גידול עשב חיטה
מספר גובר והולך של אנשים מתחילים את הבוקר עם שתיית מיץ עשב החיטה ע"י סחיטה במכונה ידנית או שתיה באחד מדוכני המיצים. למי שקשה לבלוע את המיץ כפי שהוא, אפשר לדלל במעט מים, או לערבב עם מעט מיץ גזר. אפשר להוסיף גם מעט מיץ לימון או מיץ מג'ינג'ר סחוט.
ניתן ורצוי לגדל את עשב החיטה לבד. כך אפשר הן לחסוך כסף והן לקבל תוצרת טריה של עשב חיטה תמיד כשרוצים. המפתח הוא תכנון מראש וכלים אחדים. יש לקחת בחשבון שמגש אחד מספיק לכ- ½3 מנות מיץ. בהתאם לכך יש לחשב את מספר המגשים.
הכלים הנחוצים:
1. מגשים של קפטריה, או מגשים של תות שדה (מקלקר) - ניתן להשיגם בשווקים
2. תערובת אדמה וקומפוסט לעציצים
3. דשן אורגני (לא הכרחי). ולמהדרין שבכם - הדשן הטוב ביותר הוא אצות ים שניתן לאסוף חינם אין כסף על חוף הים. רצוי לטחון אותו לפני השימוש. ניתן לייבשו, לטחון ולאחסנו לזמן ארוך.
4. גרגרי חיטה אורגנית או גרגירי כוסמין (אפשר סוג רגיל הנמכר בחנויות טבע).
5. צנצנת גדולה ורחבה או קערה גדולה להשריית הגרגירים במים. אם משתמשים בצנצנת, רצוי לקנות פיסת רשת ניילון לחלונות בגודל שיכסה את פתח הצנצנת ולהדק למעלה עם גומיה.
6. דלי גדול לשם ערבוב הקרקע
7. שטח פנוי ומוצל לגידול (על המרפסת וכו') או מדפים לגובה (ניתן לרכוש בחנות כמו אייס או הום סנטר). אסור שהשטח יהיה גלוי לשמש או חשוף לגשמים, וכן שיהיה מוגן מפני מכרסמים וחיות בית.
שיטת הגידול:
1. יש לשטוף תחילה את הגרגירים מאבק ולכלוך. יש לקחת בחשבון 2 כוסות למגש.
2. להשרות את הגרגירים 8-12 שעות בקערה עם מים מסוננים (אפשר מפילטר בריטה).
3. אם השרינו בתוך צנצנת גדולה (צנצנת של חמוצים לדוגמא), לסנן את המים. (אם השרינו בקערה, לסנן בתוך מסננת ולהחזיר לקערה). להחזיר את הרשת והגומיה. להטות את הצנצנת בזוית של 45 מעלות כדי לתת למים מעבר חופשי. לחכות עד לצאת הנבטים הראשונים למשך 36-48 שעות (תלוי בעונת השנה). אפשר ואף רצוי להנביט במגשי הנבטה שקונים בחנות טבע או בנפות קמח גדולות העומדות אחת מעל השניה.
4. להחליף את המים פעמיים ביום.
5. אחרי יומיים: בתוך דלי גדול להכין תערובת קרקע עם קומפוסט. לברור את הקרקע ולהוציא חצץ, אבנים, ענפים וכו'.
6. למלא כל מגש באדמה בגובה כ-2 ס"מ. להדק את האדמה.
7. לפזר את גרגירי החיטה על האדמה. מותר שהם יגעו זה בזה אך לא להערימם זה על זה. ליישר בעדינות עם גב כף היד. להשקות בעדינות.
8. לכסות את המגש עם מגש אחר ריק והפוך. המטרה - למנוע מהאור לחדור וליצור תנאי חממה לנבטים. משקים בזילוף עדין פעם ביום (אפשר עם בקבוק פלסטיק נקי עם פתח זילוף).
9. אחרי 3 ימים או כשרואים להבי דשא צהובים קטנים, להסיר את המכסה. לתת להם חשיפה של אור אך לא של שמש. להמשיך לזלף מים פעם ביום.
10. עשב החיטה יהיה מוכן אחרי כשבוע, כשאורך העשב כ-10 עד 12 ס"מ. למרות שניתן להמשיך לגדל את העשב אחרי הקצירה, הערך התזונתי והאנרגטי שלו ירוד. לכן זה לא רצוי.
מספר גובר והולך של אנשים מתחילים את הבוקר עם שתיית מיץ עשב החיטה ע"י סחיטה במכונה ידנית או שתיה באחד מדוכני המיצים. למי שקשה לבלוע את המיץ כפי שהוא, אפשר לדלל במעט מים, או לערבב עם מעט מיץ גזר. אפשר להוסיף גם מעט מיץ לימון או מיץ מג'ינג'ר סחוט.
ניתן ורצוי לגדל את עשב החיטה לבד. כך אפשר הן לחסוך כסף והן לקבל תוצרת טריה של עשב חיטה תמיד כשרוצים. המפתח הוא תכנון מראש וכלים אחדים. יש לקחת בחשבון שמגש אחד מספיק לכ- ½3 מנות מיץ. בהתאם לכך יש לחשב את מספר המגשים.
הכלים הנחוצים:
1. מגשים של קפטריה, או מגשים של תות שדה (מקלקר) - ניתן להשיגם בשווקים
2. תערובת אדמה וקומפוסט לעציצים
3. דשן אורגני (לא הכרחי). ולמהדרין שבכם - הדשן הטוב ביותר הוא אצות ים שניתן לאסוף חינם אין כסף על חוף הים. רצוי לטחון אותו לפני השימוש. ניתן לייבשו, לטחון ולאחסנו לזמן ארוך.
4. גרגרי חיטה אורגנית או גרגירי כוסמין (אפשר סוג רגיל הנמכר בחנויות טבע).
5. צנצנת גדולה ורחבה או קערה גדולה להשריית הגרגירים במים. אם משתמשים בצנצנת, רצוי לקנות פיסת רשת ניילון לחלונות בגודל שיכסה את פתח הצנצנת ולהדק למעלה עם גומיה.
6. דלי גדול לשם ערבוב הקרקע
7. שטח פנוי ומוצל לגידול (על המרפסת וכו') או מדפים לגובה (ניתן לרכוש בחנות כמו אייס או הום סנטר). אסור שהשטח יהיה גלוי לשמש או חשוף לגשמים, וכן שיהיה מוגן מפני מכרסמים וחיות בית.
שיטת הגידול:
1. יש לשטוף תחילה את הגרגירים מאבק ולכלוך. יש לקחת בחשבון 2 כוסות למגש.
2. להשרות את הגרגירים 8-12 שעות בקערה עם מים מסוננים (אפשר מפילטר בריטה).
3. אם השרינו בתוך צנצנת גדולה (צנצנת של חמוצים לדוגמא), לסנן את המים. (אם השרינו בקערה, לסנן בתוך מסננת ולהחזיר לקערה). להחזיר את הרשת והגומיה. להטות את הצנצנת בזוית של 45 מעלות כדי לתת למים מעבר חופשי. לחכות עד לצאת הנבטים הראשונים למשך 36-48 שעות (תלוי בעונת השנה). אפשר ואף רצוי להנביט במגשי הנבטה שקונים בחנות טבע או בנפות קמח גדולות העומדות אחת מעל השניה.
4. להחליף את המים פעמיים ביום.
5. אחרי יומיים: בתוך דלי גדול להכין תערובת קרקע עם קומפוסט. לברור את הקרקע ולהוציא חצץ, אבנים, ענפים וכו'.
6. למלא כל מגש באדמה בגובה כ-2 ס"מ. להדק את האדמה.
7. לפזר את גרגירי החיטה על האדמה. מותר שהם יגעו זה בזה אך לא להערימם זה על זה. ליישר בעדינות עם גב כף היד. להשקות בעדינות.
8. לכסות את המגש עם מגש אחר ריק והפוך. המטרה - למנוע מהאור לחדור וליצור תנאי חממה לנבטים. משקים בזילוף עדין פעם ביום (אפשר עם בקבוק פלסטיק נקי עם פתח זילוף).
9. אחרי 3 ימים או כשרואים להבי דשא צהובים קטנים, להסיר את המכסה. לתת להם חשיפה של אור אך לא של שמש. להמשיך לזלף מים פעם ביום.
10. עשב החיטה יהיה מוכן אחרי כשבוע, כשאורך העשב כ-10 עד 12 ס"מ. למרות שניתן להמשיך לגדל את העשב אחרי הקצירה, הערך התזונתי והאנרגטי שלו ירוד. לכן זה לא רצוי.
*תזונאית הוליסטית, מומחית בשיטת אן ויגמור ובעלת הסמכה מטעם מכון "היפוקרטס" בארה"ב, *מייסדת חוות הבריאות מצפה אלומות
*מנחת סדנאות לניקוי גוף נפש וסדנאות בישול בשיטת RAW FOOD
*בוגרת בי"ס לשפים בארה"ב בשיטת RAW FOOD
*ייעוץ בתזונה להרזיה ולהבראה 052-3978782
כתובת האתר www.ednamintz.co.il
*מנחת סדנאות לניקוי גוף נפש וסדנאות בישול בשיטת RAW FOOD
*בוגרת בי"ס לשפים בארה"ב בשיטת RAW FOOD
*ייעוץ בתזונה להרזיה ולהבראה 052-3978782
כתובת האתר www.ednamintz.co.il