החל מחודש מאי, חברות ישלמו הרבה יותר לעורכי דין.
כחלק מהדרישות של רשם החברות, כל חברה חייבת לדווח לו על שינויים בהעברת מניות, על הקצאת מניות, על שינויים בהרכב הדירקטוריון וכן אחת לשנה חייבת החברה למלא דו"ח שנתי ובו פירוט בעלי המניות והדירקטורים.
הצהרות אלו ממולאות על דף בפורמט שקבע רשם החברות וחלה על כל חברה לדווח אותם.
עד היום, היה נהוג שרואה החשבון, במסגרת הטיפול השוטף , נהג למלא את הדוחות הללו ללא תמורה כספית נוספת.
זאת ועוד, הדוח השנתי שהינו במרבית המקרים העתק של הדוח משנה קודמת, הודפס אוטומטית עם שלל הדוחות שהדפיס רואה החשבון לצורך חתימת המנהלים על הדוחות הכספיים.
ב 26 בינואר השנה, התכנסה ועדת החוקה חוק ומשפט, בנוכחות חבר כנסת אחד, יו"ר הועדה.
משרד המשפטים טען שבחברות פרטיות התגלו רמאיות רבות במילוי הטפסים של שינויים בהעברת מניות , הקצאת מניות ושינויים בדירקטוריון וכאשר החברות האלה באו לעשות עסקאות הן נתקלו בבעיות כתוצאה מהרישומים הכוזבים.
הדרך בה חשבו במשרד המשפטים להתמודד עם זה היא לחייב בטופס תצהיר עורך דין על החתימה ועל הנוסח שהחותם מאשר את נכונות ההצהרה.
עורך הדין לא הוסמך לבדוק את הסמכות, אלא משמש חותמת "גומי" , לאישור שהחותם מוסמך לחתום ותו לא או כפי שציין עו"ד יהודה כץ,סגן רשם החברות באותה ישיבה, "כשעורך דין חותם על תצהיר,הוא לא בודק לעולם מעבר למה שנאמר בתצהיר"
משרד המשפטים ניצל את המצב ועקב הרמאויות בנושא המניות והדירקטורים, דרש שתהיה גם חתימה של עו"ד על הדו"ח השנתי.
כאמור הדוח השנתי הינו תיאור מצב של בעלי המניות והדירקטורים ליום מסויים, הדוח מגיע לרשם החברות ומתוייק שם, גם אם תהיה טעות בדו"ח לעומת הרישום ברשם, לדוגמא נרשום שבעל מניות אלמוני הוא הבעלים של החברה ולא פלוני, הרשם לא יתקן את הרישומים ללא טופס העברת מניות.
אם כן, הדו"ח הינו דו"ח "לתיוק" בלבד ולכן תמוהה הדרישה של משרד המשפטים לחייב דוח זה בחתימת עו"ד.
בועדת החוקה ,חוק ומשפט ישבו באותו דיון אך ורק היו"ר, כלומר כל הועדה היתה אדם אחד בלבד וכפי שמופיע בפרוטוקול הישיבה נאמר
"התקנות מאושרות פה אחד , תרתי משמע"
ישנם מאות אלפי חברות פרטיות, רובם הינם חברות קטנות מאוד שמנסות לשרוד ולחסוך עלויות, כעת , החל מ 21 במאי 2006 , 60 יום ממועד הפרסום ברשומות של התקנות החדשות , תיקון לתקנות החברות (דיווח, פרטי רישום וטפסים) (תיקון) התשס"ו - 2006 , הם ידרשו לאמת את חתימתם ע"י עו"ד כל פעם שיגישו את הדוחות הללו בכלל ואת הדוח השנתי בפרט.
אני מניח שעורכי הדין לא יחתמו על הדוח בחינם, ואי לכך, חוץ מסידור פרנסה לעורכי דין, ועדת החוקה חוק ומשפט בקביעתה המהירה גרמה להכבדת העלויות על החברות הפרטיות שלא לצורך.
אני פונה לועדת החוקה , חוק ומשפט לתקן את תיקון החוק שיזמו ולהוציא מתכולתו לפחות את הדוח השנתי של החברות.
דוח זה כאמור הינו דוח שאינו משנה כלום, הוא לא מעביר מניות ולא משנה דירקטורים.
השארת דוח זה על כנו, תגרום ללא צדק סביר להגדלת ההוצאות לחברה.
רו"ח וורסל ליאור הינו שותף במשרד רו"ח וורסל את וורסל המנהלים את פורום רואי חשבון הותיק ביותר באינטרנט (פורום רואי חשבון של נענע) , כתב מספר מאמרים בעיתון גלובס, מרצה בקורסים של מט"י , ובעל אתר אינטרנט המכיל מידע עצום לבעלי עסקים http://www.worcel.co.il