אפטות: מידע והמלצות לטיפול
האפטות הינן פצעים שלפוחיתיים שורפים בתוך הפה, שמופיעים בריריות ללא קרטין (חניכיים חופשיות, רירית הלחי, חך רך, לשון, שפתיים, רצפת הפה). הרקע אינו חד משמעי, וייתכן בעקבות לחץ נפשי, חשיפה לשמש, ירידה בתנגודת חיסונית, תזונה לקויה ועוד. הפצעים מופיעים שוב ושוב, בעיקר בגילאי 20-40, וייתכן רקע גנטי לתופעה. הפצעים מכאיבים בעת לעיסת דברים קשים, חמים, חריפים, או חמוצים. לעיתים קרובות קיים גם קושי בדיבור ובבליעה, גם בזמן מנוחה. בישראל כ-10% מהאוכלוסייה סובלת מאפטות (וביפן - עד 40% !).
רוב האפטות (80%) הן שלפוחיות קטנות (Minor), בקוטר 0.1-0.5 ס"מ, בצבע צהבהב. בדר"כ יופיעו 1-4 אפטות קטנטנות קרובות זו לזו, ויחלפו לאחר 1-2 שבועות.
מעט מהאפטות (10%) הן אפטות גדולות (Major). כמעט תמיד אפטה גדולה תופיע לבד, כאשר זמן השארותה יהיה ממושך יותר - 4-6 שבועות. לפעמים יש סיפור של "נגע רודף נגע", דהיינו בסמיכות להיעלמות האפטה הגדולה תופיע אפטה גדולה חדשה במקום אחר.
חשוב לעקוב אחרי כל פצע שמופיע בפה: אם הפצע אינו נעלם לאחר 10-14 ימים, יש להיבדק בהקדם ע"י רופא שיניים חבר האיגוד לרפואת הפה או מומחה לרפואת הפה, כדי לשלול אפשרות של נגע סרטני!
שינויים מומלצים בתזונה / תוספי מזון
* חלב עיזים (מפוסטר בלבד!!!): גירגור חלב עיזים ושתייתו נחשב כיעיל במניעת אפטות ובטיפול בהן. אפשר גם להגביר תצרוכת מוצרי חלב עיזים, כגון לבנה, גבינות עיזים וכו'.
* להמנע מצריכת מזונות חומציים: פירות הדר, עגבניות, מלפפונים חמוצים וכו'.
* להעלות רמת האבץ בתזונה: בשר, קטניות, פטריות, זרעים, אגוזים, דגים ופירות ים, ביצים, דגנים מלאים, שמרים.
* תוספי מזון: אפשר לנסות, אך יש לזכור שאין מדובר בתרופות שיעילותן מוכחת: קו-אנזים q10, אסטרולה, אסטר- ESTER C 500 C, חומצת אמינו L-ליזין, אסטראגלוס, אבץ פיקולינאט, פרופוליס, ויטמין B12.
* תרופות סבתא שאפשר לנסות: לשתות / לגרגר תה מעלי מרווה, למרוח מעט דבש מעורבב עם טחינה גולמית על האפטה
* לפעוטות - למרוח על הנגע טחינה גולמית עם מעט דבש, פרופוליס, שמן אובליפיחה, אנאדנט (להרגעה). שימו לב - לעיתים יש קשר בין אפטות חוזרות ונשנות אצל ילדים לבין מחלת הצליאק (רגישות לגלוטן) או מחלת קרון (מחלת מעיים דלקתית). כדאי להיוועץ עם מומחה לרפואת שיניים לילדים או מומחה לרפואת הפה אם אלו אכן אפטות
דרכי טיפול ללא מרשם רופא
* פרו-פה: מדבקית שנדבקת לאפטה, נמסה לאחר 8-6 שעות. הבידוד ממגע ומאוכל/שתייה מקל על הכאב. כמו כן משחררת חומרים כמו ויטמין A, מלחים ושמנים ארומטיים המסייעים בריפוי האפטה. רצוי להשתמש בה לפני השינה, ולא לקלפה.
* אפטגון/אפטה-X: ג'ל המכיל חומרים מרגיעים כמו אלוורה וחומרים היוצרים שכבת בידוד מגינה מעל הפצע, שנמשכת מספר שעות. ויוצרת הקלה מיידית בכאב , ולעיתים אף מזרזת את החלמת הפצע.
* קנקא: ג'ל המכיל 20% בנזוקאין, כחומר מאלחש. יוצר שכבת בידוד בין האפטה לבין חלל הפה.
* תארודנט / קורסודיל: תכשירים לחיטוי פה, המכילים כלורהקסידין. גירגור אלכוהול - פחות מומלץ
* אוראל מדיק: תכשיר שמגיע בתוך מקלון עם כותנה. לאחר פתיחת המקלון, יש להצמיד את המקלון עם החומר הפעיל אל האפטה למשך 5-10 שניות. החומר צורב אך האפקט מהיר מאוד - האפטה נצרבת, והכאב נרגע במהירות. נותר כיסוי לבן שנושר לבד לאחר 2-3 ימים.
דרכי טיפול ע"י רופא בלבד
* Oracort E: משחה סטרואידלית למריחה עם Esracain כמאלחש מקומי; (פותח ע"י פרופ' מאיר גורסקי, מביה"ס לרפואת-שיניים באוניברסיטת תל-אביב)
* תרופות נוספות: מינוצין, תאלידומיד, אבץ.
* שטיפות פה: דקסמטזון (סטרואידים); סוקרלט/סוקרפט (מכסה את הכיב).
טיפול באפטות ע"י לייזר-דרך חדשנית לטיפול באפטות:
ע"י לייזר לרקמות רכות של החניכיים וריריות הפה, אפשר לבצע בקלות חיסול חיידקים וחיטוי הפצע
הקלה מיידית בכאב
ללא צורך בזריקת הרדמה
החלמה מהירה ביותר
(יש להדגיש כי אפטות יחזרו שוב ושוב, ומדובר בהקלה וצריבה של אפטה ספציפית שמאוד כואבת ולא נרפאת, ולא בריפוי כללי מבעיית האפטות)