העגבנייה או בשמה הפחות נפוץ כיום: "תפוח האהבה...." שייכת למשפחת הסולניים, על אף שהסולנין (רעל) אינו מצוי בפירות אלא בעלים ובגבעולים בלבד.
השם עגבנייה, מקורו בשורש ע.ג.ב ומשמעותו חיזור. לא מעט הצעות שונות ומגוונות ניתנו לשם הירק, בינהם: אדמוניה ובדורה (הלקוח מערבית), אך השם עגבנייה זכה ברוב מוחץ.
העגבנייה מהווה את אחד הגידולים החשובים ביותר בחקלאות. העגבניות נצרכות לרוב בצורתן הטרייה והטבעית, אך בהחלט ניתן למצוא את העגבנייה גם בצורתה המשומרת כקטשופ, רסק עגבניות, רוטב לפסטה וכו'.
מה עושה את העגבנייה לבריאה כל כך?
פורום תזונה ודיאטה
העגבנייה מכילה ויטמינים רבים כגון ויטמין C, ויטמינים מקבוצת B, בטא קרוטן וסיבים תזונתיים. בנוסף מכילה העגבנייה רכיב חשוב הקרוי ליקופן.
הליקופן מעניק לעגבנייה את צבעה האדום, ותפקידו חיזוק מערכת החיסון של הגוף ומניעת מחלות. הליקופן ידוע כאחד מנוגדי החמצון החזקים ביותר, ונחשב כמסייע במניעת סוגים שונים של סרטן.
ניתן למצוא מקורות חלופיים לליקופן באשכולית אדומה, אבטיח וגויאבה.
ישנם לא מעט אנשים שלא אוהבים עגבניות. לאנשים אלה מוצע תחליף לעגבניה: רסק עגבניות או קטשופ. יש הטוענים שלרסק העגבניות יתרון על פני אכילת עגבנייה טרייה, כיוון שהרסק מורכב מכמות גדולה של עגבניות. עגבנייה אחת מכילה 3 מ"ג של ליקופן בעוד רסק המורכב מ- 6 עגבניות מכיל 18 מ"ג ליקופן.
עגבנייה וסרטן
מחקר שנערך בארה"ב, באוניברסיטת הרווארד, הראה כי צריכה מוגברת של עגבניות ומוצריהן היתה קשורה בהפחתה משמעותית בסיכון לחלות בסרטן בלוטת הערמונית.
במחקר נבדקו למעלה 47,000 גברים בגילאים 40-75 ונמצא כי צריכה מוגברת של עגבניות קשורה בסיכון נמוך יותר לחלות בסרטן הערמונית וזאת כאמור, בשל כמות הליקופן שהן מכילות, אשר נמצא כי הוא מונע התפתחות של סרטן ואף מסוגל להלחם בסרטן הערמונית.
עגבנייה - לב וכלי דם
תזונה עשירה בעגבניות תורמת לשמירה על בריאות הדם והלב.
מחקר שנערך בפינלנד, נמצא כי גברים בגילאי הביניים, בעלי רמות נמוכות של ליקופן בדם היו בסיכון גבוה יותר לסבול מהתקף לב או אירוע מוחי. מחקר דומה, הנערך בקרב נשים, מצא כי לנשין בעלות רמת ליקופן גבוהה בדם קיים סיכון הנמוך ב- 34% לחלות במחלות לב, בהשוואה לנשים בעלות רמת ליקופן נמוכה.
שמירת הליקופן על בריאות הדם והלב מתייחסת ליכולתה לפעול נגד תהליכי חמצון.
במחקר אחר בו נבדקו 19 אנשים, נמצא כי צריכה יומית של עגבניות או מוצריה הביאה להקטנת נזקים לחלבונים ולהורדת רמת הכולסטרול. ייתכן כי חלק מההשפעה המגינה של העגבניות נמצאת בפעולת הליקופן המסייע בהגנה על ה- LDL (הכולסטרול הרע) מפני חמצון.
מחקר נוסף שנערך בסקוטלנד מצא כי החומר הצהבהב שקוף העוטף את זרעי העגבנייה מכיל מרכיב הדומה לאספירין הנקרא P3, המפחית את הסיכון לקרישת דם ב- 72%.
עגבנייה וזיהום אוויר
מחקר חדש אחר מצא קשר בין אכילת עגבנייה להגנה על הגוף מפני נזקי זיהום האוויר. המחקר מצא כי צריכה יומית של עגבניות הביאה לצמצום בפעילות הריאות ובנזק לדנ"א.
עגבנייה כמסייעת בתפקוד המוח
מחקר אחר, הבדק את תפקודן של נשים מבוגרות בגילאים 77-98, מצא כי נשים אשר בדמן נמצא אחוז גבוה יותר של ליקופן, תיפקדו טוב יותר מאשר נשים בעלות רמת ליקופן נמוכה בדמן. הן בצעו טוב יותר פעילות יומיומית כגון הליכה, רחצה, לבוש וכו'. היכולת לדאוג ולטפל בעצמן היתה גבוהה פי 3.6 בקרב הנשים אשר רמת הליקופן בדמן היתה גבוהה יותר.
עגבנייה והגנה על העור
מחקר גרמני חדש מצא כי ייתכן והעגבנייה תורמת בהגנה על העור מפני קרני השמש.
במחקר נבדקו אנשים אשר צרכו למשך 10 שבועות, באופן יומי, רסק עגבניות. לאחר שנחשפו לשמש רמת הפגיעה בעור היתה נמוכה ב- 40%. העור היה פחות אדום כתוצאה מחיפה לקרני ה- UV. החוקרים מסיקים ממחקר זה וממחקרים דומים כי ליקופן עשוי לשמש כהגנה אוראלית מפני נזקי קרינת השמש.
מהי צריכת העגבניות המומלצת?
מחקרים שפורסמו מטעם המכון הלאומי לסרטן בארה"ב הראו כי צריכה של 10 מנות עגבניות ומוצרי עגבניות בשבוע, תרמה להפחתת הסיכון לסרטן. לאור זאת המליץ המכון על אכילה יומית של מזונות העשירים בליקופן.
כדאי לדעת...:
- תהליך בישול העגבניות אינו פוגע בליקופן ויש אף הטוענים שחימום העגבנייה דווקא מסייע בספיגת הליקופן בגוף.
- הליקופן אינו מסיס במים אך מסיס בשומן, לכן עדיף לאכול עגבניות טריות או מבושלות, יחד עם כמות קטנה של שמן.
- לטיפול בעקיצות יתושים: למרוח מיץ מעגבנייה על העקיצה.
ערכים תזונתיים של עגבנייה ל- 100 גר'
מים
94 גר'
קלוריות
21 קק"ל
חלבונים
1.0 גר'
פחמימות
4.3 גר'
שומן
0.2 גר'
ויטמין A
65 מק"ג
ויטמין B1
0.05 מק"ג
ויטמין B2
0.03 מ"ג
ויטמין B3
0.6 מ"ג
ויטמין C
11 מ"ג
ברזל
0.7 מ"ג
סידן
5 מ"ג
אשלגן
275 מ"ג
נתרן
9 מ"ג
סיבים תזונתיים
0.6 מ"ג