הגנה עצמית - מהי זכותנו ?
כשאנו שומעים חדשות לבקרים על תרחישים בהם תקיפות למיניהן הסתיימו בהפעלת אלימות נגדית ולפעמים גם בהרג, עולה השאלה הטריוויאלית - מהם גבולותיה המותרים של זכותנו להגנה עצמית על רכושנו, ויקר מזה, על גופנו? ההלכה היהודית למשל מתייחסת לגבולות ההגנה עצמית באופן מורכב, אך באופן מובהק מצוין בה כי מותר לאדם להרוג את מי שמנסה להורגו, באם זו דרכו היחידה להגן על חייו. מוטב יהיה לאדם באופן כללי להמנע מסיטואציות ומאנשים המסכנים את חייו.
הגנה עצמית עם השלכות
המקרה המפורסם של שי דרומי שירה למוות בפורץ ונאסר, הביא לבסוף לכינון חוק על שמו, המגמיש את זכויותיו של הנוקט במהלך הגנה עצמית כלפי תוקף ופולש. כוונת החוק להרתיע תוקפים ולספק ביטחון משפטי למותקפים. דרומי נשפט בסופו של דבר על אחזקת נשק ללא רשיון.
נשק חם/קר כטקטיקת הגנה עצמית
אנשים רבים בישראל מחזיקים נשק אך שוכחים לעדכן את רשיונו. החזקת נשק ללא רשיון תקף נחשבת בישראל עבירה פלילית המובילה לעד שנת מאסר. במקרה של הגנה עצמית מפני תוקף, המותקף ישתמש בנשקו גם אם רשיונו פג, מה שיוביל למאסרו. זהו כמובן אבסורד, כפי שמוכיח המקרה של דרומי, שכן לא על אופי ההגנה עצמית נענש המותקף, אלא על אי-ציות ביורוקרטי.
הגנה עצמית על ידי אמנות לחימה
ייתכן ובמקור אמנויות לחימה שונות פותחו כדי להתמודד עם מחסור בנשק. לצורך הגנה עצמית טקטיקות לחימה נמצאות כיום יעילות על רקע בעייתיות החוקים הביורוקרטיים והמשפטיים. היתרון הברור של הגנה עצמית פיזית ללא נשק חם/קר, היא היכולת לשלוט במידת הכוח המופעל. המותקף יכול להשתמש בטקטיקות שלמד שלא מסתיימות בהרג - אם מבוצעות נכון, ואם התוקף אינו חמוש. המומחה בהגנה עצמית, בין אם למד קרב מגע, קראטה או אמנות לחימה אחרת, יכול לעיתים להתמודד גם עם יריב חמוש - במקרה כזה עדיף לנסות להמנע מעימות.
הגנה עצמית חכמה יותר
לעיתים במקרים של הלם ולחץ המותקף נוקט בהגנה עצמית פזיזה מבלי להבין שבמצב הנוכחי לא צריך נשק. מיומנויות שנרכשות בשיעורי הגנה עצמית ובאמנויות לחימה יכולות להעניק את היכולת להבין כיצד לתקוף והיכן להציב את הגבולות. זוהי הגנה עצמית יותר מושכלת וכנראה גם יותר פרקטית - לפעמים אפשר להמם את התוקף ולהשהותו עד הגעתם של נציגי חוק. אמנויות לחימה מלמדות כיצד לא לפעול באופן פזיז ומתוך פחד אלא באופן שקול.
הגנה עצמית - שלום המרכז לגברת ביטחון