דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


מועד התיישנות תביעות ביטוח בפוליסות תאונות אישיות 

מאת    [ 18/02/2009 ]

מילים במאמר: 449   [ נצפה 6640 פעמים ]

שאלה שעלתה וחזרה בפסיקה לאורך השנים היא השאלה עד איזה מועד אדם שרכש פוליסת ביטוח תאונות אישיות יכול להגיש לבית המשפט את תביעתו לתגמולי ביטוח כנגד חברת הביטוח.
השאלה מעלה סוגיה חשובה ביותר בעניין של התיישנות תביעות לתגמולי ביטוח. ראשית, נבהיר את משמעות המושג התיישנות - בחוק נקבע כי גם אם לאדם עומדת עילת תביעה נגד אחר, בשלב כלשהו לא יוכל הוא להגיש עוד תביעה לבית המשפט בגין עילה זו שכן חלף זמן רב מדי מהיום שקמה עילת התביעה ועד מועד הגשת התביעה. תקופות ההתיישנות נקבעות בהתאם לנושא התביעה ולאמור בחוקים שונים.
ויודגש - הכוונה היא למועד הגשת התביעה לבית המשפט ולא לחברת הביטוח שכן רק החל ממועד הגשת התביעה לבית המשפט מפסיקים לספור את תקופת ההתיישנות.
סעיף 31 לחוק חוזה הביטוח, התשמ"א - 1981, קובע כי תקופת ההתיישנות של תביעה לתגמולי ביטוח היא 3 שנים לאחר שקרה מקרה הביטוח. כלומר, לאחר 3 שנים, לא ניתן עוד להגיש תביעה מכוח פוליסת ביטוח, גם אם לאותו אדם עומדת עילת תביעה מצוינת.
עד לפני מספר חודשים, התלבטו בתי המשפט מהו "מקרה הביטוח" בכל הנוגע לפוליסות ביטוח תאונות אישיות - פוליסות שמשלמות תגמולי ביטוח לאנשים אשר נפגעו בתאונה ורכשו פוליסת ביטוח מתאימה. במספר לא מבוטל של פסקי דין, נקבע כי מקרה הביטוח הוא מועד התגבשות הנכות - כלומר, רק מן המועד בו התגבשה נכותו הסופית של הנפגע, יש להתחיל ולמנות את תקופת ההתיישנות, גם אם מדובר בשנים רבות לאחר התאונה. בהתאם לפסיקה זו, אדם אשר נפגע בשנת 2005 למשל אך נכותו הסופית נקבעה רק בשנת 2007, יוכל להגיש את תביעתו לבית המשפט גם בשנת 2010, שכן מועד תחילת ההתיישנות הוא החל משנת 2007 - מועד קביעת הנכות.
לפני מספר חודשים, טרף בית המשפט העליון את כל הקלפים ושם קץ להתלבטויות בפסיקה. במסגרת ע"א 1806/05, קבע בית המשפט העליון כי במסגרת פוליסות ביטוח תאונות אישיות, מועד אירוע התאונה הוא מקרה הביטוח והחל ממועד זה תחל להימנות תקופת ההתיישנות, ללא כל קשר למועד התגבשות הנכות הסופית.
כלומר, מכוח החלטתו המחייבת של בית המשפט העליון, ההתיישנות של 3 שנים תתחיל להיספר ממועד התאונה ולא ממועד קביעת הנכות.
לכן, חשוב מאוד כי כל אדם אשר נפגע בתאונה וברשותו פוליסת ביטוח תאונות אישיות, יזדרז להגיש את תביעתו לבית המשפט לפני שחלפו 3 שנים ממועד קרות התאונה, שכן לאחר מועד זה לא יוכל הוא לתבוע את תגמולי הביטוח, גם אם עומדת לו עילת תביעה. כמובן שלכל פסיקה יש חריגים כאלו ואחרים ומומלץ להתייעץ בעורך דין המנוסה בתחום בכדי לבדוק את נושא ההתיישנות.
יצוין כי קביעת בית המשפט העליון הינה מקוממת במקרים רבים, בפרט באותם מקרים שבהם הנכות הסופית מתגבשת זמן רב לאחר התאונה, ולאור זאת תלוי ועומד כיום דיון נוסף בבית המשפט העליון על הקביעה הנ"ל, אליו הצטרפה גם לשכת עורכי הדין, וכולי תקווה שבדיון הנוסף ישנה בית המשפט העליון את החלטתו ובכך יקל על ציבור המבוטחים.
עו"ד גיל קראוס, שותף במשרד עורכי הדין אגרט - קראוס, מספק ייעוץ וייצוג בתחומי המשפט האזרחי והמסחרי ומתמחה בעיקר בתחום הנזיקין והביטוח הכולל מתן שירותים משפטיים לנפגעי גוף (בתאונות דרכים, תאונות עבודה, תאונות תלמידים ותאונות כלליות), רשלנות רפואית, אחריות מקצועית, תביעות ביטוחיות ושיבובים, תביעות בגין נזקי רכוש (עקב שטפונות, שריפות ואסונות טבע), תביעות נגד קצין התגמולים ועוד.
גיל משמש כעורך אתר "נזק"( http://www.nezek.co.il ) המכיל מידע משפטי מגוון בתחומי הנזיקין והביטוח על שלל סוגיות משפטיות הקשורות לתחומים אלה.
לייעוץ משפטי נא התקשרו לטלפון: 03-6935356 או פנו לדוא"ל - gil@eghert-kraus.co.il



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב