המוסד ל ביטוח לאומי קבע את תנאי הזכאות להעסקת עובדים זרים. התנאי הראשון לקבלת היתר כזה הוא שהמבקש הגיע לגיל פרישה, אשר עולה בהדרגה אצל נשים עד ל-64 ואצל גברים עד 67 (תלוי בתאריך הלידה). במידה והמבקש הוא נכה המתקיים מקצבת שר"ם מהביטוח הלאומי, הגיל אינו מהווה תנאי.
הפתרון של העסקת עובדים זרים מיועד לזקנים הגרים בקהילה ועל כן ההיתר אינו מוענק לזקנים השוהים במחלקות סיעודיות,סיעודיות מורכבות, ב בתי אבות (באחריות משרד הרווחה או הבריאות), בבתי חולים וכו' (מתוך הנחה יקבלו את הטיפול במקום). עם זאת - זקן המתגורר בדיור מוגן ומצבו התפקודי התדרדר בצורה קיצונית, זכאי בחלק מהמקומות להעסיק עובד זר בדירתו, מכיוון שדיור מוגן נחשב כמגורים בקהילה.
בני זוג זקנים המתגוררים יחד ועומדים בתנאי הזכאות של הביטוח הלאומי - רשאים להעסיק שני עובדים זרים (אחד לכל זקן).
על מנת לקבל היתר להעסקת עובדים זרים חייב המבקש להגיע ל-4.5 נקודות לכל הפחות במבחן התלות, אותו עבר על ידי המוסד לביטוח לאומי בעת שהגיש תביעה לתשלום גמלת סיעוד.
מקרים חריגים המאפשרים העסקת עובדים זרים
קיימים מקרים חריגים לפיהם גם אם הזקן הגיע ל:2.5-4 נקודות במבחן התלות הוא יוכל לבקש היתר להעסיק עובד זר. כך במקרה שהזקן מתגורר עם נכה שהוא בן משפחה או שהוא אב לשלושה ילדים או יותר, מתחת לגיל 16. מקרה חריג נוסף הוא כשמדובר בזקן החולה במחלה סופנית או ממארת ולכן הוא נזקק להשגחה רוב הזמן.
זקן המתגורר בגפו רשאי להעסיק עובד זר גם אם הגיע רק -4 נקודות במבחן התלות.
זקנים בני למעלה מ-90 זכאים להיתר להעסקת עובדים זרים גם אם צברו רק 4 נקודות במבחן התלות.
זקן שצפוי להשתחרר מאשפוז בבית חולים וזקוק להשגחה צמודה בבית בשל מצבו הרפואי, חייב להגיש לביטוח הלאומי אבחון רפואי מבית החולים בו מובהר כי הוא זקוק להמשך טיפול צמוד. בטופס זה צריך להופיע מועד השחרור המתוכנן מבית החולים. במקרה כזה - ההיתר ניתן רק להעסקת עובד ישראלי והוא תקף לחצי שנה. על מנת להאריך אותו, על הזקן לעמוד בנהלים הרגילים הנדרשים של המוסד לביטוח לאומי לשם העסקת עובד זר.
קיימים גם מקרים חריגים בהם זקנים שלא עומדים בקריטריונים יופנו לוועדה רפואית מייעצת. ועדה זו תבחן את המסמכים הרפואיים והנוספים שצורפו לבקשה שהוגשה, ויחליטו האם להמליץ על העסקת עובד זר.