ד'דש / חובת הפיקוח והזהירות של מורה כלפי תלמידיו
ü חובת הזהירות של מורה בית ספר בהשגחה על תלמידו יסודה בחובת האב או ההורה כלפי בנו.
ü פסיקת בתי המשפט קבעה כי חובותו של ההורה/המורה הינה בהשגחה על התלמיד הקטין הן מפגיעתו של גורם חיצוני – חי או דומם והן מפני פגיעה של הקטין עצמו באחרים, והן מפני פגיעת הקטין בעצמו.
ü חובת המורה להשגחה ולזהירות כלפי תלמידיו מושתת על שני טעמים, ראשית, הקטין בהיותו קטין אינו ניחן במנגנוני בקרה ושיקול דעת מפותחים, קרי הינו סקרן ושובב. שנית, גופו של הקטין הינו חלש, ומכאן שהינו פגיע ביותר למכשלות ולמפגעים.
ü ככל שהתלמיד הינו ילד קטן יותר בגילו, הרי שהוא חלש ופגיע יותר מבחינה פיזית ונעדר מנגנוני הגנה בשלים ומכאן שנדרשת רמת פיקוח וזהירות גבוהה יותר מצד המורה.
ü מנגד, חרף האמור לעיל דווקא ילדים מבוגרים יותר עשויים להיות שובבים יותר ואקטיביים יותר מכאן שניתן לטעון כי הם נדרשים לרמת פיקוח והשגחה גבוהים יותר מצד המורה.
ü עניין נוסף, מקום שעסקינן בילדים קשיי חינוך, לוקים בהתפתחותם או לחילופין בעלי נטייה לאלימות הרי שתוחמר מידת הפיקוח והזהירות הנדרשת מן המורה.
ü בהינתן מצב בו התלמידים, הקטינים, נמצאים בחבורה, ניתן לצפות סיכון גבוה יותר לפגיעה, שוב, מצב זה כאמור דורש כי מידת הפיקוח ו/או הזהירות הנדרשים מן המורים יוגברו.
ü ניתן להניח בוודאות כי חובת הזהירות של המורה כלפי תלמידיו תגבר ותוחמר ככל שסביבת הימצאותו של קטין תחשוף אותו לסכנה אפשרית רבה יותר. רוצה לאמר חובת הזהירות של המורה כלפי תלמידים המשחקים בחצר בית הספר גבוהה מחובתו כלפי תלמידים הנמצאים בכיתת הלימוד. ואילו חובתו של המורה כלפי תלמידים המבלים בטיול בית הספר אף גדולה מזו הקיימת כלפי תלמידים המשתובבים בחצר בית הספר בהפסקה.
ü חובת הזהירות והפיקוח של מורה כלפי תלמידיו כוללת חובה משתמעת לנקוט אמצעים סבירים כדי למנוע נזק צפוי לתלמיד.ככל שנקיטת אמצעים אלה ואחרים קלה יותר ופשוטה יותר, כן תוחמר חובת המורה לנקוט אותם.
בברכה עורך דין אורי רייך
ייצוג משפטי מול חברות הביטוח, ביטוח לאומי, רשויות מקומיות, כביש שש, דיני עבודה, משרדי ממשלה בכלל והחינוך בפרט ועוד. 03-6498173
http://www.uri-reich.com