בשירותי מחשב בראש גדול אני מציעה ללקוחותי הכנה של ספרים וחוברות לדפוס, כתיבת ביוגרפיות וספרי תיעוד אחרים. לכל אלה, בנוסף לאפשרות המודפסת אני מציעה ליצור גם עותקים אלקטרוניים, בין אם כאלה שימכרו על תקליטורים ובין אם כאלו שיהיו נגישים לקריאה ולהורדה באינטרנט.
אין ספק שבימינו עדיין יש לא מעט צורך גם בספרים וחוברות מודפסים, ועל זה לא נראה לי שיש צורך להכביר במילים. כאן ברצוני להסביר את היתרונות של העותקים האלקטרונים. אשתדל להתיחס לסוגים השונים של הספרים והחוברות ולהציג את היתרונות הנוגעים לכל אחד בנפרד. אבל אקדים ואציין שני יתרונות חשובים שמשותפים לכולם:
· לפני הכל ספר אלקטרוני הוא ספר ירוק – רוב עמודי הספר יקראו על מסך המחשב ורק מעט מהם יודפסו, וכך יחסך הרבה נייר
· אדם יוכל לשלם תמורת הספר סכום נמוך יותר, ועדיין הרווח של הכותב יכול להיות גדול יותר
כעת אעבור לדבר על כל סוג ספר או חוברת בנפרד. אתמקד בבאים:
· ביוגרפיות וספרי תיעוד
· אנציקלופדיות ולקסיקונים
· ספרי עיון
· ספרי בישול
· ספרי לימוד
· ספרות יפה
· חוברות עבודה
· חוברות הדרכה
· קטלוגים
· ביוגרפיות וספרי תיעוד
את העותק הוירטואלי של הספר הזה ניתן לשלב באתר שבו ניתן לשלב גם תמונות שלא שולבו בספר, קטעי אודיו ווידאו ומידע שלא נמצא לו מקום בספר.
ניתן לשלב למשל עץ משפחה של הדמות עם דפי מידע על בני משפחה, אפשר גם להוסיף דפי מידע על אישים נוספים, מקומות ואירועים שמופיעים בספר.
עוד ניתן להוסיף פורום.
· אנציקלופדיות ולקסיקונים
בעותק הוירטואלי ניתן להסביר את הערכים באמצעים שיאפשרו המחשה ברורה הרבה יותר, רחבה ומעמיקה יותר. ניתן לקשר בין ערכים שונים. הקורא יוכל לשאול את הכותב שאלות והכותב יוכל לענות, ואם יש צורך גם לתקן דברים ולהרחיב הסברים או לעדכן (ואף להוסיף ערכים נוספים), כל פעם לערך יחיד, מבלי צורך לערוך ולהדפיס מחדש ספר שלם.
הגולש שקורא באנציקלופדיה יוכל להעזר בתיבת חיפוש או באינדקס ערכים להגעה קלה הרבה יותר לערך שהוא מחפש.
· ספרי עיון
שילוב היתרונות של עותק וירטואלי לביוגרפיה ועותק אלקטרוני לאנציקלופדיה, אבל משום שזה דורש פחות עדכנות אז ניתן להוציאו גם על גבי תקליטור.
· ספרי בישול
בעותק וירטואלי של ספר בישול ניתן להדגים בעזרת תמונות ו/או סרטוני וידאו את תהליך הכנת המאכל, או כל דבר אחר שרוצים להסביר. ניתן לסווג מאכל מסוים למספר קטגוריות בלי צורך בשילוב פיסי בכולם וביצירת ספר עבה מידי. ניתן לשלב כל הזמן מתכונים נוספים וטיפים נוספים, להוסיף לקסיקון מורחב ומעמיק על כל המושגים החשובים שמוזכרים בספר. ניתן לאפשר לגולש לתת ציון למתכון. ניתן להענות לבקשות של גולשים ולענות לשאלות שלהם, וניתן אפילו לשלב פורום.
ניתן לשלב את ספר הבישול הוירטואלי באתר של מסעדה או ספקי שירות קייטרינג, כך שבספר יוצגו חלק מהמאכלים המוצעים במסעדה.
· ספרי לימוד
בעותק וירטואלי של ספר לימוד ניתן לשלב הדרכות והדגמות שלא ניתנות להעשות בעותק מודפס, ניתן להרחיב מידע באמצעות קישורים לאתרים אחרים. אפשרי גם שספר לימוד וירטואלי יהיה אינטראקטיבי והגולש יעסוק בו בלמידה אקטיבית יותר, בין עם ע"י ביצוע מטלות וקבלת משוב עליהן, בין אם ע"י קשר עם לומדים אחרים, בין אם ע"י קשר עם כותב הספר או עם המורה.
· ספרות יפה
במקרה הזה אין יתרונות יחודיים לסוג זה של ספרים, אבל גם היתרונות המשותפים (שהעלתי בהתחלה) הם חשובים מספיק.
· חוברות עבודה
לחלק מהמטלות שיש לבצע בחוברות אלו ניתן ליצור משוב מידי, מבלי שהוא יהיה לנגיש ללומד לפני שביצע את חלקו.
בעותק וירטואלי של חוברת עבודה ניתן גם ליצור מטלות שלא ניתנות לביצוע בחוברות מודפסות.
כאשר מדובר במטלות שדורשות כתיבה, יהיה הלומד מוגבל פחות מאשר בכתיבה בחוברת מודפסת, ואם נרצה תשובה שלא תהייה קצרה מידי או ארוכה מידי נוכל להגביל זאת ע"י בקרה ממוחשבת על אורך התשובה.
· חוברות הדרכה
בעותק וירטואלי של חוברת הדרכה ניתן לשלב הדגמת וידאו והסברים נוספים, שאותם לא ניתן לשלב בחוברת המודפסת.
· קטלוגים
דפי המבוא של הקטלוג הוירטואלי יהיו דומים מאוד לקטלוג המודפס, אבל בקטלוג הוירטואלי הקלקה על פריט תעביר את הגולש לדף מידע מורחב על אותו פריט.
קטלוגים וירטואלים יכולים באופן טבעי להיות חלק מחנות וירטואלית, אבל הם גם יכולים לעמוד בפני עצמם ואז הגולש יראה את הקטלוג וידע טוב יותר מה הוא בדיוק רוצה כשיגיע לחנות, וכך יחסך זמן יקר.
----------------------------------------------------------------------------------------------
אלה הדברים שאני מציעה בקשר לספרים וחוברות אלקטרוניים. מי שמעונין מוזמן לפנות אלי anatpaz@gmail.com .
ענת