דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


תרבחו ותסעדו: מקורות ומנהגי חג המימונה 

מאת    [ 14/04/2009 ]

מילים במאמר: 376   [ נצפה 12897 פעמים ]

המימונה הוא חג שנחוג בצאת חג הפסח, בקרב יהודי מרוקו, תוניס ולוב. במרוקו היו משאירים את דלת הבית פתוחה כל הלילה כדי לקבל את פני האורחים שיגיעו, ללא צורך בהזמנה, כל מי שרצה היה נכנס ואיש לא שאל מיהו האורח. זהו מנהג יפה של אחווה, נתינה ורעות. מקורו של החג בנוהג לערוך סעודה שמחה ומפוארת בצאת החג, אך המימונה באופן מיוחד היא גם חג של טבע, שפע מזל.
על שולחן המימונה מניחים שיבולים, כדי חלב, דבש וקערת קמח עם מטבעות כסף. יש המניחים דג במרכז השולחן.
עם צאת הפסח עורכות הנשים את שולחן המימונה, שכולל ברובו מטעמים מתוקים, ממתקים, עוגות ועוגיות. מכיון שהחג נחוג עם צאת חג הפסח, כל המאכלים כשרים לפסח מכיון שהוכנו בחול המועד בדרך כלל. כך שרוב הממתקים והעוגיות עשויים תמרים, שקדים, מרציפן, קוקוס, אגוזים, פירות וריבות. עם צאת חג הפסח מכינות הנשים מופלטות העשויות בצק חמץ, ואותן יש להכין רק בצאת החג. המארחת תטרח על הכנת השולחן מראש, כדי שבצאת החג תישאר לה רק הכנת המופלטה, ממש ברגע האחרון לפני שהאורחים מתחילים להגיע.
היות והאורחים עוברים מבית לבית, לחגיגת המימונה אין שעת הגעה רשמית, ולמעשה ההגעה למימונה פתוחה עם צאת החג ועד שבעלי הבית הולכים לישון.
תרבחו ותסעדו - ברכה המקבלת את פני האורחי במימונה, ופירושה מזל והצלחה. מימונה הוא חג של שפע ונתינה ובמרוקו היו מסתובבים ועוברים מבית לבית כדי לברך ולהתברך במזל והצלחה, לטעום מן המאכלים המתוקים ולשמוח יחד. השכנים המוסלמים במרוקו היו מצטרפים לחגיגה כסמל לאחווה וידידות ומביאים עמם מטעמים משלהם, עוגות ופירות.
ישנן סברות והסברים שונים למקור השם מימונה, למשל המילה "מימון" שפירושה מזל, ומתקשרת לסמל השפע של החג.
המופלטה היא אורחת הכבוד במימונה, מכיון שהיא מסמלת ברכה וחיים מתוקים. את המופלטה אפשר להכין במחבת או במולטי שף - יחי הטכנולוגיה. המופלטה עשויה מקמח, שמרים, מים ומעט שמן. אופן הכנתה מיוחד במינו:
כל כדור בצק יש לרדד לעלה דק ולטגן באופן הבא:
את העלה הראשון מניחים במחבת ומטגנים רק מצד אחד. עליו מניחים את העלה השני והופכים את שני העלים יחד ומטגנים את העלה השני מצד אחד. על גביהם מניחים את העלה השלישי ושוב מטגנים רק מצד אחד והופכים. חוזר חלילה, עד שנערמת במחבת ערמה גבוהה של מופלטות. כל מופלטה מטוגנת תמיד רק מצד אחד. לאחר סיום הטיגון מפרידים את המופלטות זו מזו ומורחים בחמאה ודבש, מגלגלים את המופלטה ומקפלים לשניים ומגישים לאורחים בתוספת ברכות מזל והצלחה.
ברכות
המאמר של אתר ברכות, ברכות ליום הולדת וברכות לכל ארוע, ברכות מקוריות ורעיונות לברכות חגיגיות, ברכות מצחיקות והכנת כרטיסי ברכה.



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב