דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


חסימה בצינורית הדמעות 

מאת    [ 14/04/2009 ]

מילים במאמר: 355   [ נצפה 5526 פעמים ]

על מנת שהעין תוכל לשמור על תפקודה התקין, יש צורך בייצור קבוע של דמעות על ידי בלוטת הדמעות שסמוכה לעין, מתחת לעפעף העליון.

בכל פעם שאנחנו ממצמצים, העפעפיים מפזרים את נוזל הדמעות על פני גלגל העין וגם מסייעים בניקוז עודף הדמעות לתוך תעלת הדמעות הנמצאת בזוית העין בסמוך לאף. כאשר בלוטת הדמעות מייצרת דמעות בכמות ואיכות מספקת, אך יש חסימה או היצרות בצינוריות המנקזות את הדמעות מגלגל העין לכיוון האף, יוותרו דמעות עודפות שיגרמו לדמעת ולעיתים אף יזלגו על לחיו של המטופל וייגרמו לאי נוחות רבה מאוד. במצבים קשים יותר, הדמעות החסומות המצטברות בשק הדמעות יכולות להזדהם ולגרום להתפתחות שק מוגלתי מודלק וכואב, שאף עלול להתפשט לארובת העין או למח. מקרים אלו מצריכים טיפול אנטיביוטי, לפעמים גם באשפוז ולעיתים אף נדרש ניקוז כירורגי דחוף של האבצס בשק הדמעות.

הטיפול בחסימה בדרכי הדמעות הוא בד"כ כירורגי ותלוי במיקום החסימה בניקוז הדמעות. כאשר החסימה היא חלקית ומערבת רק את פתח הכניסה לצינוריות הדמעות- ניתן לעשות ניתוח פשוט למדיי, בהרדמה מקומית. כאשר החסימה היא משמעותית יותר באזור ניקוז הצינור לאף, יש צורך בניתוח מורכב יותר הכולל יצירת מעבר חדש בין דרכי הדמעות לאף. הגישה הניתוחית יכולה להיות דרך חתך קטן בעור באזור שבין העין לאף שדרכו יוצרים את התעלה החדשה, או בניתוח אנדוסקופי דרך האף שבו לא עושים חתך עורי. לעיתים יש צורך להשאיר צינוריות סיליקון זמניות בתעלה החדשה למשך מספר שבועות או חודשים, או אפילו צינורית מפיירקס הנשארת שם באופן קבוע. בשתי השיטות אחוזי ההצלחה הם גבוהים מאוד (כ-95% הצלחה), ההחלמה היא מהירה ולא מלווה בכאבים משמעותיים.

תינוקות נולדים לעיתים קרובות עם הצרות של תעלת ניקוז הדמעות. ההצרות הזאת מתבטאת בדמעת או הפרשות מעין אחת או שתיהן בחודשים הראשונים לחייו של התינוק. סוג כזה של חסימה הוא בד"כ זמני, לא מסוכן וחולף לאחר מספר חודשים. במקרים אלו לא נדרשת התערבות ניתוחית כלשהי. כאשר החסימה אינה חולפת עד גיל שנה, ניתן לבצע שטיפה של דרכי הדמעות בחדר הניתוח, וברוב המקרים הדבר פותר את בעיית הדמעת. במיעוט המקרים יש צורך בהכנסת צינוריות סיליקון או בניתוחים גדולים יותר על מנת לטפל בבעיית הדמעת בילדים. בכל מקרה של דמעת מומלץ להיות במעקב אצל רופא עיניים מנוסה, וכאשר יש רושם שאין שיפור לקראת גיל שנה מומלץ לפנות לרופא מנתח המתמחה בבעיות בדרכי הדמעות לשקול התערבות ניתוחית.

פרופ' יגאל ליבוביץ


מומחה לניתוחי דרכי דמעות


מנהל מכון אוקולופלסטיקה במרכז הרפואי איכילוב בת"א


www.drleibovitch.com


 




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב