כאשר אנו מתייחסים לנושאי משרה כוונתנו הינה על דירקטוריון החברה והנהלתה. כלל, על דירקטוריון החברה מוטלת החובה להגדיר את מדיניותה של החברה ולפקח על עבודת ההנהלה. כחלק מהפיקוח על ההנהלה, הדירקטוריון הוא זה שמפקח על הוצאת הדו"חות הכספיים של החברה לבעלי המניות, כן הוא מפקח על פעולות כגון חלוקת רווחים, הנפקת מניות, מתן אופציות וכיוצ"ב. מצידה של ההנהלה, עיקר עבודתה הינו לפעול לביצוע המדיניות שהתווה הדירקטוריון וניהול שותף של החברה. מערכות יחסים אלה כפי שתוארו לעיל, הינם מערכות יחסים חוזיות בין החברה, הדירקטוריון ובעלי המניות. עלינו להבין את האופי הכללי של התנהלות החברה שהינה למעשה אוסף של חוזים והסכמים היוצרים חובות וזכויות בין הצדדים לחוזה.
מהי חובות האמון?
מתוקף הוראות סעיפים 254-257 לחוק החברות [נוסח חדש] התשנ"ט 1999, נושאי המשרה בחברה מחוייבים לנהוג לטובת האינטרסים של החברה באופן שקוף ובתול לב. כך לדוגמא על נושא המשרה חל האיסור להיות בניגוד עניינים כגון תחרות עם החברה או ניצול מעמדו בחברה לטובתו האישית על חשבון החברה.
מהי חובת הזהירות?
מתוקף הוראות סעיפים 252-253 לחוק החברות [נוסח חדש] התשנ"ט 1999, נושאי משרה בחברה מחוייבים שלא לנהוג באופן רשלני. כחלק מחובת הזהירות נושאי המשרה מחוייבים להשיג את כל המידע הרלוונטי לקבלת החלטות מתוקף תפקידהם בחברה. כך לדוגמא אם נושא משרה בעל תחום מומחיות מסויים אינו נוהג באופן מקצועי בהחלטתו יראה אותו נושא משרה כרשלן.
חובות אלה המוטלות מכוח החוק חושפות את נושאי המשרה לתביעות בגין הפרת חובות נושאי משרה כלפי החברה. על מנת להגן על נושאי המשרה החברה יכולה לבחור ולהעניק לנושאי המשרה שלוש הגנות עיקריות:
ביטוח
לפי הוראות סעיף 261 לחוק החברות, חברה רשאית, אם קבעה זאת בתקנון החברה, להתקשר בחוזה ביטוח לביטוח אחריותו של נושא משרה בה בשל חבות שתוטל עליו עקב פעולה שעשה בתוקף היותו נושא משרה בה, אם הופרה חובת זהירות כלפי חברה או כלפי אדם אחר. אפשרות נוספת לכיסוי ביטוחי הוא בגין הפרת חובת אמונים כלפי החברה, ובלבד שנושא המשרה פעל בתום לב והיה לו יסוד סביר להניח שהפעולתו זו לא תפגע בטובת החברה. פוליסת הביטוח נרכשת בדרך כלל על ידי החברה כאשר היא מבטחת את נושא המשרה מחבות בגין תביעות נגדו שיוגשו מצדדי ג'.
שיפוי
לפי סעיף 260 לחוק החברות, החברה רשאית, אם קבעה זאת בתקנון החברה, לשפות את נושא המשרה על כל החבויות שנושא משרה יכול לחוב בהם בבימה"ש. שיפוי זה תקף גם לחבות כספית בהליכים פליליים ובתנאי שהעברות המיוחסות לנושא המשרה נעשו בתום לב ושאינן מבוססות על מחשבה פלילית.
פטור
סעיף 259 לחוק החברות קובע כי חברה רשאית, אם קבעה זאת החברה, לפטור נושא משרה בה מאחריותו, כולה או מקצתה, בשל נזק עקב הפרת חובת הזהירות כלפיה. גם במקרה זה מדובר בהתחייבות חוזית. פטור זה מעניק הגנה מתביעות בשם החברה (תביעות נגזרת) ואולם אינו מעניק הגנה מתביעות מצדדי ג' כנגד נושא המשרה.
אין האמור לעיל מהווה ייעוץ משפטי אלא מידע כללי בלבד.
עו"ד צבר הינו שותף במשרד עורכי הדין שפירא, פרידמן, צבר.
כתובת המשרד- שנקין 19, גבעתיים 53291
טל': 5606765 - 050
פקס': 7962186 - 057
http://www.sfz-law.co.il
כל האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי פרטני אלא מידע אינפורמטיבי בלבד.