מטרת קצבת שירותים מיוחדים היא לאפשר לאדם נכה מימון של עזרה בבית וביצוע פעולות יומיומיות כמו אכילה, רחצה ולבוש, ובמידת הצורך גם מימון השגחה עליו. קצבת שירותים מיוחדים משולמת על ידי ביטוח לאומי וגובהה נקבע בהתאם לדירוג מצבו של הזקן על פי שלוש דרגות של מידת התלות שלו בזולת:
1) דרגה 1 - הזקן סובל מקושי מתון בתפקוד היומיומי ותלותו בזולת מעטה יחסית. דרגה זו מזכה בקצבה מהביטוח הלאומי של 50%.
2) דרגה 2 - הזקן מתקשה באופן משמעותי בתפקוד היומיומי ומידת התלות שלו בזולות בינונית. דרגה זו מזכה בקצבה של 100% מביטוח לאומי.
3) דרגה 3 - הזקן מתקשה מאוד בתפקוד היומיומי ותלותו בזולת רבה. דרגה זו מזכה בקצבה של 150% אחוז מביטוח לאומי.
למי מגיעה קצבת שירותים מיוחדים מביטוח לאומי
1) קצבת שירותים מיוחדים של ביטוח לאומי משולמת לאזרחים שנזקקים לעזרת הזולת בביצוע פעולות ימיומיות בסיסיות כמו רחצה, לבוש, הכנת מזון וכדומה. הקצבה משולמת למבוטחים בביטוח הלאומי הסובלים מנכות שגילם נע בין 18 לגיל פרישה.
2) אנשים שסובלים מתשישות נפש המתבטאת בשיפוט שגוי של המציאות, חוסר התמצאות בזמן ובמקום וכו'.
3) אנשים שמצויים בטיפולים רפואיים תכופים, כמו לדוגמא כימותרפיה או דיאליזה.
4) חולים שעברו השתלה של איבר כלשהו בגופם.
5) עיוורים התגוררים בגפם או עם בן זוג שגם הוא עיוור.
6) עולים חדשים שחיים בישראל לפחות שלושה חודשים וסובלים מנכות קשה.
7) נכים שאינם מקבלים קצבת נכות מביטוח לאומי ונזקקים לעזרה בביצוע פעולות יומיומיות מרבית שעות היום, זכאים לקצבת שירותים מיוחדים מביטוח לאומי אם הם עומדים בכל הקריטריונים הנדרשים.
8) אנשים הזקוקים להשגחה תמידית משום שהם עלולים לסכן את עצמם ואת הסובבים אותם, זכאים לקצבת שירותים מיוחדים על פי התנאים הנדרשים.
האם קצבת שירותים מיוחדים תלויה בהכנסות המבקש?
קצבת שירותים מיוחדים לא תלויה בהכנסות של המבקש ואפשר לזכות בה גם אם ממשיכים לעבוד, וגם במקרים בהם קיימת הכנסה ממקור כלשהו אחר. את הבקשה לקבלת הקצבה מהביטוח הלאומי רשאים להגיש גברים ונשים עד גיל פרישה, קרי גברים עד גיל 67 ונשים עד גיל 64.
עם זאת, במידה והמבקש הגיע לגיל פרישה לא בטלה הזכות שלו לקצבת שירותים מיוחדים, זאת בתנאי שהוא עומד בקריטריונים הנדרשים על ידי ביטוח לאומי.
אוכלוסיית הגיל השלישי
זקנים שסובלים ממגבלה תפקודית ומעוניינים להמשיך לקבל קצבה ולא גמלת שירותים, יכולים לזכות בה בשתי דרכים:
1) קצבת שירותים מיוחדים של ביטוח לאומי יכולה לכלול גמלה כספית לזקנים נכים בעלי צרכים סיעודיים.
2) זקנים הסובלים ממוגבלות תפקודית או זקוקים להשגחה, זכאים על פי חוק סיעוד של הביטוח הלאומי לגמלת שירותים. במקרה זה, גברים בני 65 ומעלה ונשים בנות 60 ומעלה רשאים לבקש להמשיך לקבל גימלה כספית או לחילופין שירותים במסגרת חוק סיעוד.
התנאים לקבלת קצבת שירותים מיוחדים
על מנת לקבל קצבת שירותים מיוחדים מביטוח לאומי, על המבקש להוכיח כי הוא סובל מנכות רפואית בגובה 60% לפחות. ניתן גם לבקש הכרה של הביטוח הלאומי בנכות רפואית בשיעור 75% אשר כוללת סייגים שונים בעניין קצבה מיוחדת המשולמת לנפגעי עבודה.
חשוב להבהיר כי בביטוח לאומי אין כפל תשלומים של קצבאות. אם למשל הזקן מקבל קצבת ניידות מהביטוח הלאומי, לא יוכל לקבל קצבת שירותים מיוחדים. במקרים כאלה יתבקש הזקן לבחור קצבה אחת שתשולם לו. עם זאת, יש מקרים יוצאים מן הכלל בהם זכאי הזקן לשתי קצבאות.
כיצד מבקשים קצבת שירותים מיוחדים
אם בכוונתכם להגיש לביטוח הלאומי תביעה לקצבת נכות כללית, מומלץ לשקול את האפשרות לבקש גם קצבת שירותים מיוחדים, משום שכאמור יש מקרים בהם אפשר לקבל שתי קצבאות במקביל. ביטוח לאומי יבחן את הבקשה ויחליט מהי דרגת התלות של המבקש בזולת.
תביעה לקבלת קצבת שירותים מיוחדים צריך להגיש בסניף הביטוח הלאומי הקרוב למקום מגוריכם. לתביעה זו יש לצרף תעודות רפואיות, אבחונים רפואיים, דוחות סוציאליים וכל מסמך שיכול להעיד על מצבו של המבקש ולעזור לו בקבלת הקצבה.
לאחר הגשת התביעה יתבקש הזקן לעבור בדיקה רפואית על ידי רופא מטעם ביטוח לאומי, אשר יקבע את אחוזי הנכות הרפואית שלו. לאחר מכן תערוך אחות מטעם בריאות הציבור בדיקה בבית התובע, שתבחן את רמת תפקודו בבית. השלב האחרון הוא דיון בתביעה על מנת לקבוע את גובה הקצבה.