פורט הוא יין פורטוגלי מתוק המשתייך למשפחת היינות ה"מחוזקים".
יין מחוזק
יין מחוזק הינו יין שתהליך התסיסה שלו הופסק על ידי הוספת אלכוהול, בפורט מוסיפים ברנדי.
עצירת תהליך התסיסה משמרת ביין רמת סוכר גבוהה וכן רמת אלכוהול גבוהה,(עקב הוספת הכוהל).
יינות מחוזקים נשמרים זמן רב בשל תכולת האלכוהול הגבוהה שלהם.
לא כל יין אדום המיוצר בשיטה זו הינו יין "פורט"'.
פורט אמיתי הרשאי להקרא פורט הינו רק כזה המגיע מחבל דוארו אשר בפורטוגל.
היסטוריה של הפורט
ההיסטוריה של הפורט מתחילה במלחמות בין אנגליה לצרפת במאה ה-17.
הבריטים החלו לייבא יינות מאזור פורטוגל, בעיקר מנמל Oporto אשר על שמו קרוי הפורט.
בעקבות היבוא והמאבקים עם צרפת חתמו הבריטים על הסכמי סחר עם פורטוגל
אשר מבטיחים כי על היינות הפורטוגלים המיסוי תמיד יהיה נמוך יותר.
בתחילה דובר על יינות אדומים יבשים אשר להם הוסיפו הסוחרים מעט ברנדי על מנת להבטיח את הגעתם והתייצבותם.
את גילוי הפורט נהוג לייחס לסוחר בריטי מליברפול אשר בניו גילו במנזר בהרים את הנזירים מוסיפים את הברנדי ליין במהלך התסיסה ולא אחריה ובכך יוצרים את היין המתוק המיוחד.
לאחר מספר בעיות בייצור הפורט וביצוא לאנגליה הסדיר מלך פורטוגל את ייצור הפורט בשנת 1756,
על ידי הגדרת אזור הדוארו Douro והחוקים לייצור פורט.
תהליך ייצור הפורט
למיצוי הטעמים, הצבע, הניחוחות והטאנינים במהירות האפשרית חשיבות עליונה בייצור יינות פורט.
זאת מאחר והתסיסה מופסקת בצורה יזומה לאחר יומיים או שלושה.
בעבר המעיכה של הענבים נעשתה ברגלי הבוצרים.
במהלך התסיסה עם יצירת כיפת הקליפות מעל לתירוש הורידו את הקליפות כל פעם עם מקלות מיוחדים.
כיום דריכה ברגליים הינה פחות מקובלת והיינות עוברים את התהליך של המעיכה והתסיסה הכהלית במיכלים מיוחדים.
עם הגעת התירוש לרמת הסוכר והאלכוהול הרצויה התירוש מופרד ומועבר למיכל בו שוהה ספירט עם רמת אלכוהול של 77%.
סוגי הפורט השונים מתיישנים בעץ, במיכלי בטון או בנירוסטה לפני הבקבוק.
ישנם יינות פורט אשר נדרשים להתיישן מעל 20 שנה נוספים לאחר הבקבוק.
סוגי פורט
רוב יינות הפורט מיוצרים מבלנד של ענבים מבצירים שונים.
בשנות בציר טובות במיוחד מכריזים על הבציר כאיכותי וניתן לייצר יינות פורט מענבי בציר זה בלבד.
בשנים האחרונות, לאור התפתחות הידע, הטכנולוגיה והשיפור המתמיד ביכולות הייצור באזור יותר ויותר שנות בציר מוכרזות כאיכותיות.
רובי - Ruby
יין פשוט מחלקות כרם פשוטות. השם מצביע על הצבע האדום המאפיין את היין.
מתיישן 2 - 3 שנים בחביות עץ גדולות או מיכלי בטון.
טאוני - Tawny
גם כאן השם מצביע על צבע היין, הפעם חום. בניגוד לרובי, הטאוני מתיישן תקופות ארוכות בחביות עץ גדולות או במיכלים עד שמאבד את צבעו האדום והופך לחום ענברי.
לעיתים קרובות (אך לא תמיד) מופק הטאוני מלכתחילה מענבים בעלי עוצמת צבע נמוכה ומאזורי הגידול הפחות טובים.
ריזרבה - Riserva
לרוב מדובר ביינות טאוני או רובי מאיכות גבוהה יחסית ומכרמים איכותיים יחסית.
וינטג' - Vintage
הפורט היקר והנחשב ביותר הוא ה- וינטג' שלייצורו משתשמשים ביין משנת בציר אחת , איכותית במיוחד, מחלקות הכרם הטובות ביותר.
הוינטג' מתיישן שנתיים עד שלוש בלבד בחביות עץ אלון, בעל עוצמת צבע מרשימה ביותר ופוטנציאל התיישנות ארוך מאוד בבקבוק.
LBV
יין משנת בציר אחת. מופק מענבי חלקות כרם איכותיות בשנות בציר טובות אך לא מוכרזות כוינטג'.
הוא מבוקבק לאחר 4 - 6 שנות התיישנות בחבית. בגלל היישון הארוך יותר בחביות מוכן מהר יותר לשתיה ודורש התיישנות קצרה יותר בבקבוק מאשר הוינטג'.
תעשיית הפורט מבוקרת על ידי מכון הפורט הפורטוגלי IVDP ,
שמבקר את איכות יינות הפורט, מכריז על שנות בציר כמתאימות לייצור פורט ואחראי על פעילות שיווק הפורט בעולם כולו.
יינות פורט
אחסון יין פורט
במקום אפל וקריר בבית. הטמפרטורה לאחסון פורט דומה לטמפרטורה לשמירת יין אדום רגיל.
הריכוז הגבוה של הסוכר והאלכוהול נותנים לפורט תכונות טובות של עמידות גם לאחר פתיחת הבקבוק.
הגשה
יינות פורט מתאימים לשתיה והנאה כמו שהם
יינות הפורט מוגשים לאחר ארוחה כמשקה סיום - דז'סטיף, או לצד מנות הקינוח.
יינות פורט משתלבים מצויין עם גבינות חריפות.
בישול
מתיקותו של הפורט מאפשרת לו לשמש ולהעשיר מגוון גדול של תבשילים .
הפורט מהווה בסיס טוב לרטבים, או להכנת מנות קינוח בעיקר מנות המבוססות על פירות.
אחוז אלכוהול
מעצם תהליך ייצורו של הפורט אחוז האלכוהול בו הוא גבוה יחסית ליינות שולחניים.
בשתיית פורט, או יינות מחוזקים אחרים יש לקחת בחשבון את כמות האלכוהול ולהקפיד על כמות שתייה סבירה.
יועצי היין של רשת דרך היין ישמחו לעמוד לשרותכם בכל מידע נוסף