דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


פרשת שמיני 

מאת    [ 17/04/2009 ]

מילים במאמר: 307   [ נצפה 3050 פעמים ]

נומרולוגיה בפרשה

מתוך עלון "חוויית השבוע" של "החוויה היהודית"

היינו: לאחר שהסתיימו ימי ההכנה. מחלוקת עתיקה היא בעם ישראל מתי חל אותו יום "שמיני": בראש החודש הראשון או בשמיני לאותו חודש. במחלוקת זו נחלקו התנאים, ולאחר מכן רש"י ור' אברהם אבן עזרא בפירושיהם על אתר, וכאן המקום להוסיף שיקול נומרולוגי על מנת להכריע במחלוקת.
המספר הסידורי "שמיני" מופיע בתורה במקומות נוספים, ותמיד כציון-זמן המבטא סיום הכנה. לדוגמה: "כן תעשה לשורך לצאנך, שבעת ימים יהיה עם אמו, ביום השמיני תתנו לי" (שמות כ"ב/כט'). תפישה דומה ניכרת בציווי למול תינוק שנולד, והוא נמול רק ביום השמיני, היינו לאחר שעבר שבוע של "הסתגלות" לעולם החדש בו הוא נמצא. כיוצא בכך, המצורע מביא את קרבן-טהרתו ביום השמיני (ויקרא י"ד/י'), ואף הנזיר מביא את קרבנו ביום השמיני (במדבר ו'/י'). כלומר: המספר הסידורי "שמיני" מציין מעין לידה מחודשת של המצורע, של הנזיר ושל התינוק שנולד.
כתוב: "ויהי בחדש הראשון בשנה השנית באחד לחודש הוקם המשכן" (שמות מ'/יז'), ולאחר מכן מתוארות כל פעולות ההכנה: "ויקם... ויתן... וישם... ויתן... ויקם...". דומה כי אסור לסדר פעלים זה להטעות את הקורא, שכן כל הפעולות האלו שעשה משה, קדמו להקמת המשכן. כלומר: מסתבר כי באחד לחודש הראשון הסתיימה מלאכת ההקמה, כמו גם כל ההכנות, והשנה החדשה תאמה את הקמת המשכן החדש.

כידוע נחלקו התנאים גם בשאלה אחרת: מתי נברא העולם, וכאן המקום להעיר כי בין לדברי הסובר שהעולם נברא ב-א' ניסן ובין לדברי האומר ב-א' תשרי, הכל מודים כי העולם נברא כמה ימים קודם לכן, והתאריך המיוחס קרה לאחר הבריאה בפועל. לדוגמה, הלוח שלנו מחושב לפי מולד בהר"ד: מולד הלבנה חושב ליום ב' שעה ה' ו-ר"ד חלקים, לפני בריאת העולם. היינו: שראש השנה מחושב כמועד שקרה לאחר ימי "ההכנה".
מסתבר מכל האמור כאן כי כל עבודות ההכנה קדמו לאחד בחודש הראשון, ו"היום השמיני" מתייחס לסיום ההכנות ולהקמת המשכן, היינו ב- ר"ח ניסן (וכפירוש רש"י).


פרופ' מאיר בר-אילן
אוניברסיטת "בר-אילן"
מחבר 'נומרולוגיה בראשיתית' ו'נומרולוגיה מקראית'
(ספריית בית-אל)


על המחבר: מאיר בר-אילן (יליד 1951 ), למד ב'נתיב מאיר', מרכז הרב, והמכון הגבוה לתורה שליד אוניברסיטת בר-אילן. הוא בוגר של אוניברסיטת בר-אילן ומרצה בה במחלקה לתולדות ישראל ובמחלקה לתלמוד. בר-אילן עוסק בהיסטוריה חברתית ותרבותית של תקופת התלמוד, ופרסם עד כה כמאה מחקרים בתחומים מגוונים: היסטוריה יהודית, מיגדר נשי, תפילה, אגדה, מאגיה, תנ"ך, ספרות חיצונית, קומראן, ספרות ההיכלות, הפיוט הקדום, יהודי הודו, תולדות הרפואה בין היהודים, אסטרונומיה, אסטרולוגיה, נומרולוגיה, ועוד. ספריו הקודמים Some Jewish Women in Antiquity, Atlanta, Georgia: ; הם: סתרי תפילה והיכלות, רמת-גן תשמ"ז אסטרולוגיה ומדעים אחרים בין יהודי ארץ-ישראל בתקופות ההלניסטית-רומית ;Scholars Press, 1998. והביזאנטית (בדפוס). מ' בר-אילן הקים אתר אינטרנט, כבר ב 1995- , בו ניתן למצוא חלק ניכר מפרסומיו, רשימות ביבליוגראפיות, מסכת ראש-השנה במהדורה סינופטית, נתונים גנאולוגיים על משפחתו, ועוד. כת



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב