראו המאמר: "מעשה ניזקי מדולל ראיות-מפלילות http://www.nfc.co.il/archive/003-D-9082-00.html?tag=21-52-45 ). דווקא קרבנותיהם של פסיכופטים כאלה הם שתכופות מבודדים, ועד מהרה מתחילים להצטייר כאנשים שוליים ובעיתיים, ממש כמו חושפי שחיתויות וקורבנות עברייני צווארון-לבן.

לא אחת תהיתי מה "עובר בראש" של עברינים חמקניים הנימצאים במרום החברה מטיפוס פסיכופטי זה, שפגיעתו קשה במיוחד, וזאת כשם שאדם שואל עצמו לפעמים, בחצי הרהור, "מעניין על מה חושב ג`וק, מה עובר בראש שלו". או "מה עובר בראש של פסיכופט".


אך מכל הסבך הזה, חשוב לזכור תמיד עובדה אחת חשובה, ולא לתת לדברים שונים והיצפים שונים למסך את הקשב שלנו בנושא:


מדובר בפארזיטים קיומיים.


מדובר באנשים חסרי כל כושר יצירה של מוצרים בעלי ערך אמיתי. יצירתם במקרה הטוב היא בינונית, וחדורה שבלונות, שאחרים יצרו פעם, כשהיה בהם טעם וחידוש. הפסיכופט בן-מרום החברה ו/או בעל המעמד והשם הוא, אחר הכל, אדם בנאלי מאד הנוקט בפראזות ריקות הניראות כבעלות משמעות גדולה, אך תכופות אדם בעל קסם אישי רב, המוקף בחברים ותומכים, ותכופות גם, נהנה מכל טוב הארץ.


אנשים אלו, עקב עקרותם והשאלתם מאחרים, במידה שהם "יוצרים", מתקנאים באנשים בעלי כשרון אמיתי ובעלי השגים אמיתיים וברי-קיימא. זאת כפי דמות הבת, גיבורת הסיפור המתוארת בסיפורה של גב` מליק-שירן, שמה ש"עובר בראשה" מתואר באופן כה חי על ידי המחברת - הבת המתקנאת בכשרון האמיתי של אחותה וילדיה, מול ילדיה שלה הכוחניים והמושחתים, ומול עקרותה ושחיתותה שלה.

ויש לשים לב, השאיפה כאן אינה שאיפת השמדה/הענשה גרידה, כפי שמתאפיינים קנאים רומנטיים מהסוג של אותלו, או דלי-אמצעים וקורבנות ניחשול וקיפוח חברתי-כלכלי המתקנאים בעושרם של העשירים, ולעיתים זעמם בוער עד כדי רצון הרס ופגיעה. לא, כאן מדובר בקנאה צינית, רעה, מסואבת שמטרתה אחת - ניכוס קניינם של בעלי היכולת המוחית הגבוהה או פשוט, הטובים והמעולים יותר, תוך ניטרולם ואיונם, או צמצום מרחב קיומם, בידודם ודחיקתם לפינה . זאת ממש כשם שבני שבטים פראיים מסויימים באפריקה נהגו לאכול את ליבם או מוחם של אויביהם החזקים ביותר (לאחר שנפלו בידיהם בשדה הקרב) על מנת שתכונותיהם יעברו כביכול אליהם.


אסופת מאמרים: כיצד רואים פסיכופטים את עולמם?
http://www.cassiopaea.com/cassiopaea/psychopath3.htm


על פסיכופטים
http://groups.msn.com/PSYCHOPATHS





Michael M. Sharon, born 1950, is a researcher in experimental psychology (Cognition, neuropsychology, attention, complex performance; emotions, psychopathology) and is the author of two books: Divided Attention - Organizers and non-Organizers (1997) and (2003) The Emotional Roots of Systematically Inefficient Behavior. He is a journalist and commentator implementing a multi-disciplinary approach encompassing issues and problems in economy, national security, corruption and economic crime, social criticism, study of cultures, general philosophy and philosophy of science, theology חוקר מדעי בפסיכולוגיה ניסויית; עיתונאי, פובליציסט, פרשן ותחקירן הנוקט בגישה רב-תחומית.



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב