טנטון הוא מונח רפואי לצלילים הנשמעים באוזן או באוזניים ללא נוכחות אמיתית של צלילים כלשהם. הצלילים הללו יכולים להיות מגוונים: צלצולים, שריקות, חריקות, רחשים ועוד, יכולים להיות שקטים או רועשים, ממושכים או עם הפסקות. הטנטון מציק בעיקר בלילה כאשר אין שום רעשי רקע.
בארצות הברית לבדה סובלים מעל 50 מליון בני אדם מהתופעה כאשר שליש מתוכם 12סובלים מהתופעה באופן חריף מספיק על מנת לבקש עזרה רפואית.
סוגים של טנטון מחקרים חדשים מציעים לסווג את הגורמים לטנטון לשתי קטגוריות:
אוטיטיס טנטון - טנטון הנגרם בגלל פתולוגיה של האוזן התיכונה או של עצב השמע.
טנטון סומאטי- זהו טנטון הנגרם בגלל הפרעות שמקורן הראש, הצוואר והלסתות וללא מעורבות של האוזן או עצב השמע.
מה גורם לטנטון
הגורם הפיסיולוגי המדויק אינו ברור. ישנם מספר גורמים שנימצא שיש ביכולתם לגרום לטנטון או להחמירו:
רעש
חשיפה לרעשים יכולה להזיק ואפילו להרוס באופן בלתי הפיך את חיישני הקול הקרויים סיליה המצויים באוזן הפנימית. הרס זה עלול להוביל לטינטון.
שעווה
הצטברות של שעווה בתעלת השמע יכולה לפגוע בשמיעה ולעיתים אף לגרום לטינטון.
תרופות
מספר תרופות כגון אספירין, אנטיביוטיקה וכימותרפיה עלולות להזיק לאוזן הפנימית ואגב כך לגרום לטנטון ותרופות אחרות (מאות תרופות) יכולות לגרום לטנטון כתופעת לוואי.
דלקות
דלקות זיהומיות באוזניים או בסינוסים עלולות גם הן לגרום לטנטון.
בעיות בפרקי הלסת
מגוון של סימנים ותסמינים רב נילווה לתפקוד לקוי של פרק הלסת. כלל הסימנים והתסמינים הללו נקראים "תסמונת מפרק הלסת". אחד הסימפטומים בתסמונת זאת הוא טנטון.
אנמיה ומחלות לב וכלי דם
טנטון פעימתי מופיע בקרב כ3% מהסובלים מהתופעה. טנטון מסוג זה עלול להצביע על פתולוגיה של הלב וכלי הדם או לחץ דם גבוהה. גם אנמיה עלולה להיות נלוות לטנטון.
גידולים סרטניים
לסוגים מסוימים ונדירים של סרטן המופעים באוזן ובגולגולת יש את היכולת לגרום בין היתר, לטנטון.
בלאי או טראומה לחוליות הצוואר או לראש
בלאי הדרגתי או חבלה פיזית בראש או בצוואר יכולים לגרום גם לטנטון. סימפטומים אחרים יכללו: כאבי ראש, ורטיגו, סחרחורת ועוד. הורמונים
תת פעילות בלוטת התריס עלולה גם היא לגרום לטנטון.
איך נפתרים מטנטון?
על מנת להעניק את הסיכוי הטוב ביותר להיפתר מטנטון יש ראשית לאבחן את מקורו. נקודות שיאפשרו אבחון שכזה כוללות האם הטנטון החל בבת אחת?, האם הטנטון קיים רק באוזן אחת?, האם אתם סובלים גם מירידה בשמיעה במקביל לטינטון?, האם אתם חשים במלאות או לחץ באוזניים או בראש יחד עם הטינטון?, האם אתם חשים גם בסחרחורת?, האם הטנטון הוא פעימתי? האם נחבלתם הצוואר או בלסת?, האם יש לכם כאבי צוואר או לסת?, האם אתם סובלים מלחץ דם גבוה?, סובלים מתת פעילות של בלוטת התריס?.
הבחירה הראשונה לדעתי צריכה להיות רופא אף אוזן גרון. התמחות זו מאפשרת לרופא לשלול מעורבות של האוזן. במידה וזוהתה פתולוגיה של האוזן יש לרופא מגוון טיפולים בהתאם לממצאים החל מתרופות (כגון:אנטיביוטיות במקרה של זיהום) עבור במכשירי שמיעה ומיסוך למיניהם וכלה בניתוח של האוזן התיכונה. תרופות אחרות שניתנות לעיתים כוללות נוגדי חרדה ודיכאון. במידה ולא נמצאה מעורבות של האוזן כגורם לטנטון יש להתייעץ עם כירופרקטור לגבי האפשרות שמקור הטנטון הוא צווארי או נובע מליקוי בתפקוד פרקי הלסתות. במידה והטנטון אכן נגרם בגלל ליקוי בצוואר או בפרקי הלסת אזי, שיש לצפות הקלה מסוימת כבר לאחר מספר טיפולים מצומצם. טיפולים נוספים כוללים:פסיכולוגיה, ביופידבק, טכניקות רגיעה. גורמים המחמירים טנטון קפאין ניקוטין אלכוהול תרופות אנטי דלקתיות ואנטיביוטיות דיכאון ומתחים עייפות התרכזות חסרת מנוח בטנטון
מניעה
יש להגן על האוזניים מפני רעש ולבדוק היטב לפני לקיחת תרופות איזה נזקים פוטנציאלים הם עלולים לגרום. לשמר את תפקודן התקין של חוליות הצוואר והרקמות הרכות סביבן.
http://gav-clinic.com