אחת עשרה בלילה. למתאמת איסוף הלילה בעמותת משולחן לשולחן מצלצל הטלפון - "התקשרתי לאולם גני שמחה והם אומרים שנשארו להם רק שני מגשי אורז", ליסוע או לא?". טלפונים כאלו בנושאים שונים הקשורים לאיסוף המזון מגיעים אליה מדי יום.
שולחן לשולחן הנו הארגון הגדול בארץ המארגן איסופי מזון מאולמות ארועים, מסעדות, גני אירועים, קייטרינג ועוד. אולם הוא לא היחיד בשטח. ברחבי הארץ ישנן עשרות עמותות קטנות וגדולות האוספים עודפי מזון ממסעדות, אירועים, קייטרינג, חברות ועוד. בשולחן לשולחן אמרו לנו השבוע שיום ממוצע בחורף ישנם כ-40 מוקדי איסוף. בקיץ המספרים הרבה יותר גדולים.
"המיתון קצת משפיע", אומרים בשולחן לשולחן, "יש פחות אירועים, האירועים יותר קטנים, וממילא גם נשאר פחות מזון". אבל אפילו במצב זה - ישנו הרבה אוכל. בדרך זו העמותות מצליחות להאכיל מאות נזקקים מדי יום, באוכל חם ומשובח, שלולי פעילות העמותות - היה נזרק לפח.
דיברנו עם אחד המתנדבים באסיף, לנסות להבין קצת יותר את התהליך. "אני מקבל במייל את פרטי האולם או האירוע, כתובת המקום, איש הקשר בקייטרינג וכו'. באותו יום או יום לפני אני הולך לבית תמחוי או גמ"ח באזור מגורי שפועל בשיתוף פעולה עם העמותה האוספת (במקרה שלי - שולחן לשולחן), ומקבל ממנה כעשרים כלי פלסטיק גדולים. בערך ב-11 בלילה אני מתקשר לאיש הקשר באולם או בקייטרינג ושואל אם נשארו שאריות. אם יש כמות שמצדיקה את הנסיעה, יוצאים לדרך, לאחר האיסוף, אני דופק בחצות בלילה אצל הגמ"ח ומוסר את האוכל". שאלנו איזה אוכל לוקחים. "כל האוכל המבושל, כמו פחמימות, קטניות, מאפים, וגם בשר ועוף". לא לוקחים דברים שעלולים להתקלקל - מוצרים עם ביצים, סלטים או פירות חתוכים, מרקים".
"התחושה היא תחושה טובה מאוד", מסכם המתנדב, "אתה עוזר בכמות שהיא הרבה יותר מההשקעה שהשקעת. נניח הוצאתי 20 ש"ח על הדלק, אבל הבאתי אוכל ששווה לפחות 250 ש"ח. שווה, לא?".
אוכלים טוב - עידוד שמירת שאריות מזון ונתינתו לנצרכים