על מנת להוכיח כל עניין שברפואה , בבריאות הנפש יש צורך להביא הוכחות לקיום העניין שלגביו טוענים את המצב. הוכחה לגבי המצב הנפשי מחייבת הערכה נפשית- פסיכיאטרית על ידי פסיכיאטר מומחה. המסמך שבו הפסיכיאטר המומחה כותב את דעתו על המקרה, משמעותו והשלכות העניין על תיפקודו של הנבדק נקרא- חוות דעת פסיכיאטרית ודינו כעדות בבית משפט.
חוות דעת פסיכיאטרית היא חוות דעת רפואית לכל עניין והיא אמורה להערך בפורמט מסויים על פי הצורך שלשמו היא נערכת. לדוגמא, חוות דעת פסיכיאטרית הנערכת לצורך הגשתה למרב"ד- למכון הרפואי לבטיחות בדרכים תתרכז בהערכת אישיותית של נושא חוות הדעת, הנבדק, יכולתו להבין חוקים ולהשמע להם וכן האם הוא בעל הפרעה נפשית כלשהי העלולה לחבל ביכולתו לנהוג.
לעומת זאת, חוות דעת רפואית פסיכיאטרית שנערכת לצורך קביעת אחוזי נכות לצורך הגשת תביעה לביטוח לאומי אינה מתייחסת, כמובן, ליכולתו של הנבדק לנהוג (כי זה לא רלוונטי) אלא מתייחסת לפגיעה הנובעת ממצבו הנפשי, על יכולותיו השונות לעבוד ולהשתכר.
לא משנה במה חוות הדעת עוסקת, ישנו פרק חובה ומשותף לכל המקרים שבהם חוות דעת רפואית נכתבת על ידי פסיכיאטר או פסיכוגריאטר- הבדיקה הפסיכיאטרית. פרק הבדיקה הפסיכיאטרית הוא תמצית הממצאים בבדיקה הפסיכיאטרית. הממצאים הללו כוללים את ארבע מרכיבי הבדיקה: החל מהסתכלות, הקשבה, בדיקות קוגניטיביות, פירוט תכנים של מחשבה ומהלך החשיבה עצמה. חוות דעת פסיכיאטרית ללא פרק זה משמעו בדיקה "ללא בדיקה" והיא חסרה ביסודה.
למרות הנטייה לראות בחוות דעת פסיכיאטרית כמסמך ארוך שאינו מצריך , בפועל, היקף גדול כל כך של פרטים, חוות דעת פסיכיאטרית חייבת להכיל את מירב המידע המשפחתי והאישי על הנבדק שיש לו נגיעה בנושא חוות הדעת.
חוות דעת פסיכיאטרית ערוכה כראוי ותיערך על ידי פסיכיאטר מומחה, היא תחילת הדרך להצלחת הבאת העניין לפני הוועדות הרפואיות השונות או לפני השופט. לעתים קרובות למוסדות שאליהם מגישים את החוות דעת - לבית המשפט או לוועדות רפואיות אין את הכלים המקצועיים או הזמן הדרוש על מנת להעריך את מצב הנבדק בצורה יסודית. הדבר אינו נובע משרירות לב או מהתעמרות אלא מקשיים אובייקטיביים. חוות דעת פסיכיאטרית שמוגשת ונכתבת בצורה ברורה ובהירה, תתקבל ביתר קלות כמהימנה ומסקנותיה יתקבלו אחרי פחות מאמצים מצד הנבדק ונציגו.
כותב המאמר הוא ד"ר חיים שם דוד,פסיכיאטר מומחה עוסק בפסיכיאטריה כללית ומשפטית.
קיראו עוד על חוות דעת פסיכיאטרית
תפקידו של פסיכיאטר בכתיבת חוות דעת פסיכיאטרית
מה ההבדל בין טיפול של פסיכולוג לטיפול של פסיכיאטר