מערכת השתן מורכבת משלפוחית השתן, כליות, צינוריות השתן והשופכה, אשר תפקידה להרחיק פסולת מגוף האדם. דלקת בדרכי השתן מתחילה במערכת השתן ויכולה לתקוף כל אחד ממרכיביה כאשר האזור הרגיש ביותר הינו דרכי השתן התחתונות משמע שלפוחית השתן והשופכה. מערכת השתן בנויה בצורה אשר נועדה למנוע כניסת חיידקים מיקרוסקופיים אולם לעיתים מערכת הגנה זו נכשלת והחיידקים חודרים למערכת השתן דרך השופכה ומתחילים להתרבות בשלפוחית השתן.
קבוצות הסיכון בקרב האוכלוסייה להם סיכויי סבירות גבוהים יותר לפתח דלקות בדרכי השתן הם:
• נשים אשר פעילות מינית מוגברת מייצרת אצלן גירוי במוצא השופכה ומגדילה את הסיכוי לחדירת חיידקים עד הגעתם לשלפוחית השתן
• שימוש ממושך בצינוריות (צנתר, קטטר) בשלפוחית השתן מגדיל את הסיכוי להתפתחות דלקת
• המבנה האנטומי של הנשים הכולל שופכה קצרה יותר אשר מקטין את המרחק שעל החיידקים לעבור עד הגעתם לשלפוחית השתן, מגדיל את סיכוייהם לדלקות. כמחצית מאוכלוסיית הנשים יסבלו מדלקת בדרכי השתן לפחות פעם אחת במהלך חייהן
• מחלות כרוניות כמו סוכרת למשל גורמות לשיבוש המערכת החיסונית
• שימוש בדיאפרגמה למניעת היריון
• בעיות רפואיות בדרכי השתן כמו אבנים בכליות
• לאחר גיל המעבר השופכה, בסיס שלפוחית השתן ורקמת הנרתיק הופכות לחלשות ופגיעות יותר כתוצאה מאיבוד הורמון אסטרוגן
דלקות בדרכי השתן כוללות מספר תופעות לוואי: תחושת צריבה במהלך מתן השתן, צורך חזק ועקבי למתן שתן, נוכחות חיידקים בשתן, נוכחות דם בשתן, שתן עכור בעל ריח חזק ודליפה של שתן בכמויות קטנות באופן קבוע.
טיפול בדלקת דרכי השתן כולל: כדורים, אנטיביוטיקה ובמקרים מסוימים עירוי תוך ורידי אשר דורש אשפוז בבית חולים. כמו כן, מחקרים הוכיחו כי שתיית או אכילת חמוציות בקרב נשים בלבד משנה את דרגת החמוציות בשתן ומייצר תנאים המסייעים להשמדת החיידקים. יתרה מכך- שתיית חמוציות באופן יום יומי אף מהווה טיפול מונע זיהומים עתידיים בדרכי השתן. ההבדלים המהותיים במבנה האנטומי של נשים למול גברים משפיע על משך הטיפול: דלקת בדרכי השתן אצל גברים עלולה להצטבר בשלפוחית השתן ולכן יש צורך בטיפול ממושך שנע בין 7-10 ימים, לעומת נשים אשר ברוב המקרים טיפול של 3-5 ימים יפתור את הבעיה ואף לעיתים טיפול אנטיביוטי חד פעמי. הזנחת דלקת בדרכי השתן עלולה לגרום להחרפת המצב וסיבוכים שונים, למשל: דלקת כליות חמורה ואף כרונית אשר עלולה לגרום לנזק תמידי לכליות.
יש שתי דרכים למניעת דלקת בדרכי השתן:
1. שמירה קפדנית על היגיינה (אצל נשים בעיקר) אשר כוללת: ניגוב יסודי של פי הטבעת לאחר כל יציאה, רחצה במקום הרגיש וניגוב פי הטבעת בכיוון ההפוך לפי הטבעת
2. טיפול אנטיביוטי מונע דלקות בדרכי השתן בעיקר בקרב נשים אשר מקיימות יחסי מין עם גברים שונים
שיווק באינטרנט של מוצרים טבעיים בישראל, מוצרים לטיפול ב: דלקת בדרכי השתן, טיפול בכינים, פטריות בציפורניים ועוד מגוון רחב של מוצרים 100% טבעיים.