ראש השנה הסיני
ראש השנה הסיני הוא אחד החגים החשובים בתרבות הסינית. הוא מסמל את תחילתן של שנה ותקופה חדשה. מנהגי החג כוללים מפגשים חברתיים ומשפחתיים, לבישת בגדים חדשים לאות השנה החדשה ואכילת מאכלים מסורתיים לראש השנה. בערב ראש השנה, בני המשפחה נאספים לארוחה משותפת וחגיגית, הנערכת לרוב בביתו או בקרבת מקום לאב המשפחה. המאכלים בארוחה כוללים מנות ירקות ופירות, כופתאות, עוגות אורז, מאכלי עוף ודגים. אמרה סינית נפוצה בראש השנה היא nian nian you yu, שבתרגום חופשי אומר "שיהיו עודפים כל שנה" והכוונה היא לשפע. אמרה זו לרוב מובנת כ"שיהיו דגים כל שנה", עקב זהות הומופונית באחת המילים, ולכן מאכלי הדג בערב ראש השנה הסיני הם חובה כמעט על כל שולחן. בכתבה זו מוצגים 3 מאכלי דגים לפי המטבח הסיני. המתכונים מסודרים לפי קושי ומורכבות ההכנה. בתאבון!
yusheng סלט דג חי:
מנה זו מקורה במטבח הקנטונזי, מאזור Chaozhou בצד המזרחי של חבל Guangdong. משמעות השם YuSheng היא דג חי/טרי, אך עקב זהות אחת המילים משמעות השם יכולה להיות גם "עלייה בשפע", מאכל זה מסמל גם שפע והצלחה. המנה מורכבת מרצועות בשר דג חי, ביחד עם ירקות, רטבים ותוספות שונות. כיום, מנה זו נאכלת כפתיח ביום השביעי של ראש השנה הסיני, כאשר בסעודה הנקראית Lo Hei בני המשפחה סבים לשולחן, וזורקים בעזרת מקלות האכילה את מרכיבי הסלט לתוך קערה, תוך שהם מברכים JiXiang Hua "משאלות מזל".
רכיבים: 4 מנות
1/2 ק"ג בשר דג ים טרי חתוך לרצועות דקות וארוכות (סלמון, טונה, אינטיאס)
2 גזרים חתוכים לרצועות דקות
2 פלפלים ירוקים חתוכים לרצועות דקות
300 גרם איטריות אורז מושרות במים כשעתיים ומסוננות
3 גבעולי בצל ירוק קצוצים דק
1 פלפל צ'ילי חתוך דק (לא חובה)
חתיכת שורש ג'ינג'ר באורך 2.5 ס"מ קלופה וחתוכה לרצועות דקות
צרור כוסברה מופרד לעלים
4 כפות זרעי שומשום קלויים
3 כפות שמן שומשום
3 כפות רוטב שזיפים
1 כף אבקת חמשת התבלינים
הכנה:
מערבבים בקערה את הדג,פלפלים,איטריות, גזר,בצל ירוק, צ'ילי ומערבבים. בקערה נפרדת כותשים את הג'ינג'ר וזרעי השומשום ומוסיפים את שמן השומשום, רוטב השזיפים ואבקת חמשת התבלינים. מערבבים עד שנוצר רוטב סמיך. יוצקים על הסלט ומערבבים היטב. מוסיפים לסלט את עלי הכוסברה ומגישים מיד.
XiHu Cu Yu דג "האגם המערבי" בחומץ:
מנת הדגל של חבל Zhejiang המהווה את אחד משמונת המטבחים המסורתיים של סין. האגם המערבי או XiHu הוא אגם הממוקם במרכז העיר hangzhou, בירת חבל Zhejiang. אגם זה, עשיר בדגה המקיימת את תושבי העיר שנים. במנה זו משתמשים ביין אורז תוצרת העיר shaoxing, אשר גם היא בחבל Zhejiang וממוקמת בערך כשעה נסיעה מHangzhou. ניתן להשתמש בכל סוג אחר של יין אורז.
רכיבים: מנה אחת
1 דג שלם במשקל 800 גרם, או 2 במשקל 500 גרם (קרפיון, בורי, לוקוס, פרידה)
5 שיני שום קלופות וקצוצות
חתיכה באורך 2 ס"מ של ג'ינג'ר טרי חתוך לרצועות
20 מ"ל יין אורז
60 מ"ל רוטב סויה
40 גרם סוכר
40 מ"ל חומץ טבעי
40 גרם קורנפלור
הכנה:
מבצעים חתכים אלכסוניים בבשר הדג משני צידיו. בינתיים מרתיחים מים בסיר גדול וכאשר הם מגיעים לרתיחה, מכניסים את הדג לסיר. כאשר המים מגיעים לרתיחה שניה, מוציאים בזהירות את הדג. משאירים בסיר כמות של כוס מים אחת, ומוסיפים את השום, ג'ינג'ר, יין אורז ורוטב סויה, ומבשלים על אש נמוכה. מערבבים בקערה את החומץ,סוכר וקורנפלור ומוסיפים לסיר עם הרוטב. כאשר הרוטב מסמיך מעט, מורידים מהאש ויוצקים על הדג.
Chuan Yu דג בנוסח סצ'ואן:
מנה סינית קלאסית של דג שלם. מטגנים את הדג בווק, וממשיכים את הבישול ברוטב מתובל בשום, ג'ינג'ר וצ'ילי.
מרכיבים:
1 דג שלם במשקל 500 גרם (בורי, דניס, מוסר)
250 מ"ל שמן בוטנים (להשיג בחנויות מתמחות)
1 כף קורנפלור
5 שיני שום קצוצות
חתיכה של ג'ינג'ר טרי באורך 2 ס"מ קלופה וקצוצה
2 כפות יין אורז
2 כפות רוטב שעועית חריף (להשיג בחנויות מתמחות)
2 כפות רוטב סויה
חצי כוס מים
2 גבעולי בצל ירוק קצוץ
פלפל צ'ילי חתוך לרצועות (לא חובה)
1 כפית סוכר
1 כפית שמן שומשום (לא חובה)
עלי כוסברה
הכנה:
מנקים את הדג וחותכים חתכים אלכסוניים בבשר הדג משני צידיו. מקמחים את הדג היטב ומנערים קלות להוציא עודפי קמח. מחממים ווק היטב ויוצקים בזהירות את שמן הבוטנים לאורך צידי הווק. כאשר השמן חם, מכניסים בזהירות את הדג, וטגנים משני צידיו בערך כ4 דקות. מוציאים את הדג בזהירות ומניחים על נייר סופג לספיגת עודפי השמן. שופכים את השמן מהווק פרט לכמות של כף אחת. מערבבים את הקורנפלור עם 2 כפות מים ומניחים בצד. מוסיפים לווק החם שום, ג'ינג'ר,יין אורז,רוטב שעועית וסויה ומערבבים. מוסיפים את הבצל הירוק, צ'ילי ושמן השומשום. מערבבים ושופכים את המים ואת בלילת הקורנפלור. מביאים לרתיחה ומחזירים את הדג לווק. לאחר כ5 דקות מוציאים לצלחת ויוצקים את הרוטב על הדג. מעטרים בעלי כוסברה.
ראש השנה הסיני הוא אחד החגים החשובים בתרבות הסינית. הוא מסמל את תחילתן של שנה ותקופה חדשה. מנהגי החג כוללים מפגשים חברתיים ומשפחתיים, לבישת בגדים חדשים לאות השנה החדשה ואכילת מאכלים מסורתיים לראש השנה. בערב ראש השנה, בני המשפחה נאספים לארוחה משותפת וחגיגית, הנערכת לרוב בביתו או בקרבת מקום לאב המשפחה. המאכלים בארוחה כוללים מנות ירקות ופירות, כופתאות, עוגות אורז, מאכלי עוף ודגים. אמרה סינית נפוצה בראש השנה היא nian nian you yu, שבתרגום חופשי אומר "שיהיו עודפים כל שנה" והכוונה היא לשפע. אמרה זו לרוב מובנת כ"שיהיו דגים כל שנה", עקב זהות הומופונית באחת המילים, ולכן מאכלי הדג בערב ראש השנה הסיני הם חובה כמעט על כל שולחן. בכתבה זו מוצגים 3 מאכלי דגים לפי המטבח הסיני. המתכונים מסודרים לפי קושי ומורכבות ההכנה. בתאבון!
yusheng סלט דג חי:
מנה זו מקורה במטבח הקנטונזי, מאזור Chaozhou בצד המזרחי של חבל Guangdong. משמעות השם YuSheng היא דג חי/טרי, אך עקב זהות אחת המילים משמעות השם יכולה להיות גם "עלייה בשפע", מאכל זה מסמל גם שפע והצלחה. המנה מורכבת מרצועות בשר דג חי, ביחד עם ירקות, רטבים ותוספות שונות. כיום, מנה זו נאכלת כפתיח ביום השביעי של ראש השנה הסיני, כאשר בסעודה הנקראית Lo Hei בני המשפחה סבים לשולחן, וזורקים בעזרת מקלות האכילה את מרכיבי הסלט לתוך קערה, תוך שהם מברכים JiXiang Hua "משאלות מזל".
רכיבים: 4 מנות
1/2 ק"ג בשר דג ים טרי חתוך לרצועות דקות וארוכות (סלמון, טונה, אינטיאס)
2 גזרים חתוכים לרצועות דקות
2 פלפלים ירוקים חתוכים לרצועות דקות
300 גרם איטריות אורז מושרות במים כשעתיים ומסוננות
3 גבעולי בצל ירוק קצוצים דק
1 פלפל צ'ילי חתוך דק (לא חובה)
חתיכת שורש ג'ינג'ר באורך 2.5 ס"מ קלופה וחתוכה לרצועות דקות
צרור כוסברה מופרד לעלים
4 כפות זרעי שומשום קלויים
3 כפות שמן שומשום
3 כפות רוטב שזיפים
1 כף אבקת חמשת התבלינים
הכנה:
מערבבים בקערה את הדג,פלפלים,איטריות, גזר,בצל ירוק, צ'ילי ומערבבים. בקערה נפרדת כותשים את הג'ינג'ר וזרעי השומשום ומוסיפים את שמן השומשום, רוטב השזיפים ואבקת חמשת התבלינים. מערבבים עד שנוצר רוטב סמיך. יוצקים על הסלט ומערבבים היטב. מוסיפים לסלט את עלי הכוסברה ומגישים מיד.
XiHu Cu Yu דג "האגם המערבי" בחומץ:
מנת הדגל של חבל Zhejiang המהווה את אחד משמונת המטבחים המסורתיים של סין. האגם המערבי או XiHu הוא אגם הממוקם במרכז העיר hangzhou, בירת חבל Zhejiang. אגם זה, עשיר בדגה המקיימת את תושבי העיר שנים. במנה זו משתמשים ביין אורז תוצרת העיר shaoxing, אשר גם היא בחבל Zhejiang וממוקמת בערך כשעה נסיעה מHangzhou. ניתן להשתמש בכל סוג אחר של יין אורז.
רכיבים: מנה אחת
1 דג שלם במשקל 800 גרם, או 2 במשקל 500 גרם (קרפיון, בורי, לוקוס, פרידה)
5 שיני שום קלופות וקצוצות
חתיכה באורך 2 ס"מ של ג'ינג'ר טרי חתוך לרצועות
20 מ"ל יין אורז
60 מ"ל רוטב סויה
40 גרם סוכר
40 מ"ל חומץ טבעי
40 גרם קורנפלור
הכנה:
מבצעים חתכים אלכסוניים בבשר הדג משני צידיו. בינתיים מרתיחים מים בסיר גדול וכאשר הם מגיעים לרתיחה, מכניסים את הדג לסיר. כאשר המים מגיעים לרתיחה שניה, מוציאים בזהירות את הדג. משאירים בסיר כמות של כוס מים אחת, ומוסיפים את השום, ג'ינג'ר, יין אורז ורוטב סויה, ומבשלים על אש נמוכה. מערבבים בקערה את החומץ,סוכר וקורנפלור ומוסיפים לסיר עם הרוטב. כאשר הרוטב מסמיך מעט, מורידים מהאש ויוצקים על הדג.
Chuan Yu דג בנוסח סצ'ואן:
מנה סינית קלאסית של דג שלם. מטגנים את הדג בווק, וממשיכים את הבישול ברוטב מתובל בשום, ג'ינג'ר וצ'ילי.
מרכיבים:
1 דג שלם במשקל 500 גרם (בורי, דניס, מוסר)
250 מ"ל שמן בוטנים (להשיג בחנויות מתמחות)
1 כף קורנפלור
5 שיני שום קצוצות
חתיכה של ג'ינג'ר טרי באורך 2 ס"מ קלופה וקצוצה
2 כפות יין אורז
2 כפות רוטב שעועית חריף (להשיג בחנויות מתמחות)
2 כפות רוטב סויה
חצי כוס מים
2 גבעולי בצל ירוק קצוץ
פלפל צ'ילי חתוך לרצועות (לא חובה)
1 כפית סוכר
1 כפית שמן שומשום (לא חובה)
עלי כוסברה
הכנה:
מנקים את הדג וחותכים חתכים אלכסוניים בבשר הדג משני צידיו. מקמחים את הדג היטב ומנערים קלות להוציא עודפי קמח. מחממים ווק היטב ויוצקים בזהירות את שמן הבוטנים לאורך צידי הווק. כאשר השמן חם, מכניסים בזהירות את הדג, וטגנים משני צידיו בערך כ4 דקות. מוציאים את הדג בזהירות ומניחים על נייר סופג לספיגת עודפי השמן. שופכים את השמן מהווק פרט לכמות של כף אחת. מערבבים את הקורנפלור עם 2 כפות מים ומניחים בצד. מוסיפים לווק החם שום, ג'ינג'ר,יין אורז,רוטב שעועית וסויה ומערבבים. מוסיפים את הבצל הירוק, צ'ילי ושמן השומשום. מערבבים ושופכים את המים ואת בלילת הקורנפלור. מביאים לרתיחה ומחזירים את הדג לווק. לאחר כ5 דקות מוציאים לצלחת ויוצקים את הרוטב על הדג. מעטרים בעלי כוסברה.
שמי אייל טקו ואני מטפל ברפואה סינית. סיימתי את לימודי במכללת מדיסין, שם התמחיתי בדיקור, צמחי מרפא סיניים, שיאצו ותזונה. מטפל בקליניקה בתל אביב.
למאמרים ופרטים נוספים ניתן להכנס לבלוג http://eyalt81.wordpress.com
למאמרים ופרטים נוספים ניתן להכנס לבלוג http://eyalt81.wordpress.com