נומרולוגיה בפרשה
מתוך עלון "חוויית השבוע" של "החוויה היהודית"
הפרשה הפותחת את ספר במדבר משופעת במספרים, וכאן יש מקום להבהיר משהו ביחס לתפקידה של הנומרולוגיה. השאלה היא: האם הפרשנות הנומרולוגית מוצאת בכל מספר בתורה משמעות סמלית איכותית, או שמא גם הפרשן הנוטה לנומרולוגיה עשוי להודות כי לא לכל מספר יש משמעות נומרולוגית?
עיון במספרים המופיעים בפרשה יבהיר מייד כי אל לו לפרשן להציע פרשנות נומרולוגית, שכן המספרים נראים 'טבעיים', היינו שאין הם משקפים אלא כמויות ולא איכויות. עם זאת, אין פירושו של דבר שמספרים אלו אינם טעונים לימוד. ראשית, מספר המתפקדים בשנים עשר השבטים מסתיים באפס אחד (שבט גד) או בשני אפסים ב-11 שבטים (בטכניקת כתיבת המספרים הערבית המוכרת לכל), וברור, על כן, שמספרים אלו מעוגלים. מסתבר שעיקר השאלה יש לשאול כאן מכיוון שונה, מהכיוון הדמוגראפי, תחום מחקרי בו בוחנים את מספר המתפקדים במפקד כלשהו.
מספר המתפקדים מעורר כמה תהיות אשר גדולי ישראל כלל לא עסקו בהם, ולו מהסיבה הפשוטה שהם סברו כי אין מה להעיר על מספרים. הפרשנים כולם - ישנים גם חדשים - סברו כי מספרים הם 'מושג שקוף' שאין צורך לבאר אותו. וכי מה ניתן לומר על 22,000 הלויים? עם זאת, עיון מעמיק יותר יבהיר ללומד כי דברי התורה טעונים לימוד גם כאן, מה עוד שמספר הבכורים עמד על 22,273, ומספר זה כמו גם מספרים אחרים בפרשה מצריכים בחינה מכמה היבטים החורגים מגדר הדיון כאן. לדוגמה, שלוש מתוך ארבעת האמהות (שרה, רבקה ורחל), סבלו מבעיות פוריות, ואם כך, כיצד אירע הדבר שבנותיהן היו וולדניות עד שנאמר עליהן שהיו יולדות 6 בכרס אחת? ושאלה אחרת: אם בנות ישראל במצרים היו וולדניות, כיצד נותר מספר בני ישראל בצאתם מהמדבר ככניסתם אליו 40 שנה קודם לכן (בהפרש קטן)?
כללו של דבר, עיון נומרולוגי במספרים לא נועד להכחיש כיווני הסתכלות נוספים על התורה, כי העיקר הוא שאף מספרים - תורה היא, וללומדה אנו צריכים.
פרופ' מאיר בר-אילן
אוניברסיטת "בר-אילן"
מחבר 'נומרולוגיה בראשיתית' ו'נומרולוגיה מקראית'
(ספריית בית-אל)
על המחבר: מאיר בר-אילן (יליד 1951 ), למד ב'נתיב מאיר', מרכז הרב, והמכון הגבוה לתורה שליד אוניברסיטת בר-אילן. הוא בוגר של אוניברסיטת בר-אילן ומרצה בה במחלקה לתולדות ישראל ובמחלקה לתלמוד. בר-אילן עוסק בהיסטוריה חברתית ותרבותית של תקופת התלמוד, ופרסם עד כה כמאה מחקרים בתחומים מגוונים: היסטוריה יהודית, מיגדר נשי, תפילה, אגדה, מאגיה, תנ"ך, ספרות חיצונית, קומראן, ספרות ההיכלות, הפיוט הקדום, יהודי הודו, תולדות הרפואה בין היהודים, אסטרונומיה, אסטרולוגיה, נומרולוגיה, ועוד. ספריו הקודמים Some Jewish Women in Antiquity, Atlanta, Georgia: ; הם: סתרי תפילה והיכלות, רמת-גן תשמ"ז אסטרולוגיה ומדעים אחרים בין יהודי ארץ-ישראל בתקופות ההלניסטית-רומית ;Scholars Press, 1998. והביזאנטית (בדפוס). מ' בר-אילן הקים אתר אינטרנט, כבר ב 1995- , בו ניתן למצוא חלק ניכר מפרסומיו, רשימות ביבליוגראפיות, מסכת ראש-השנה במהדורה סינופטית, נתונים גנאולוגיים על משפחתו, ועוד. כת