בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, יצר המחוקק הישראלי הסדר ספציפי של אחריות ללא אשם, לפיו נפגע בתאונת דרכים יכול לתבוע ולקבל פיצוי בגין נזקים רפואיים ונפשיים אשר נגרמו לו, ללא קשר לחלקו ואשמתו בגרימת התאונה. התביעה אינה הליך של מה בכך, ובמקרים רבים היא מתנהלת במשך תקופה ארוכה. לעיתים במהלך בירור התביעה זקוק הנפגע לסיוע של מטפל ו/או תרופות ו/או הוצאות אחרות שהנפגע נזקק להוציאם כתוצאה מהפגיעה בתאונת הדרכים, המחוקק היה ער למציאות סבוכה זו ואפשר לנפגע לנקוט בהליך של הגשת בקשה לחברת הביטוח לקבלת פיצוי ביניים, אשר נועד לאפשר לנפגע קיום מינימאלי עד לקבלת הפיצוי הסופי או בשפה המשפטית 'תשלום תכוף'.
את הבקשה לתשלום תכוף רשאים להגיש הנפגע או תלוייו, הבקשה תופנה למי שחייב בפיצויים על פי החוק. סעיף 2(א) לתקנות פיצויים לנפגעי תאונות דרכים (תשלומים תכופים), התשמ"ט-1989 קובע, כי "דרישה לתשלום תכוף ממי שחייב בפיצויים לפי החוק, תהא ערוכה לפי טופס 1 שבתוספת ותהא נתמכת בתצהירו של הפונה".
התלויים הרשאים להגיש את הבקשה לתשלום תכוף המנוים בסעיף 78 לפקודת הנזיקין הינם:
• בן זוגו;
• ילדיו;
• הוריו;
במידה והחייב בפיצויים לא שילם לנפגע תשלום התכוף תוך 60 יום מיום הגשת הבקשה, רשאי הנפגע או תלויו להגיש לבית המשפט בקשה לתשלום תכוף כאמור לפי סעיף 5א(א) לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.
הבקשה לתשלום תכוף תוגש לבית המשפט בנפרד מהתביעה העיקרית, וגם היא תיתמך בתצהיר של המבקש.
בית המשפט אליו תוגש הבקשה:
• אם כבר הוגשה התביעה העיקרית- יש להגיש את הבקשה לתשלום תכוף לאותו בית המשפט שאליו הוגשה התביעה העיקרית.
• אם טרם הוגשה התביעה העיקרית- יש להגיש את הבקשה לתשלום תכוף לבית משפט השלום בעל הסמכות המקומית לדון בעניין.
המשיב (לרוב חברת הביטוח) רשאי להגיש כתב תשובה לבקשה תוך 30 יום מיום המצאת הבקשה לתשלום תכוף.
בפני בית המשפט עומדות שתי אפשרויות:
• לקבל את הבקשה;
• לדחות את הבקשה;
ככל שבית המשפט דחה את בקשת המבקש לתשלום תכוף רשאי המבקש:
• להגיש ערעור ברשות לערכאה גבוה יותר;
• להגיש בקשה לתשלום תכוף בהתקיים התנאים הבאים:
o חלפו 6 חודשים מיום מתן ההחלטה הקודמת;
o הנסיבות השתנו במידה המצדיקה מתן החלטה חדשה;
חשוב לציין כי הכספים ששולמו למבקש במסגרת הבקשה לתשלום תכוף, יקוזזו מסכום הפיצוי הסופי.
יודגש כי ניתן לבקש 'תשלום תתכוף' אך ורק בתביעות של תאונות דרכים על פי חוק הפלת"ד, מכיוון שבתביעות אלו כפי שכבר צוין, בדרך כלל לא עולה שאלה של אחריות ובית המשפט רק אמור לקבוע את שיעור הפיצויים אותם ישלם הנתבע, לכן ניתן לחייב את הנתבע לשלם פיצויי לנפגע עוד בטרם קבלת פסק הדין.
דברי ההסבר פורטו במאמר זה בצורה חלקית, תמציתית וכללית. בשום מקרה אין לראות בהם את נוסח החוק. המאמר לא מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי, ובכל מקרה מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בדיני נזיקין (עורך דין תאונת דרכים) לצורך קבלת ייעוץ בדבר זכויותיכם ע"פ הדין.
שלי שוסטר, עורך דין תאונת דרכים מאור-שוסטר משרד עורכי דין מתמחה בדיני מזונות, נזיקין טל': 077-500-63-63 פקס: 077-500-84-03