מלאכת עריכת צוואה אינה נעימה אך הכרחית שכן צוואה שנוסחה נכון, יכולה, במקרים רבים למנוע סכסוכים משפחתיים ותשלומי מיסים מיותרים.
נכון הוא, שגם בהעדר צוואה רכושכם לא ילך לאיבוד שכן קיימת ברירת מחדל הקבועה בחוק הירושה לפיו כל עיזבונכם יחולק בין היורשים שלכם אולם יתכן שהחלוקה כפי שנקבעה בחוק הירושה אינה בהכרח מתאימה לרצונכם.
העדר צוואה
בהעדר צוואה החוק קובע שחלוקת העיזבון תעשה בין בן הזוג לבין צאצאיכם ו/או הוריכם במידה ואין לכם צאצאים.
במידה ולא הותרתם אחריכם צאצאים וגם הוריכם אינם כבר בין החיים, הרי שלפי החוק בן זוגכם יקבל 3/4מעיזבונכם והרבע הנותר יחולק בדרך כלל בין האחים והאחיות שלכם.
חשוב להדגיש שבמידה והינכם נשואים, הרי שעיזבונכם כולל רק את חלקכם ברכוש המשותף שכן כמחצית מהרכוש ממילא שייך לבן הזוג הנותר בחיים.
היתרונות בעריכת צוואה
דבר אחד בטוח, אתם לא תיקחו את רכושכם יחד איתכם. מאחר ועליכם להשאיר את רכושכם, מדוע לא להחליט וקבוע כיצד ולמי לחלקו. הליך פשוט של עריכת צוואה יכול לאפשר לכם לעשות זאת ולהלן מס' דוגמאות:
ללא צוואה בן הזוג שלכם יורש רק מחצית מהעיזבון שלכם, כלומר בן הזוג הנותר בחיים מוצא עצמו שותף עם ילדכם ו/או הוריכם. מצב זה חושף אותו לדרישה מטעם שאר היורשים לפירוק שיתוף בנכסים ולמכירתם על מנת לתת להם את חלקם.
ילדים אשר מבקשים מההורה הנותר בחיים למכור את דירתו על מנת לקבל את חלקם אינו מחזה נדיר במקומותינו.
באמצעות עריכת צוואה, אתם יכולים להחליט שבן הזוג יירש את כל רכושכם ורק לאחר הסתלקותו כל הרכוש יחולק בין הילדים.
דוגמא נוספת הינה כאשר לאחד מהיורשים חובות רבים, ללא צוואה כל חלקו בעיזבון עלול ללכת לכיסוי חובות הנושים. באמצעות צוואה אתם יכולים להוריש את כל חלקו ישירות לילדיו ובכך "להציל" את חלקו.
אם הינכם פרודים מבן זוגכם ו/או בהליכי גירושין, כל עוד תהליך הגירושין אינו הסתיים, בן זוגכם לשעבר עדיין זכאי לחלקו מעיזבונכם. עריכת צוואה תאפשר לכם לקבוע שילדכם הינם יורשיכם הבלעדיים.
לטובת מקרוביכם אשר חשובים לכם, חשוב שתערכו צוואה וזאת ללא קשר לגילכם ו/או להיקף רכושכם.
עריכת צוואה תאפשר לכם תכנון פיננסי אשר עשוי לחסוך תשלומי מיסים לא מבוטלים.
כיצד ניתן לערוך צוואה
בהתאם לחוק כל מי שמלאו לו שמונה עשרה שנה והינו בריא בנפשו יכול לערוך צוואה. הדין מכיר בארבע צורות של צוואה :
- צוואה בעדים אשר תהיה ערוכה בכתב ואשר תכלול את מועד עריכתה ותיחתם ביד המצווה בפני לפחות שני עדים שלא יכולים להיות הנהנים בצוואה.
- צוואה בכתב יד אשר תיכתב כולה ביד המצווה, תישא תאריך כתוב בידו, ותיחתם בידו. צוואה בכתב יד אינה דורשת נוכחות עדים בעריכתה. צוואה בכתב יד הינה פחות מומלצת.
- צוואה בפני רשות אשר תיעשה על ידי המצווה באמירת דברי המצווה בעל פה בפני שופט, נוטריון, או רשם לענייני ירושה.
- צוואה בעל פה בפני שני עדים, אשר תיעשה רק על ידי חולה אנוש ,היה ולאחר 30 יום המצווה בכל זאת חי – מתבטלת צוואה מסוג זה באופן אוטומטי.
במידה וכבר ערכתם צוואה, חשוב שמידי פעם תבדקו את תוכנה ואת התאמתה למצבכם הנוכחי , נישואין, גירושין, הולדת ילדים / נכדים, הם רק חלק מהנסיבות החדשות המצדיקות עדכון הצוואה.
צוואה ניתנת לביטול בכל עת, ועריכת צוואה חדשה מבטלת את קודמתה.
עו"ד סיטרוק יוסף, בוגר תואר במשפטים, חבר לשכת עורכי הדין בישראל, ובעל ניסיון עשיר בתחום הנדל"ן, המקרקעין והמשפט המסחרי.
http://sitruk-law.com/ 08-8647685 ysitruk1@walla.com
עו"ד סיטרוק יוסף, בוגר תואר במשפטים, חבר לשכת עורכי הדין בישראל, ובעל ניסיון עשיר בתחום הנדל"ן, המקרקעין והמשפט המסחרי. http://sitruk-law.com/ 08-8647685 ysitruk1@walla.com