קרנות השתלמות אז והיום בעבר קרנות השתלמות נקשרו בעיקר לתחום ההוראה או האקדמיה: חסכונות ללימודים, כנסים והשתלמויות שונות. כך נוצר המושג קרן השתלמות. כיום הקרן יכולה לשמש לכל מטרה ונחשבת לאפיק השקעה אטרקטיבי לטווח הבינוני. היתרון הבולט של קרנות השתלמות על פני אפיקי חיסכון אחרים המוכרים לכל אזרח ישראלי הוא בתנאי חיסכון שמאפשרים הטבות מס בשיעור דומה לאלה שניתנים באפיקי חיסכון שהמדינה מעודדת אותנו להשקיע לטווח ארוך, דוגמת קופות גמל או קרנות פנסיה.
קרנות השתלמות- מי, כמה ואיך כמו באפיקי חיסכון אחרים, קרנות השתלמות יכולים לפתוח שכירים באישור המעביד או עצמאיים. עצמאים יכולים להפריש 7 אחוזים מהכנסתם עד 224,000 ש"ח לשנה (נכון ל 2008) ולקבל הטבת מס של הכרה בגובה 4.5 אחוזים מההפרשות כהוצאה מוכרת, שמתקזזות מהתשלום למס הכנסה. כך ניתן להגיע לחיסכון של עד כמה אלפי שקלים בשנה בתשלום למס הכנסה. במקרה של שכירים, הפקדות המעסיק לקרנות השתלמות של עובדיו פטורות ממיסים, כל זמן שהפקדות העובד והמעביד מגיעות יחד עד לגובה עשרה אחוזים משכר העובד ברוטו. החלוקה בין המעביד לעובד היא ביחס של עד 2.5 אחוזים לעובד ועד ל 7.5 אחוזים למעביד. ניתן לפדות את כספי הקרן ללא תשלום מס בתום 3 שנים, בתנאי שהכספים מיועדים ללימודים. בתום 6 שנים ניתן לפדות חיסכון של קרנות השתלמות לכל מטרה שהיא. דרך נוספת לפדות חיסכון של קרן השתלמות היא על-פי קריטריון גילאי של הגעת גבר לגיל 67 או אישה לגיל 62.
מכאן נובע היתרון הגדול של קרנות השתלמות: זמן המתנה מינימאלי קצר יחסית עד לפירעון (3 שנים או לכל היותר 6 שנים), כך שאפשר להשתמש בכסף שנחסך להגשמת מטרות של "אמצע החיים", דוגמת מימון אירוע משמח, קניית רכב או תואר אוניברסיטאי. קרנות השתלמות- סיכוי מול סיכון יחד עם היתרונות, חשוב לדעת שמטבעה כאפיק חיסכון המנוהל בשוק ההון, כמו בכל "רולטה" פיננסית, החוסכים של קרנות השתלמות לוקחים סיכון להפסיד חסכונות שירדו לטמיון בגלל משבר פיננסי או טעות ניהולית. הנטייה בעת משבר היא לפדות את החיסכון גם במחיר תשלום קנס שהופך את היציאה המוקדמת ללא כדאית. בנוסף, צריך להניח שאחרי נפילה של שוק ההון תבוא עלייה הדרגתית. הפיתרון הוא לבדוק היטב את תיק ההשקעות של הקרן ולהתייעץ עם יועץ השקעות לפני סגירה לא הכרחית של קרנות השתלמות.
אתר כספים - קרנות השתלמות