טיפול בחרדות ופחדים.
"פחד הוא תחושה רגשית ופיזיולוגית לא נעימה, הקיימת לעתים אצל בני אדם ובעלי חיים, הנגרמת כתוצאה מחשיפה לגירוי חיצוני מסוכן או מאיים (פיזית או מנטאלית). לפחד תפקיד מרכזי בשרידותו של האדם או בעל החיים, והוא משמש כאמצעי להרחקתו מהסכנה הנשקפת לחייו, ואף מהווה גורם המונע להיכנס מלכתחילה למצבים מסוכנים. עם זאת פחד גם יכול להגביל את תפקודו של האדם, ואת מרחב העשייה והפעילות שלו.
תחושת חרדה במידה מסוימת, היא תגובה נורמאלית למצב של לחץ, ולמעשה היא הכרחית להישרדות אך ברמות גבוהות שלה, היא עלולה להתפתח לכדי הפרעת חרדה".
(מתוך ויקיפדיה).
כבעל כלב, סביר להניח שנתקלת במצבים בהם כלבך הגיב בלחץ/חרדה למצבים מסוימים. כלבים יכולים להגיב בפחד או בחרדה למגוון גורמים, המפורסמים בהם אלו:
חרדת נטישה.-מצב בו הכלב מתקשה להיות לבד, הורס דלתות וקירות ליד פתחים, יללות כאשר נשאר לבד בבית, צרכים בעיקר על מיטות ועוד'.
פחד מזרים-מצב בו הכלב מפגין כניעה או תוקפנות כלפי מראה או התקרבות של אדם זר.
פחד או חרדה מרעשים- מצב זה מאופיין לרוב ברעידות, חוסר שקט והצמדות לבעלים.
פחד מנסיעות או פחד מרכבים.-כלב שכזה יסרב או יתמרד להיכנס לרכב. בתוך הרכב יתבטא לרוב בהשתנה.
פחד ממקום מסוים- מקום מסוים יכול להיות כל מקום. נפוץ במקומות כמו מספרות או וטרינרים. כלב כזה ינסה לברוח כאשר מתקרבים או מנסים להיכנס למקום ובתוך המקום יפגין חוסר שקט.
הפתרון לכל הוא זהה. חשיפה חיובית ומבוקרת.
ולמה אני מתכוון?
השלב הראשון הוא בחירת התגמול שיתאים לכלב: על התגמול להיות הדבר האהוב ביותר על הכלב המיוחד הזה. רוב הכלבים יגיבו מצוין לחטיפים טעימים כמו נקניק או גבינה. אך ישנם כלבים שיעשו הכל בשביל כדור או גירוד טוב.
השלב השני הוא קביעת הגבול בו הכלב מתחיל להילחץ: עוד לפני שהכלב מגיע לגורם החרדה הוא לרוב יודע שהוא מגיע, לכן חשוב ביותר לנו הבעלים לראות בכלב מתי מופיעים הסימנים הראשונים של הלחץ.
השלב השלישי הוא התחלת חשיפה חיובית והדרגתית: המטרה היא לא לעבור את גבול הלחץ עד שהכלב מוכן להזיז את הגבול. את זה אנו עושים ע"י הישארות בגבול תוך כדי מתן התגמול כאשר אנו לאט מתקרבים לגורם הלחץ כל עוד הכלב נשאר רגוע.
במידה ואנו רואים שהכלב מתחיל להילחץ סימן שהתקרבנו מידי לגורם הלחץ. כל כלב יהיה שונה בתגמול שלו בגבול הלחץ שלו ובקצב ההתקדמות שלו לגורם הלחץ. תפקידנו הוא לזהות את הסימנים שהכלב נותן לנו ולפעול לפיהם.
בואו ניקח לדוגמא שני כלבים:
דוגמא 1- כלב שמפחד מזרים. הפחד שלו יכול להביא להתנהגויות כמו כניסה מתחת לשולחן, נבחנות, נשכנות כאשר זרים מתקרבים, השתנה ועוד. לצורך הדוגמא נעבוד עם כלב זה בתגמולי חטיפים.
דוגמא 2- כלב שמפחד ממקום מסוים. פחד כזה יכול להתבטא באי רצון להגיע לאותו מקום לברוח במידה ומתקרבים, נשיכה של האדם או הרצועה שמובילים אותו, השתנה ועוד. לצורך הדוגמא נעבוד עם כלב זה בתגמולי משחק עם כדור.
טיפול בפחד מזרים.
עם הכלב הראשון נשתמש בחברים או קרובים שהכלב אינו מכיר להם נסביר את התהליך.
נפגיש בין הצדדים כל עוד הדבר לא גורם ללחץ אצל הכלב. ונתגמל את הכלב כל זמן שגורם הלחץ נוכח.
חטיף אחר חטיף כאשר מידי פעם ניתן לו את החטיף קרוב יותר לגורם הלחץ(האדם הזר). נתקדם ע"י כך שהאדם "הזר" יזרוק חטיפים לכלב בהתחלה רחוק ממנו ובהמשך יותר ויותר קרוב אליו. שוב אזכיר שכל עוד הכלב רגוע אפשר להמשיך כאשר הכלב מגלה סימני לחץ סימן שאנו מנסים לעשות דבר שקשה מידי לכלב.
טיפול בפחד ממקום.
גם כאן נתחיל בקביעת המרחק בו הכלב מתחיל להראות סימני עצבנות כאשר מתקרבים למקום הפחד.
נשאר בגבול הלחץ ונתחיל במשחק עם כדור כאשר מידי פעם נזרוק את הכדור לכיוון גורם הלחץ אך נדאג שזה יהיה במידה שלכלב יהיה נוח לרוץ להביא את הכדור מבלי להילחץ. כך מפעם לפעם נתקדם לכיוון גורם הלחץ כאשר הכלב עסוק יותר בכדור מאשר בגורם הלחץ.
לסיכום,
טיפול בחרדות ופחדים אצל כלבים אינו ברור כמו לימוד "שב" או "ארצה" ודורש היכרות מעמיקה יותר עם שפת הגוף של הכלבים. גם ההתקדמות בטיפול תלויה באופן בלעדי בכלב כאשר אנו רק מספקים את החשיפה.
אך שלא יהיה ספק, טיפול בחרדות ופחדים אצל כלבכם יעלה את איכות החיים שלו (ושלכם) בצורה משמעותית.
ערן כהן-לאלף עם הראש
www.dogsmart.co.il
עובד בשיטות חיוביות בלבד.
http://www.dogsmart.co.il