אחד מזיכרונות הילדות היפים שלי, היא הישיבה עם סבי האהוב ז"ל ושמיעת סיפור החיים המרתק והמיוחד שלו.
אני זוכרת אפילו את הימים שלפני מותו, ישבתי ליד מיטתו ואמרתי לו, סבא תספר לי שוב על הילדות שלך, העבודה הקשה, איך זה לחיות בלי אינטרנט וטלוויזיה, המלחמות שהשתתפת, התמודדות עם החיים של שנות ה-30 בארץ ישראל, עם חיים שאנחנו דור ה-X או דור הY- לעולם לא נכיר.
אני בטוחה שלכול אדם שנשב לשיחה עמוקה איתו ונבקש לדעת מהו סיפור חייו, יהיה לספר סיפור חיים מרתק ומצמרר.
מהו סיפור חיים?
סיפור חיים הינו תיעוד תולדות חייו, זיכרונותיו, חוויות אישיות, פחדים, רגעי אושר, רגעי עצב ושימור שורשי המשפחה, בכדי שלא ייעלמו או יספרו בצורה אחרת בעוד 100 שנים.
לכל אדם יש סיפור חיים כזה או אחר, הסבים והסבתות שלנו וגם הורינו, עברו דרך חיים ארוכה ועברו חוויות והתנסויות רבות, שאנו לא מודעים להם בכלל וייתכן אף שלעולם לא נחווה אותם.
הנצחת סיפור חיים של אדם, עושה שירות כפול גם לאדם המספר את הסיפור וחווה מחדש באמצעות הסיפור והזיכרונות חוויות שאולי שכח, וגם לנו הדור הבא, שאולי לעיתים אינו מבין את צורת התנהגותם של הורינו או סבינו ובאמצעות ידיעת סיפור חיים ניתן אולי ללמוד ולהבין טוב יותר את הדור ההוא.
אילו סוגי סיפורי חיים קיימים?
- ביוגרפיה אישית.
- אילן יוחסין באמצעות תיעוד השושלת המשפחתית.
- תיעוד מאורעות היסטוריים ואירועים מיוחדים בחייו של האדם.
- סיפור חיים של ניצולי שואה.
- הנצחת קרובי משפחה.
מהם שלבי כתיבת סיפור חיים?
אחת המתנות היפות ביותר שנוכל להעניק לבני הדור השלישי היא הנצחת סיפור חייהם. ניתן לכתוב לבד את סיפור חייו של בן משפחה או להיעזר באדם מקצועי אשר יקצר את זמן הכנת הספר, יכתוב ויערוך את הספר מבחינה מקצועית.
אם ברצונך להיעזר באיש מקצוע לכתיבת סיפור חיים, מומלץ לערוך היכרות ראשונית עם המחבר על מנת לראות האם קיימת "כימיה" בין המחבר למספר, האם המחבר הינו אדם רגיש וקשוב, בעל רקע וניסיון בכתיבת סיפורי חיים, האם סגנון כתיבתו תואם את דרישות המספר, רמת ההגהות ועריכה גבוהים וכדומה.
ישנם סיפורי חיים קשים, רגשיים ואינטימיים, וחיבור בין המספר למחבר הינו חשוב להצלחת התהליך. תמיד אפשר לבקש מהמחבר לראות ספר או שניים אשר כתב בעברו, ולבדוק האם המספר מזדהה עם סגנונו של המחבר. כמו כן, מומלץ לבחור את סגנון ועיצוב הספר, לאסוף מידע תיעודי (כגון: תמונות, קטעי עיתונות ומסמכים חשובים מהעבר) לערוך מספר ראיונות עם הקשיש, באם מצבו הפיזי והנפשי מרשה זאת. ולבסוף, עריכה, הדפסה וכריכת הספר.
כמו כן, מומלץ להגדיר את משך העבודה, כיוון שמדובר בבני הדור השלישי וכול רגע הוא חשוב.