מיפוי הפילוסופיה
אדם יקום חברה
אלו הם למעשה שלושת הענפים המרכזיים בפילוסופיה הכללית, שביניהם ישנה אינטראקציה . הם כוללים את האינדיבידואל : האדם, הכולל: החברה, והכול: היקום.
האדם: בענף זה ניתן לכלול את שאלת ה-אני המפורסמת: מה אני? בנוסף, נכנס הנושא העצום-המימדים:
טבע האדם, הכרתו והמודעות העצמית שלו. הפילוסופיה של האינדיבידואל עוסקת בשאלות הקלאסיות של מה משמעות הקיום העצמי שלי, מהי המטרה שלשמה אני קיים, מדוע אני כלל קיים, מהו תפקידי?
אלו ושלל השאלות הנוספות שאנשים שאלו את עצמם במרוצת אנשים, ופנו לחכמים על מנת שאלו יענו ויספקו להם תשובה, יוצרים את הענף המרכזי של אינדיבידואל- האדם.
חברה: ניתן לומר, אם כי לא בפה מלא, שכיום הפילוסופיה שמה דגש על החברה, שמשתנה ומתפתחת בקצב דרסטי וקיצוני, וגורמת לנו לשאול אינספור שאלות חדשות על החברה האנושית שלנו.
הענף כולל את הנושאים הגדולים ביותר והמדוברים ביותר - הצורך באתיקה, המוסר, תפיסת-העולם בחברה האנושית, סדר וכאוס, אוטופיה ועוד.
היקום: זהו, למעשה, הענף הפילוסופי הכבד ביותר, שכולל את השאלות המסובכות ביותר, שלא פעם ופעם מתערב בהן המדע המודרני, דבר שלא היה בעבר הרחוק.
הענף הזה מכיל בתוכו את השאלות על הכול: האם יש משמעות להכל? האם היקום נשלט על ידי ישות רוחנית?
כיצד ולמה הכל התחיל? האם היקום שלנו הוא הכל, או שמא יש גם מעבר ליקום? יכול להיות שאנחנו תוכנת מחשב? הייתכן שהכל לא קיים? מהי רוחניות ביחס ליקום החומרי שלנו?
אלו ועוד אינספור שאלות שניסו לענות עליהן במרוצת השנים, ועדיין מנסים עד היום, בעזרת פילוסופיה מודרנית, רציונאליות ומדע.
זהו המיפוי הכללי ביותר של הפילוסופיה המודרנית, אך כמובן שישנם את יוצאי הדופן החריגים, שאולי בצורה מסוימת ניתן גם לקשר אותם לאינדיבידואל, ליקום או לחברה:
מטא-פילוסופיה - ענף אשר חוקר את הפילוסופיה עצמה.
סיבתיות - גישה זו, אשר קשה להגדיר את שמה, חוקרת את עקרון הסיבתיות והמניעים של כל דבר, ומשתלבת בסוגיית דטרמיניזם מול הבחירה החופשית.
ישנם עוד, והרשימה עוד ממשיכה לגדול עם הזמן וההתפתחות של הפילוסופיה המודרנית.
כמובן שהחלוקה גם כן נתונה למחלוקת ולביקורת, לכן אין לקחת את החלוקה כאבסולוטית.
לעת עתה אני אסיים את המיפוי הכללי לשלב זה. בשלבים הבאים אשתדל לפרט את הענפים המרכזיים ולמנות את הסוגיות המרכזיות בהן, ואת עיקרי המחלוקות שלהן, שאותן אפרט במהלך השלבים שאחריהם.
יולי 2008