לימודים בחול נראים נוצצים. אך בכל הקשור ללימודי מוסיקה, חשוב להתאים את הלימודים לתעשייה והציוד המקומיים. אז לפני שתסתנוורו - תקראו:
בבואנו לבחור מוסד להשכלה גבוהה, לימודים בחו"ל תמיד נראים מרשימים הרבה יותר, בעיקר כי זה "שם" ולא כאן. אך יש מספר פרמטרים שיש לקחת בחשבון, בפרט כשמדובר בלימודי מוסיקה. הנה כמה מהם:
התעשייה:
מוסדות המוסיקה בחו"ל, מתאימים עצמם ואת תוכניות הלימוד שלהם לתעשיה בה הבוגרים שלהם יעבדו.
בארה"ב למשל, תפיסת הלימוד שונה בתכלית בעיקר בשל גודלה של התעשייה:
מבנה האולפן בנוי מטכנאי מיקס, טכנאי הקלטה, עוזרי טכנאי וכיו"ב. וברוב המקרים הסטודנטים במוסדותיה של ארה"ב ילמדו להתמקד בתחום מסוים ומוגדר ללא נגיעה לתחומים אחרים, וזאת בשל העובדה שהתעשיה שם מלאה כרימון בתפקידים ספיציפיים שכאלו.
דבר זה כאמור, מקובל בתעשיות גדולות, אך כבר כמעט שאינו קיים בארץ ובאירופה.
תוכניות הלימוד בחו"ל אינן מודעות לשינויי תעשית המוסיקה בישראל ולכן במרבית המקרים הן אינן ישרתו את הסטודנט עם חזרתו לישראל.
בעקבות השינויים בשוק המוסיקה, עם כניסת האולפן הביתי קטן המימדים, אין מקום למספר עובדים. טכנאי הבית או המפיק הוא זה שמבצע את מרבית העבודה על הפרויקט, מה שמשאיר לו מרווח יצירתי וכמובן את מרבית השכר.
מפאת ההבדלים בתעשיות המוסיקה בין מדינה למדינה, מומלץ מאד לללמוד במוסד מוכר במדינה בה הוא מתכנן לחיות את חייו.
הציוד:
נושא נוסף עליו יש לתת את הדעת הוא הציוד עליו התלמיד מתרגל. רבים מהסטודנטים בישראל מתלהבים מציוד HI END שעולה מליוני שקלים ומשלמים על לימודים בחו"ל רק כדי שיוכלו להגיד שעבדו על ציוד של החברה זו או אחרת.
אך כאמור מרבית מהאולפנים בעולם הצטמצמו, לכן הציוד היקר שאותו תלמיד למד עליו בחו"ל, לא יהיה רלוונטי בעבודה בארץ או בשאר תעשיות העולם. (אלה אם יש לסטודנט 2 מיליון ש"ח מיותרים לבניית אולפן).
לכן, במידה ותלמיד אינו מתכוון להישאר למשך חייו במקום בו הוא למד, רצוי שידע מה הציוד והתוכנות הפופולריות במקום בו הוא הולך לעבוד ולחיות ויתרגל עליהם בהתאם.
קשרים אישיים:
תוכניות הלימודים בארץ, מותאמות לתעשייה הישראלית, ומכוונות את הסטודנט בהתאם לנפתוליה. לרוב, אנשי התעשייה בארץ, יעריכו הרבה יותר תעודה ממוסד לימודים מוכר מהארץ מאשר תעודה ממוסד מוכר ככל שיהיה מחו"ל.
דווקא בגלל גודלה של התעשייה פה בארץ, אנשיה מכירים זה את זה, ואת מוסדות הלימוד היטב. המרצים וצוות המכללה, יוצרים קשרים בין תלמידיהם לבין בכירי התעשיה, כך שלרוב, סטודנטים מוצאים מקום עבודה דרך המוסד עצמו.
קיימים שיקולים רבים נוספים מעבר לשיקולים המקצועיים כגון: שכר לימוד גבוה, העדר מלגות בחו"ל, מימון רציף של מחיה, קשיים במציאת עבודה, לימודים בשפה זרה ובעיקר – הגעגועים הביתה. אז לפני שאתם מחליטים, ודאו כי הבחירה מתאימה לצרכים של הקריירה שלכם ב"יום שאחרי". בהצלחה!
יריב עציון
מנהל פדגוגי, מכללת בי פי אם, www.bpm-music.com
אתר www.bpm-music.com