המעבר לבית אבות הוא אינו עניין של מה בכך- לא למועמד הזקו ולא לילדיו. מדובר במהלך בעל היבטים נפשיים ואף כלכליים מורכבים. במקרים מסוימים ההחלטה חייבת ליפול במהירות, אם בשל התדרדרות פתאומית במצבו של הזקן, עזיבה לא מתוכננת של העובד הזר שטיפל בזקן וכדומה.
לפני שמחליטים האם ולאיזה בית אבות להעביר את ההורה, חשוב לתת את הדעת על הסעיפים הבאים:
1) יש לשתף את הזקן בהחלטה עד כמה שאפשר, גם אם הוא אינו צלול לגמרי. חשוב להקשיב לרצונותיו של הזקן ולהבין האם ההחלטה לעבור לגור בבית אבות מקובלת עליו. במידה ומעוניין במעבר יש לשתף את ההורה באופציות הקיימות על מנת לאפשר לו לבחור את המקום המתאים ביותר מבחינתו. לצורך כך עדיף להגיע עם הזקן לסיור בבית האבות לשם התרשמות ושיחה עם הצוות והדיירים במקום
2) מומלץ להיוועץ עם איש מקצוע על המעבר לבית אבות. איש המקצוע יכול להיות רופא, עובדת סוציאלית או אחות שמכירים היטב את מצבו של ההורה ומסוגלים להמליץ על הצרכים הדרושים לו.
3) כדאי לאסוף כל מידע אפשרי על בתי אבות באזור בו אתם מעוניינים לשכן את ההורה. אפשר להיעזר באנשי מקצוע או מכרים ולהתעניין לגבי מחירים, סוגים של בתי אבות ורמת שביעות רצון של המכרים והוריהם המתגוררים בבית אבות.
4) אם ההורה קיבל "קוד" (עזרה במימון אשפוז סיעודי דרך משרד הבריאות הניתן ע"פ קריטריונים כלכליים), יש לבדוק אילו מחלקות סיעודיות באזור המיועד מקבלים זקנים שיש להם קוד וערוך ביקור התרשמות.כמובן יש לוודא תחילה שבית האבות אליו אתם מתכוונים להכניס את ההורה פועל ברישיון משרד הבריאות ותחת פיקוחו.
6) בידקו האם לבית האבות יש לשלם דמי כניסה, דמי פקדון או רק תשלום חודשי קבוע.
7) בררו מהי המדיניות של בית האבות בכל הקשור לקניית תרופות ומוצרי ספיגה.
8) בידקו את מספר המטפלים בהשוואה למספר הדיירים בבית האבות בכל משמרת.
9) בקשו לדעת מהן שעות העבודה של הרופאים בבית האבות.
10) בררו פרטים לגבי פעילויות הפנאי והתרבות שמוצעות בבית האבות.
על מנת לבחור בבית אבות, אפשר גם לפנות לחברות השמה לבתי אבות. חברות אלה עוזרות בבחירת בית האבות המתאים ביותר להורה. לחברות הללו יש את כל המידע הנדרש על בתי האבות באזור המבוקש, וברשותם אנשי מקצוע המתאמים ציפיות עם הלקוחות בעניין אופי בית האבות, הטיפול בו, רמת השירותים בו והעלות.
בקרו בבית האבות מספר פעמים
בביקור הראשון בקשו לפגוש באנשי ההנהלה של בית האבות, לרבות הרופא והאחות האחראית. לפגישה זו חשוב להגיע עם רשימת שאלות שהכנתם מראש. רשימת זו צריכה לכלול שאלות כמו כמה מטפלים יש בכל משמרת ועל כמה זקנים, מהם הטיפולים הפארא-רפואיים שמוצעים בבית האבות, מה כולל תפריט הארוחות במקום, האם אפשר להתאים את המזון במקרים של מחלות כלשהן וכדומה.
מעבר לכך, בקשו שיערכו לכם סיור במחלקות בית האבות. במהלך הסיור ביחנו את רמת הניקיון, בידקו כמה זקנים מתגוררים בחדר, על איזה מיטות הם ישנים, האם יש לחצני מצוקה ואם כן איפה הם ממוקמים. במקרה שמדובר במחלקת לתשושי נפש חשוב לוודא את דרך הכניסה והיציאה מהמחלקה ,לבדוק אם הכניסה נעולה תמיד ומופעלת על ידי קוד, או האם כל אחד יכול להיכנס ולצאת מתי שהוא מעוניין.
לאחר הביקור הראשון, מומלץ לבצע עוד מספר ביקורים בבית האבות ללא תיאום מראש ובשעות משתנות. כדאי למשל להגיע בזמן הגשת ארוחת הערב, על מנת להתרשם מטיב המזון והיחס לזקנים בחדר האוכל. בביקורים אלה ניתן לפגוש בני משפחה של זקנים אחרים המתגוררים בבית אבות ולשאול אותם על רמת שביעות הרצון שלהם מהמקום.
האם אתם מבינים את כל תנאי הקבלה לבית האבות?
לאחר שבחרת בבית אבות, חשוב להיות בטוחים שאתם מבינים בדיוק מהם תנאי הקבלה למקום, מה גובה התשלום, תנאי התשלום וכדומה.
במקרה של מעבר למחלקה סיעודית כדאי לוודא שממשתם את כל זכויות הביטוח הסיעודי של קופות החולים או הביטוח הפרטי, במידה ולזקן יש ביטוח כזה, על מנת לזכות בעזרה בתשלום עבור המוסד.
מאחר והמעבר לבית אבות הוא מהלך לא פשוט, חשוב לדאוג שלזקן יהיה ליווי צמוד במהלך ימיו הראשונים במקום. מומלץ גם להגיע לביקורים לעיתים תכופות לפחות בשבועות הראשונים. לצורך כך מומלץ להכין רשימת תורנות בין בני המשפחה.יש לציין כי מקובל ששלשת החודשים הראשונים בבית האבות משמשים כחודשי נסיון שלאחריהם הזקן או המוסד יכולים להחליט על התאמת הזקן למוסד.