דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


אנטבה - החווה הסינית - ניתוץ מיתוסים 

מאת    [ 06/07/2006 ]

מילים במאמר: 716   [ נצפה 8707 פעמים ]

30 שנה למבצע אנטבה. ראיונות, כתבות, ספר חדש (ואחד בדרך) והוויכוח מגיע לשיאים חדשים. מיהו גיבור המבצע - יוני נתניהו, מוקי בצר, דן שומרון, או אולי רבין את פרס.
כשלוקחים מבצע, כה מסובך ומורכב הרחוק מישראל, שזור בסכנות של כשלון מבצעי, פגיעות בנפש שכל סטיה, אי דיוק עלולים להביא בקלות ותוך שניות לכישלון צורב, ופורטים אותו לפרטים ועובדות קטנות, לא רק עושים עוול למבצע כולו, אלא גם לאלה שתכננו, ביצעו ובעיקר אלה שעשו במלאכה בשטח - בטרמינל באנטבה.
האם יוני נתניהו ירה מוקדם מדי או מוקי בצר עצר לפתע להחליף מחסנית ונכנס בדלת הלא נכונה - זה מה שחשוב? או השורה התחתונה במבצע שהיתה הצלחה מכל זווית אפשרית, צבאית, מדינית ובעיקר מסר למחבלים ונותני מקלט - שישראל שומרת ודואגת לאזרחיה ותגיע לכל מקום ולכל גורם שמתנכל לה ולריבונותה.
השם של יוני נתניהו נקשר למבצע, שזכה לתהילה עולמית ונלמד בכל אקדמיה צבאית - תשאירו את זה כך!
גורל דומה היה מנת חלקו של הקרב השנוי במחלוקת על החווה הסינית.
עד היום הוויכוח לוהט וסוער ומתלקח מחדש בכל שנה עגולה או כשמראיינים את יצחק מרדכי ולא חשוב באיזה הקשר.
הקרב על "החווה הסינית" - לא היה קרב קלאסי צבאי שיש להתגאות בו, מבחינת התכנון, ההכנות והתוצאות. יש להתגאות ולשבח את רוח הלחימה של הצנחנים, אנשי השריון והחרמ"ש - שלמרות נתוני פתיחה גרועים, בנחיתות צבאית של נשק, כוח אדם ולאחר שנפלו למעשה למלכודת מצרית ולמתחם מחופר, מוגן עם סיוע נשק כבד - בנוסח הדוקטרינה הרוסית והיועצים הרוסיים של הצבא המצרי - לחמו בגבורה עילאית וחילצו עצמם מהתופת עם נפגעים רבים והרבה צל"שים.
מבחינה טקטית - הקרב הקשה, אמנם הסיח את דעת המצרים וכוחות מבצעיים מהתנועה לעבר התעלה של היחידות מאוגדת שרון - לקראת הצליחה שהביאה לשבירת הצבא המצרי וכיתורה של הארמיה ה-3, תוך דהירת צה"ל לעבר קהיר ועד הקילומטר 101 המפורסם.
אז נכון, שנעשו שם הרבה שגיאות מבצעיות - החל מחוסר מודיעין שטח בסיסי, תכנון לקוי ומהיר, חלטורה מקומית, התעלמות מהחטיבה שנלחמה באיזור זה יום לפני ועוד כהנה וכהנה.
אבל הטחת האשמות ההדדיות, תוך הדגשת הליקויים, כולל ביקורת על חלוקת הצל"שים מקרב זה, היא מיותרת ומכעיסה. היא פוגעת בלוחמים שחזרו ובאלה שנפלו בקרב, בתדמית צה"ל, במסורת הלחימה שלה ובאובססיה הישראלית של ניפוץ מיתוסים - הקיימים ונוצרים אצל כל צבא שנלחם מאז ומעולם. תפקידו של "המיתוס" הצבאי שלפעמים מגזימים, מוסיפים, משפצים את האירוע, כדי שישמש סמל מלכד, מטרה נעלה, שאיפה למצוינות, סמל לגבורה אישית, קבוצתית, חברות בקרב וקשר דם בין הלוחמים. "המיתוס" - הוא בעל חשיבות לאומית פסיכולוגית, חברתית, תרבותית והיסטורית, לכן צריך לטפל בו ברגישות ועדינות.
ההיסטוריה הצבאית - מלאה במיתוסים מסוג זה, שאם ינתחו את כולם לפרטי פרטים, ימצאו בכל אחד חסרונות רבים.
קחו למשל את הבולטים שבין האירועים דוגמת: איבו ג'ימה (עבור צבא ארה"ב והמרינס). הקרב על "האלמו" - עבור ההיסטוריה של ארה"ב. "סטלינגרד" - עבור הצבא הרוסי במלחמת העולם השניה. "גבעת קותל החזיר" עבור צבא ארה"ב במלחמת ווייטנאם, קרב "דין וין פו" - עבור הצבא הצרפתי, קרב "מידווי" - עבור צי ארה"ב. וכך הלאה לגבי כל הצבאות.
כבר כתבתי על כך בעבר, לכל צבא נלחם יש את "החווה הסינית שלו" - על משמעויותיו ותוצאותיו. נכון, שצריך לבדוק ולברר, אבל רצוי שהדבר יעשה ע"י גוף מקצועי ניטרלי, כמו מחלקת ההיסטוריה של צה"ל - כפי שנעשה לגבי מלחמת יום כיפור, כדי שתהיה גרסה מוסמכת אחידה ומחייבת.
אין ולא רצוי, מאידך למנוע מלוחמים או היסטוריונים לנתח ולכתוב את גרסתם, אך צריך להיזהר לא לשבור את הכלים, כי קל לנתץ, קשה מאד לחבר את השברים לאחר מכן.
ואם יש כאלה שניפוץ בוער בעצמותיהם ולא יכולים להירגע, והם מתעקשים לנפץ מיתוסים, יש כתובות נוספות כמו: "מצעדה", "גמלא", "מרד גטו וארשה", קרב "אבו-עגילה", "המיתלה" הקרב על גבעת התחמושת, כיבוש העיר העתיקה בירושלים והכותל המערבי, הבופור, החרמון (העיניים של המדינה) והרשימה ארוכה.
סקירה לא מחייבת, לאורך ההיסטוריה הצבאית, יכולה ללמד על טעויות גסות, כגון: ירי על כוחותינו, טעויות ניווט, ריצה קדימה בניגוד להוראות והרשימה ארוכה, לא רק בצה"ל, אלא בכל הצבאות המודרניים והקודמים להם.
אין מלחמות נקיות - אין קרבות ללא שיבושים, ללא פגיעה בחפים, ללא טעויות, לפעמים טרגיות לצד זה או אחר, זהו חלק מהפעלת מכונה כה גדולה ואדירה גם אם היא משומנת היטב.
התפוררות החללית "אפולו" באטמוספרה רק מוכיחה שגם תכנון מדויק ומושקע, לא נקי מטעויות מכניות טכניות ואנושיות. על אחת כמה וכמה - החלטות וביצועים של בני אנוש.
לכן, תפסיקו לחפור ולעסוק בכבוד, אגו, כותרות למען החיים והמתים, גם אם התמונה לא תמיד מושלמת. גם "המונה-ליזה" לא מושלמת ובכל זאת היא סמל ומיתוס משך דורות גם לעתיד, וטוב שכך.
הכותב הוא עורך-דין, המתמחה במשפט פלילי, צבאי וציבורי, והיה בעבר פרקליט צבאי, יועץ משפטי, שופט צבאי בדרגת סא"ל, סגן פרקליט מחוז ומשנה ליועץ המשפטי של מועצת העתונות ופרשן משפטי בהווה.



מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב