קפה, סקוט ווסטרפלד אמר עליו "אולי נשיקה היא כמו הקפה של הטבע", רבים מדברים עליו, מריחים אותו שותים וחוגגים אותו. קפה, מה הוא מקור השם, ומהיכן הוא מגיע?
מקור השם קפה נגזר מהמילה הערבית "קאווה" קיצור הביטוי קהוות אל-בון, משמעותו יין הפול. מולדת השם קפה ומקור הצמח לא אחר מאתיופיה. המסורת מספרת כי האירופאי הראשון שתה את הקפה ב- 1603 אצל הקיסר האתיופי בכבודו ובעצמו. אך קפה התגלה בארצות ערב עוד מוקדם יותר. האגדה מספרת כי בשנת 800 לספירה רועה צאן אתיופי מצא את עדר עזיו מפזז בהתלהבות בשיח בעל גרגירים אדומים אשר בפניםהיו חבויים פולי קפה. לאחר מכן נזיר שחזה במאורע ובהתעוררותם של העזים החליט ללקט כמה מהפולים ולהביאם למנזרו. באותו לילה היה הנזיר ואחיו למנזר ערניים באופן יוצא דופן, אלה היו סבורים שזו השראה אלוהית. ב- 1000 לספירה בערב הסעודית החלו לקלות פולי קפה לראשונה.
מכונות קפה והשיטות להכנת קפה
הכנת קפה בדרכים מסורתיות
קפה הנו משקה שמגיע בדרכים שונות, תלוי באופי הכנתו. השיטה הוותיקה ביותר להכנת קפה היא הטחינה הידנית שמקורה שמזרח התיכון. השיטה זו עושה שימוש במכתש ועלי והיא דורשת ידע והתנסות, בישול מבוקר של האבקה ימצה את השמנים הארומאטיים והמשקה שיתקבל יהיה עשיר ומלא טעם. שיטת קפה "בוץ" היא שיטה מוכרת של חליטת האבקה עד לתשעים מעלות צלזיוס כך שהשמנים מפעפעים מתוך הפולים אל המים, והאבקה הופכת לסמיכה ושוקעת בתחתית הכלי. יתרונה של שיטה זו היא שהיא קלה להכנה, אך השמנים נוטים להתאדות. שיטה נוספת להכנת קפה נקראת פרקולטור, התוצר הוא כמו קפה בוץ אך ללא המשקעים. זהו כלי שתחתיתו כמסננת נייר ובו שמים את האבקה, את הכלי מניחים על הכוס ודרכו שופכים את המים.
השיטות המודרניות להכנת קפה
קפה אספרסו המוכר לכולנו, נעשה בשיטות המתקדמות ביותר באמצעות מכונות אספרסו. ישנם שני תהליכים מקובלים להכנת קפה מסוג זה, הראשונה והמקובלת יותר הומצאה בצרפת בשנת 1922 ובה הקיטור מוזרם בלחץ גבוה דרך האבקה הדחוסה של פולי קפה הטחונים כמנה אחת או שתיים של אספרסו. הקיטור מתעבה על האבקה, וממצה ממנה את השמנים הארומאטיים. השיטה השנייה הומצאה על ידי איטלקי בשנת 1938, שרשם על שמו את השיטה כפטנט. בשיטתו, הקיטור מעובה בבוכנת לחץ עוד לפני המגע עם הקפה. התוצאה של שתי השיטות דומה, משקה חזק ומרוכז בעל שכבת קצף הנקראת "קרמה". ניתן לשתות את המשקה כפי שהוא או כבסיס למשקאות קפה אחרים.
נס קפה
קפה נמס הוא המצאה חדישה יותר של משקה הקפה. הוא נוצר לראשונה בשיקגו בשנת 1900, וקיבל את שם המותג הישראלי "נס קפה" בזכות חברת "נסטלה". האבקה מיוצרת מפולי קפה קלויים הנטחנים עד דק ואחר כך מבושלים בלחץ נמוך וטמפרטורה גבוהה. כך נוצר נוזל בריכוז קפה גבוה, ומכאן קיימים שני תהליכים, האחד ייבוש על ידי ריסוס לתוך מגדלי ייבוש. והשני הוא ייבוש בהקפאה לגבישים המתייבשים בוואקום, זהו תהליך איטי ויקר יותר, אך התוצר הוא קפה איכותי הרבה יותר.
עכשיו, משידיעותיכם על קפה ומקורותיו הורחבו, שתו בהנאה את המשקה הקסום בעל המסורת העשירה וארוכת השנים.