קיץ טומן בחובו יותר בילויים מחוץ לבית, הכרוכים בביקור במסעדות והזנה אקראית המלווה בחשיפה לסוגי חיידקים שונים. חשיפה לסוגי חיידקים שאינם מוכרים במיוחד בקרב ילדים, (כאלה שמערכת החיסונית לא פגשה קודם לכן), מביאה לעיתים לתופעה של שלשול (ואכן הסטטיסטיקה מדברת על 6 פעמים בשנה בממוצע שילד סובל משלשול).3
מהו שלשול? שלשול הינו עליה לא תקינה בתדירות היציאות, המלווה ביציאות רכות ותכופות. זוהי תגובה של הגוף שמטרתה להפחית מהחיידקים, הוירוסים ו/או מהרעלנים המופרשים מהם.
במי זה פוגע? שורה תחתונה - בכולנו...
43% מכלל ההמטיילים חווים שלשול במלהך נסיעתם1. התופעה פגועת בכ - 60% בקרב נוסעים למדינות לא מפותחות1. המטיילים מגיעים לאזורים בהם סוגי חיידקים שאינם מוכרים למערכת החיסונית ותגובת הגוף: שלשול, במטרה להפטר מהגורם המזהם.
אנשים הנוטלים תרופות אנטיביוטיות רחבות טווח: התכשיר האנטיביוטי רחב הטווח אינו מבדיל בין החיידקים הטובים לרעים וגם הטובים מושמדים. התוצאה עלולה להביא להשתלטות חיידקים לא רצויים (פתוגנים) על מערכת העיכול שבאה לידי הביטוי הקליני: שלשול. הסטטיסטיקה מדברת על 29% מנוטלי האנטיביוטיקה רחבת הטווח הסובלים משלשולים.2
אז ממה בעצם נגרמת תופעת השלשול:
זיהומים: חיידקים, וירוסים, פרזיטים, פטריות
רעלנים: בעיקר ממקור חיצוני, אך גם מהפרשת הגורמים המזהמים.
תגובה לטפולים תרופתיים
מחלות של המעי כגון תסמונת המעי הרגיז.
מה הסכנה בשלשול?
מעבר לאי הנעימות המגבילה את האדם הסובל משלשול קיימת סכנה של התייבשות הגוף במיוחד בקרב ילדים ותינוקות. ההתייבשות מחייבת אשפוז לשם החזרת נוזלים באופן מהיר על מנת למנוע פגיעה במערכות הגוף.התיבשות עלולה להסתיים במוות.
מה אנחנו רוצים להשיג בטיפול בשלשול?
בטיפול בשלשול המטרה אינה לעצרו לחלוטין, אלא לאפשר לגורמים המזהמים ו/או הרעלנים להתפנות מהגוף. יחד עם זאת חשוב להמנע מאיבוד נוזלים מסיבי העלול להשפיע לרעה על מערכות הגוף. כמובן שגם נוחות המטופל הינה המטרה, כלומר הפחתת התדירות.
רוב התרופות לטיפול בשלשול מבוססות על עצירת השלשול עם כל המשתמע מכך: אם יש פתוגנים הרי שאינם מתפנים, וההתרבות הטבעית שלהם עלולה לגרום לגידול יתר (Over growth) של אוכלוסיית החיידקים הרעים ולהרעה במצב המטופל.
תכשירים אחרים מבוססים בעיקר על החזרת הנוזלים והמינרלים אך אינם מקצרים את משך זמן השלשול.
קיימים מספר תכשירים טבעיים המפחיתים את מספר היציאות ואת נזילותם ועל ידי כך גם מאפשרים את פינוי הרעלנים והגורמים המזהמים וגם מאפשרים למטופל לתפקד (על ידי הפחתת התדירות).
אחד התכשירים המובילים בנושא מבוסס על פרי החרוב בשילוב חיידקים פרוביוטיים ונקרא רנאנד (RunEnd).
מחקרים קליניים (בקרב תינוקות)4, 5, הראו שצריכת חרובים הפחיתו הן את מספר היציאות והן שיפרו את מרקמן כמו כן המרכיב הפרוביוטי (החיידקים הטובים), הנמצאים בריכוז גבוה ובמגוון המתאים הראו גם כן קיצור משך זמן התופעה.
כמובן שבכל טיפול יש להרבות בשתיית נוזלים ולשלב באכילת מזון עשיר במינרלים כגון בננה על מנת להשלים את החסר.
לסיכום:
שלשול הינו תופעה נפוצה אך יש חשיבות רבה לטפל בה בצורה נבונה.
1. Travel Med 2002; 9:227-232
2. 2.JAMA,March 20,1996-Vol275,No.11
3. http//www.infomed.co.il/diarreha.htm
4. .Paediatria and Perinatal Epidemiology 1998 12,176-181
5. J.Pediatr.Gastroenterol Nutr. Vol 8 No.4 1989
מהו שלשול? שלשול הינו עליה לא תקינה בתדירות היציאות, המלווה ביציאות רכות ותכופות. זוהי תגובה של הגוף שמטרתה להפחית מהחיידקים, הוירוסים ו/או מהרעלנים המופרשים מהם.
במי זה פוגע? שורה תחתונה - בכולנו...
43% מכלל ההמטיילים חווים שלשול במלהך נסיעתם1. התופעה פגועת בכ - 60% בקרב נוסעים למדינות לא מפותחות1. המטיילים מגיעים לאזורים בהם סוגי חיידקים שאינם מוכרים למערכת החיסונית ותגובת הגוף: שלשול, במטרה להפטר מהגורם המזהם.
אנשים הנוטלים תרופות אנטיביוטיות רחבות טווח: התכשיר האנטיביוטי רחב הטווח אינו מבדיל בין החיידקים הטובים לרעים וגם הטובים מושמדים. התוצאה עלולה להביא להשתלטות חיידקים לא רצויים (פתוגנים) על מערכת העיכול שבאה לידי הביטוי הקליני: שלשול. הסטטיסטיקה מדברת על 29% מנוטלי האנטיביוטיקה רחבת הטווח הסובלים משלשולים.2
אז ממה בעצם נגרמת תופעת השלשול:
זיהומים: חיידקים, וירוסים, פרזיטים, פטריות
רעלנים: בעיקר ממקור חיצוני, אך גם מהפרשת הגורמים המזהמים.
תגובה לטפולים תרופתיים
מחלות של המעי כגון תסמונת המעי הרגיז.
מה הסכנה בשלשול?
מעבר לאי הנעימות המגבילה את האדם הסובל משלשול קיימת סכנה של התייבשות הגוף במיוחד בקרב ילדים ותינוקות. ההתייבשות מחייבת אשפוז לשם החזרת נוזלים באופן מהיר על מנת למנוע פגיעה במערכות הגוף.התיבשות עלולה להסתיים במוות.
מה אנחנו רוצים להשיג בטיפול בשלשול?
בטיפול בשלשול המטרה אינה לעצרו לחלוטין, אלא לאפשר לגורמים המזהמים ו/או הרעלנים להתפנות מהגוף. יחד עם זאת חשוב להמנע מאיבוד נוזלים מסיבי העלול להשפיע לרעה על מערכות הגוף. כמובן שגם נוחות המטופל הינה המטרה, כלומר הפחתת התדירות.
רוב התרופות לטיפול בשלשול מבוססות על עצירת השלשול עם כל המשתמע מכך: אם יש פתוגנים הרי שאינם מתפנים, וההתרבות הטבעית שלהם עלולה לגרום לגידול יתר (Over growth) של אוכלוסיית החיידקים הרעים ולהרעה במצב המטופל.
תכשירים אחרים מבוססים בעיקר על החזרת הנוזלים והמינרלים אך אינם מקצרים את משך זמן השלשול.
קיימים מספר תכשירים טבעיים המפחיתים את מספר היציאות ואת נזילותם ועל ידי כך גם מאפשרים את פינוי הרעלנים והגורמים המזהמים וגם מאפשרים למטופל לתפקד (על ידי הפחתת התדירות).
אחד התכשירים המובילים בנושא מבוסס על פרי החרוב בשילוב חיידקים פרוביוטיים ונקרא רנאנד (RunEnd).
מחקרים קליניים (בקרב תינוקות)4, 5, הראו שצריכת חרובים הפחיתו הן את מספר היציאות והן שיפרו את מרקמן כמו כן המרכיב הפרוביוטי (החיידקים הטובים), הנמצאים בריכוז גבוה ובמגוון המתאים הראו גם כן קיצור משך זמן התופעה.
כמובן שבכל טיפול יש להרבות בשתיית נוזלים ולשלב באכילת מזון עשיר במינרלים כגון בננה על מנת להשלים את החסר.
לסיכום:
שלשול הינו תופעה נפוצה אך יש חשיבות רבה לטפל בה בצורה נבונה.
1. Travel Med 2002; 9:227-232
2. 2.JAMA,March 20,1996-Vol275,No.11
3. http//www.infomed.co.il/diarreha.htm
4. .Paediatria and Perinatal Epidemiology 1998 12,176-181
5. J.Pediatr.Gastroenterol Nutr. Vol 8 No.4 1989
אירית צור. הרבליסטית קלינית מנכ'לית חב' R&T מוצרי בריאות . irittsur@bezeqint.net
אתר הבית: http://www.r-and-t-health.com
אתר הבית: http://www.r-and-t-health.com