מהן ההשלכות של צריכה קבועה של משקאות אלכוהוליים? האם צריכתם לאורך זמן גם בכמות הנחשבת לסבירה מאפשרת שמירה על משקל תקין? כל התשובות בכתבה הבאה.
אלכוהול הוא שם כולל למשקאות חריפים המכילים תרכובת של אתנול. אתנול הוא תרכובת אורגנית המהוה את הכוהל הפשוט ביותר.
אתנול מצוי בכל המשקאות החריפים והוא זה המקנה להם את השפעתם הפיזיולוגית על גוף האדם. הדומיננטיות הרבה של האתנול בקרב משפחת הכוהליים, וכן ההשפעה הרבה של המשקאות החריפים על תרבות הצריכה הביאו לכינוי הכללי בשם "כוהל", או "אלכוהול" כמיצג מרכזי של משפחת הכוהליים.
שתית משקאות אלכוהוליים משרה לרוב על השותים הרגשה של רוגע והתעלות אופורית של מצב הרוח. מסורת השתייה וסוגי המשקאות האהובים משתנים בין עמים, אבל כמעט לכל פלח אוכלוסיה יש נוהגים משלו, משקאות מועדפים וזמני שתייה וחגיגה מסורתיים.
שתיית אלכוהול בעת העתיקה
עדויות לשתיית יין במזרח הקדום נמצאות בשפע בספרי ההיסטוריה. כדי חרס עתיקים, בתי בד ויקבים עתיקים נמצאים בשרידים ארכיאולוגים רבים. השרידים הקדומים ביותר של משקה חריף עצמו נמצאו בכד יין מצרי עתיק.
ליין היה תפקיד חשוב בחיי הפולחן במצריים העתיקה. ציורים של כדי יין נמצאים בתוך קברי הפרעונים, כמו גם כדים קדומים להגשתו, בעת המסע בעולם הבא של המלכים.
גם התנ"ך מתייחס לתהליך השתייה כטקס דתי ואל היין כמשקה "המשמח לבב אנוש".
היוונים והרומאים אהבו מאד לשתות משקאות אלכוהוליים והמיתולוגיה היוונית אף קבעה אל ייחודי לכך: דיוניסוס, אשר סביב פולחנו נקבעו משתאות מפוארים שכללו שתיית יין וסוגי אלכוהול אחרים.
בימים קדומים נהגו ליחס למשקאות אלכוהולים סגולות של חוכמה ואומץ ואף קישרו בין שתייתם לבין פוריות מוגברת.
יתרונות ונזקים בשתיית אלכוהול
כיום ידוע כי צריכה מתונה של אלכוהול מקטינה את הסיכון למחלות לב.
לעומת זאת, צריכה מוגברת של אלכוהול גורמת לנזקים רבים:
אלכוהול גורם להתרחבות כלי הדם. הדבר מוביל תחילה לתחושת חום, אך לאחר מכן, במיוחד במזג אויר קר, חלה ירידה ניכרת בחום הגוף, שעשויה במקרים קיצוניים להביא להיפוטרמיה ומות.
האלכוהול גורם גם לנזק עצבי המתבטא בהפרעות בזיכרון, בדיבור ובמצב הרוח.
בטווח הארוך שתיית אלכוהול פוגעת בכבד ועשויה להוביל לשחמת הכבד.
שתית אלכוהול גם מביאה לצרבת, עליה בחומציות הקיבה ונטיה ליצירת כיבים.
ומה בנוגע למשקל?
גרם אחד של אלכוהול משמעותו 7 קלוריות - בהשואה ל 4 קלוריות מגרם פחמימות או חלבונים ו 9 קלוריות לגרם שומן. שתיה מופרזת מעמיסה קלוריות עודפות ועשויה לתרום להשמנה ניכרת.
המסקנה ברורה, כמעט כמו בכל נושא תזונתי כזה או אחר, הקפדה על צריכה נורמטיבית של אלכוהול, מבלי לגלוש לקיצוניות, יכולה לסייע לנו ליהנות מיתרונותיו מבלי לפגוע בבריאותנו ובמשקלנו. הפרזה בשתית אלכוהול תביא לשינויי התנהגות, לפגיעה בבריאות ולהשמנה.
אלכוהול הוא שם כולל למשקאות חריפים המכילים תרכובת של אתנול. אתנול הוא תרכובת אורגנית המהוה את הכוהל הפשוט ביותר.
אתנול מצוי בכל המשקאות החריפים והוא זה המקנה להם את השפעתם הפיזיולוגית על גוף האדם. הדומיננטיות הרבה של האתנול בקרב משפחת הכוהליים, וכן ההשפעה הרבה של המשקאות החריפים על תרבות הצריכה הביאו לכינוי הכללי בשם "כוהל", או "אלכוהול" כמיצג מרכזי של משפחת הכוהליים.
שתית משקאות אלכוהוליים משרה לרוב על השותים הרגשה של רוגע והתעלות אופורית של מצב הרוח. מסורת השתייה וסוגי המשקאות האהובים משתנים בין עמים, אבל כמעט לכל פלח אוכלוסיה יש נוהגים משלו, משקאות מועדפים וזמני שתייה וחגיגה מסורתיים.
שתיית אלכוהול בעת העתיקה
עדויות לשתיית יין במזרח הקדום נמצאות בשפע בספרי ההיסטוריה. כדי חרס עתיקים, בתי בד ויקבים עתיקים נמצאים בשרידים ארכיאולוגים רבים. השרידים הקדומים ביותר של משקה חריף עצמו נמצאו בכד יין מצרי עתיק.
ליין היה תפקיד חשוב בחיי הפולחן במצריים העתיקה. ציורים של כדי יין נמצאים בתוך קברי הפרעונים, כמו גם כדים קדומים להגשתו, בעת המסע בעולם הבא של המלכים.
גם התנ"ך מתייחס לתהליך השתייה כטקס דתי ואל היין כמשקה "המשמח לבב אנוש".
היוונים והרומאים אהבו מאד לשתות משקאות אלכוהוליים והמיתולוגיה היוונית אף קבעה אל ייחודי לכך: דיוניסוס, אשר סביב פולחנו נקבעו משתאות מפוארים שכללו שתיית יין וסוגי אלכוהול אחרים.
בימים קדומים נהגו ליחס למשקאות אלכוהולים סגולות של חוכמה ואומץ ואף קישרו בין שתייתם לבין פוריות מוגברת.
יתרונות ונזקים בשתיית אלכוהול
כיום ידוע כי צריכה מתונה של אלכוהול מקטינה את הסיכון למחלות לב.
לעומת זאת, צריכה מוגברת של אלכוהול גורמת לנזקים רבים:
אלכוהול גורם להתרחבות כלי הדם. הדבר מוביל תחילה לתחושת חום, אך לאחר מכן, במיוחד במזג אויר קר, חלה ירידה ניכרת בחום הגוף, שעשויה במקרים קיצוניים להביא להיפוטרמיה ומות.
האלכוהול גורם גם לנזק עצבי המתבטא בהפרעות בזיכרון, בדיבור ובמצב הרוח.
בטווח הארוך שתיית אלכוהול פוגעת בכבד ועשויה להוביל לשחמת הכבד.
שתית אלכוהול גם מביאה לצרבת, עליה בחומציות הקיבה ונטיה ליצירת כיבים.
ומה בנוגע למשקל?
גרם אחד של אלכוהול משמעותו 7 קלוריות - בהשואה ל 4 קלוריות מגרם פחמימות או חלבונים ו 9 קלוריות לגרם שומן. שתיה מופרזת מעמיסה קלוריות עודפות ועשויה לתרום להשמנה ניכרת.
המסקנה ברורה, כמעט כמו בכל נושא תזונתי כזה או אחר, הקפדה על צריכה נורמטיבית של אלכוהול, מבלי לגלוש לקיצוניות, יכולה לסייע לנו ליהנות מיתרונותיו מבלי לפגוע בבריאותנו ובמשקלנו. הפרזה בשתית אלכוהול תביא לשינויי התנהגות, לפגיעה בבריאות ולהשמנה.
ד"ר אסנת רזיאל, רופאה כירורגית בריאטרית בכירה, מנהלת מלבי - מרכז רפואי לטיפול בהשמנת יתר.
אתר מלבי מרכז מידע מקצועי ומהימן אודות כל האמצעים לטיפול בבעיות השמנת יתר: הרזייה, דיאטה, ספורט, פסיכולוגיה, ניתוחי קיצור קיבה ועוד.
טל:03-5221717 או 03-5228088
http://www.hashmana.co.il
drraziel@zahav.net.il
אתר מלבי מרכז מידע מקצועי ומהימן אודות כל האמצעים לטיפול בבעיות השמנת יתר: הרזייה, דיאטה, ספורט, פסיכולוגיה, ניתוחי קיצור קיבה ועוד.
טל:03-5221717 או 03-5228088
http://www.hashmana.co.il
drraziel@zahav.net.il