כולנו יודעים עד כמה יכול להיות מפחיד טיפול שיניים. מגיל צעיר אנו חוששים מהרגע בו נצטרך ללכת לרופא שיניים, לשכב על מיטת המטופלים ולתת לו לטפל בנו. זה לא שאנחנו לא סומכים עליו, זה פשוט שאנחנו מפחדים מטיפול זה. על מנת להתגבר על פחד זה אפשר לנקוט בשני אמצעים, או לנסות להתמודד עם הפחד הזה או לנסות להימנע מלהגיע לרופא שיניים.
כמובן שהימנעות מפגישה עם רופא שיניים, צריכה לנבוע מכך שהשיניים שלנו נשמרות בריאות, ולא מכך שאנו מפחדים לפגוש אותו ולכן לא נלך אליו, גם אם השיניים שלנו פגועות. על מנת לשמור על שיניים נקיות ובכך להימנע מפגישה עם רופא השיניים, עלינו לקיים חינוך לשיניים נקיות. בכל מרפאת שיניים, תלויים שלטים המסבירים לציבור המטופלים כיצד עליהם לשמור על השיניים שלהם. שלטים אלו באים מתוך רצון לעזור למטופלים לשמור על שיניים נקיות ובריאות, וכך הם לא יצטרכו לעבור טיפול שיניים. כיצד מחנכים לשמירה על שיניים נקיות? זה מתחיל מגיל צעיר. כל הורה חייב לנקוט בשתי גישות, על מנת לשמור על שיניי ילדיו.
הגישה הראשונה היא, לוודא שהוא אוכל נכון. לא מדובר רק במזון בריא לגוף, אלא במזון בריא לשיניים. מזון זה צריך לכלול פחות ממתקים, פחות אוכל מסוכר, פחות אוכל דביק, ויותר אוכל שקל לנקות או אוכל שנושא עמו פחות חיידקים. למשל, פירות וירקות. הגישה השנייה היא, ללמד את ילדיו לצחצח שיניים בצורה נכונה. בגיל צעיר אומנם ההורה מצחצח את שיניי ילדיו, אך בגיל 6-7 הילד מתחיל לצחצח את שיניו בעצמו. על מנת לשמור על שיניים נקיות ובריאות, עליו לצחצח אותם שלוש פעמים ביום, בדגש על צחצוח בבוקר ובלילה. כדי שהילד ייהנה מהצחצוח, רצוי לקנות לו משיכה בטעם שהוא אוהב. אך כמובן שטעם המשיכה או מספר הצחצוחים ביום אינם ישנו דבר, אם הצחצוח עצמו לא יהיה נכון. לכן יש להראות לילד בדיוק כיצד מצחצחים את השיניים.
את הצחצוח יש לבצע מקצה החניכיים אל השן, בצורה של הברשה. לאחר מכן יש לצחצח את השיניים האחוריות, גם אלו שלא נהוג להשתמש בהן (הצד שלא לועס), ולבסוף את השיניים הפנימיות. חשוב מאוד לעבור על כל שן ועל כל חיבור בין השיניים לחניכיים. אחרי שחינכנו את ילדינו לצחצוח נכון ועקבי, עלינו לזכור בעצמנו לשמור על שיניים נקיות ובריאות. אנו יכולים להיעזר לא רק בצחצוח השיניים, אלא גם בחוט דנטאלי על מנת לנקות את המרווחים שבין השיניים משאריות מזון. כמו כן אנו יכולים להשתמש במי פה, אשר לא רק מעניקים ריח רענן לפה, אלא גם שומרים על ניקיונו.
והכי חשוב להקפיד להגיע למרפאת שיניים לבדיקה תכופתית של רופא השיניים וטיפול אצל השיננית כל חצי שנה על מנת לשמור על הפה בצורה טובה.