כפטריות אחרי השמש
כולנו מכירים את הביטוי כפטריות לאחר הגשם אך רובנו סובלים מפטריות המופיעות דווקא בקיץ ומוכרות יותר כ"פטריות שמש"
פטריית שמש או בשמה המקצועי פיטיריאזיס ורסיקולור הינה אחת מהמחלות הפטרתיות השכיחות ביותר בארצנו הקטנה והלחה. הגורם לה היא פטריית השמר פיטירספורום אובלה הקיימת כמעט בכל האוכלוסייה אך רק אצל חלקה היא תתפרץ.
אחד הגורמים שמעוררים את הפטרייה הוא שמש ומכאן גם השם פטריית שמש או פטריית קיץ ,חום ולחות הם רק אחד מהשילובים האהובים על הפטרייה נוסיף לזה ישיבה ממושכת בשמש , הזעה ורקע גנטי וקיבלנו כתמים לבנים/חומים על אזורי הגב , הזרועות והחזה.
אחת הסיבות לחוסר האחידות בגוון העור (ופה נשבור את הדעה הרווחת שהשמש היא זו שגורמת לפטריות) היא שהשמש משזפת רק את העור שאינו נגוע בפטרייה , בה בשעה ששטחי העור הנגועים אינם משתזפים, כיון שהם מוסתרים ע"י הפטרייה.
כפי שצויין למעלה הגורמים המעוררים את הפטרייה הם בעיקר חום ולחות , הפטרייה אינה מסכנת חיים והיא בעיקר פגם קוסמטי אך יש מצבים בהם יכול להופיע גרד ותופעות אלרגיות נוספות.
לרב שמפו מסוג אגיספור או ניזורל יפתרו באופן זמני את הבעיה אך ברב המקרים היא תחזור .
הגישה הטבעית לטיפול בפטריות שמש
ברפואה הסינית פטריית השמש נקראת – BAN BAN שפירושה "כתמי הזעה" וזה בגלל האזורים בהם היא מופיעה שבהם מזיעים הכי הרבה.
הסיבה העיקרית להופעת הפטרייה ברפואה הסינית אינה שונה מהסיבות שציינו למעלה , חום ולחות השוכנים בגוף מייצרים קרקע פורייה לפטרייה (ולא רק מסוג זה).
כמו בכל גישה הוליסטית גם הרפואה הסינית מתייחסת להופעת הפטרייה כבעיה פנימית ולא רק חיצונית ולכן הטיפול יהיה מורכב גם מצמחים ותזונה עם התייחסות לבעיה הספציפית.
הרעיון הטיפולי לגבי הפטרייה הוא קירור החום ,סילוק הלחות מהגוף וחיזוק מערכת החיסון, בתור התחלה נוריד את המזונות המחממים, השומניים והמטוגנים ונוסיף לתפריט יותר ירקות (פחות פירות בגלל הסוכר שבהם) ושתיית מים.
שמן עץ התה או שמן המאנוקה ידועים בפעילותם האנטי פטרייתית והאנטי בקטריאלית ומומלצים מאד למריחה על הנגעים
מומלץ ללבוש בגדים מבדים נושמים שלא גורמים להזעה ,ולייבש באופן יסודי את הגוף לאחר פעילות הגורמת להזעה .
שפשוף של הנגעים עם ספוג להורדת השכבות החיצונית של העור בהן שוכנת הפטרייה
מריחת קרם הגנה בחשיפה לשמש בכדי למנוע הבדלי צבעים בעור.