רוגלה (או תוכנת ריגול) היא תוכנית מחשב העוקבת בחשאי אחר הרגלי הגלישה של המשתמש במחשב שבו היא מותקנת, ומעבירה מידע על הרגלים אלו לגורמים בעלי עניין (ויקיפדיה, 2008). על אף שנראה כי התפקיד היחיד של רוגלות הוא לעצבן אתכם, המטרה האמיתית היא, איך לא, כסף. מטרת הרוגלות היא לזהות את העדפות המשתמש ותחומי העניין, ולהציג לו פרסומות מתאימות (וגם לצורכי סטטיסטיקה ומודיעין מסחרי). חלק מתוכנות הריגול ממש "עוקבות" אחרי המשתמש - הן "מקליטות" פעולות שנעשות במחשב, סיסמאות, יעדי גלישה, תמונות מסך וכו'. בניגוד לוירוסים, רוגלות אינן משכפלות את עצמן, כך שאין סכנה להדביק מחשבים אחרים על-ידי העברת קבצים.
הסימנים המעידים על רוגלות דומים לאלו של הוירוסים:
• המחשב/הגלישה באינטרנט איטיים
• חלונות קופצים: בעיקר פרסומות שמקורן לא באתר שבו אתם גולשים
• האנטי-וירוס/Fire Wall אינם מתפקדים
• הגדרות השתנו ואי אפשר לשנות אותן (למשל, דף-הבית בדפדפן האינטרנט)
• דפדפן האינטרנט עמוס ברכיבים וסרגלי כלים שלא אתם התקנתם
• נורית הדיסק הקשיח והמודם/נתב מהבהבת גם כשאינכם מבצעים פעולה כלשהי
זו בעיה שכיחה ומתסכלת מאוד. שורת הכתובת או אלמנטים אחרים של ממשק התוכנה נעלמים ומשבשים את העבודה. הפתרון פשוט ואינטואיטיבי להפליא: לחיצה ימנית על המקום שבו אתם רגילים לראות את הסרגל וסימון הסרגל המבוקש והכל שב על מקומו בשלום. לחילופין היכנסו לתפריט תצוגה (View) וחפשו את אפשרות הצגת סרגל הכלים. העצה טובה לרוב היישומים: יישומי Office, דפדפן האינטרנט ומערכת ההפעלה עצמה.
איך להימנע ולהסיר רוגלות:השתמשו ב-Fire Wall (קיים במערכת ההפעלה, פרטים נוספים בגיליון הבא)עדכנו בקביעות את מערכת ההפעלה והתוכנות השונות (ראו מאמר קודם בטור זה על עדכון Windows)השתמשו בדפדפן אלטרנטיבי.Internet Explorer (IE) מועד לפורענות. Mozilla Firefox, הוא דפדפן דומה בממשק ובאופן ההפעלה ל-Internet Explorer של Windows, מהיר ובטוח ממנו, ורבים מעדיפים אותו. לחובבי גוגל אני ממליץ לנסות את Google Chrome.
השתמשו בחוסם חלונות קופציםברוב הדפדפנים תמצאו אפשרות כזו מובנית (IE 7, Firefox ו-Google Chrome)
סרגל הכלים של גוגל עושה עבודה נאמנה בחסימת מוקפצים ומאפשר גישה נוחה לשירותים נוספים (Gmail, למשל)
סוף לחיצה - במחשבה תחילהכשאתם משתמשים במחשב, ובמיוחד כאשר אתם גולשים באינטרנט, אל תלחצו "כן" או "OK" על כל חלון שנפתח. קראו מה כתוב בחלון, ודאו שאתם מכירים את התוכנה ושהגיוני שהיא תרוץ ותקפיץ את החלון, ורק אז אשרו את הפעולה. אם אתם לא מכירים את התוכנה או החלון, לחצו על האיקס האדום לסגירה, או Alt + F4.
טובים השניים מן האחדזה גם נכון כשמדברים על אנטי-רוגלה. אין תוכנה שעושה עבודה מושלמת. התקינו לפחות שתי תוכנות נגד רוגלות. אם האנטי-וירוס שלכם מספק גם הגנה כזאת, תוכלו להסתפק בעוד אחת בלבד.
Spyware Terminator מציעה חבילת הגנה כוללת: הגנה אקטיבית, הגנה מונעת וסרגל אבטחה לדפדפן.
SUPERAntiSpyware טובה בסריקה והסרה, אבל אופציות העדכון האוטומטי וההגנה האקטיבית כרוכות בתשלום.
Spyware blaster מצויינת להגנה מונעת בלבד. אני ממליץ לעדכן ולהריץ אותה אחת לתקופה. אופציית העדכון האוטומטי כרוכה בתשלום.
SpyBot היא שועל ותיק בתחום. אל תתנו למראה הפשוט להטעות אתכם - היא מציעה אפשרויות רבות, חינמית לחלוטין, ואף מציעה ממשק בעברית.
צרו חשבונות משתמש שונים לשימושים השונים במחשב
מערכת ההפעלה מגיעה עם אפשרות אבטחה שרובם מתעלמים ממנה לחלוטין: יצירת חשבונות משתמש רבים. נוסף לאפשרות להגדיר שולחנות עבודה נפרדים לכל בן משפחה, ניתן ליצור "משתמשים" שאין להם הרשאה לשנות הגדרות חשובות וקבצים חיוניים, דבר המצמצם כמעט לאפס את הסיכוי להידבק בתוכנות זדוניות למיניהן. מומלץ לגלוש באינטרנט תחת חשבון משתמש א' (מוגבל) ולהתקין תוכנות בחשבון משתמש ב' (מנהל המחשב).
אז... שלא ירגלו אחריכם...