נשים רבות רואות את הכניסה לגיל המעבר כסיוט הורמונאלי המלווה בחוסר יציבות רגשית, אך זו אינה בהכרח המציאות. ניתן לצמצם ואף למנוע את הטלטלות המיותרות המלוות את גיל המעבר בעזרת שמירה על אורח חיים מאוזן.
הקפדה על תזונה נכונה תהפוך את הכניסה לגיל המעבר לחלקה יותר ותאפשר לגוף להסתגל מהר יותר לשלב החדש העומד בפניו. כמובן, שמומלץ לאמץ את הרגלי התזונה הנכונה עוד לפני תקופת גיל המעבר.
תזונה יכולה להיות המפתח לבריאות ודרך לפתרון ולמניעה של בעיות רבות בגיל המעבר ובכלל. אולם, הקפדה על התזונה בלבד לא תועיל אם לא נוסיף פעילות גופנית לשגרת היום יום. פעילות גופנית קבועה משפרת את פעילות מערכת העיכול ולכן מבטיחה ניצול וספיגה אופטימאלי של המרכיבים החיוניים מהתזונה.
נשים בגיל המעבר או נשים המתקרבות לגיל המעבר יכולות להיעזר בתזונה על מנת לחזק ולאזן איברים ותפקודים שונים בגוף.
מערכת העיכול ממלאת תפקיד חשוב בשמירה על הבריאות ונשענת בעיקר על הטחול והקיבה. מערכת העיכול מהווה מרכז המזין צ'י ודם לכל שאר האיברים ודואגת לתפקוד יציב, תקין ויעיל של מערכות הגוף .
על מנת לטפל בבעיות עיכול שונות הנובעות מחולשה של הטחול והקיבה, כגון: נפיחות בטנית, גאזים, צרבות, שלשולים, עצירויות וכדומה, חשוב להקפיד על סוגי תזונה נכונה ודרכי בישול מסוימות.
להלן, כללים לשמירה על בריאות הטחול והקיבה:
• לאכול בעיקר מזון חם ומבושל.
• לאכול מזונות הקלים לעיכול.
• לאכול בעיקר דגנים מלאים (קינואה, דוחן, כוסמת, אורז מלא וכו') עם ירקות מבושלים ומעט בשר.
• להימנע ממזונות קרים וקפואים.
• להגביל מזון המעודד יצירת ליחה, לרבות מוצרי חלב.
• להמעיט את השימוש בתבלינים מחממים וחריפים כמו קינמון, הל, מוסקט, פפריקה ופלפל.
מזונות מבושלים, לפי הרפואה הסינית, מומלצים יותר ממזון נא כגון ירקות ופירות טריים. למרות שבישול יכול לפגוע ויטמינים ובמינרלים המאוכסנים בפירות ובירקות הוא מבטיח את הספיגה והניצול של הויטמינים והמינרלים הנותרים. כדי להבין את ההכרח בבישול מזון חשוב להתייחס לתהליך העיכול. העיכול למעשה הוא תהליך של בעירה, הבשלה. כאשר הקיבה אחראית להביא את המזון לטמפרטורת הגוף בטרם פירוק המזון מתחיל. לכן, מזון קר, נא או קפוא דורש יותר אנרגיה לעומת מזון מבושל ולאורך זמן עלול להחליש את הקיבה והטחול. כל סוג של בישול (הקפצה, אידוי, חימום) עשוי לעזור לתהליך העיכול ויהפוך אותו ליעיל יותר ללא השקעת מאמץ מיותר. עיכול יעיל יותר מבטיח ספיגה טובה יותר של מרכיבים חיוניים מהמזון.
הקפדה על אכילת מזון מבושל והימנעות מצריכת מזונות קרים תסייע גם להורדה במשקל. שכן, כאשר הקיבה והטחול עובדים בתחום היכולת תוצרי הלוואי מהעיכול מתמעטים ונעלמים. תוצרי הלוואי מכונים ברפואה הסינית לחות וליחה. בכמויות קטנות הליחה והלחות גורמים לבעיות קלות אולם בצריכה מוגזמת הם עלולים להצטבר באיברים או מרדיאנים ולגרום למחלות, כגון: אסתמה, נימולים, שיתוקים, גידולים, נוקשות במפרקים, כבדות בתנועה.
מהתבוננות במעט מהבעיות הנובעות מהצטברות פתוגנית של ליחה ולחות ניתן ללמוד עד כמה חשוב להמעיט או להימנע ממזון קר ונא המעמיס על הקיבה והטחול וממזונות מתוקים וממוצרי חלב המעודדים ייצור של לחות.
אספינו-ברגמן עדי
רפואה סינית Dip.Ac, B.A
טיפול בתופעות גיל המעבר
http://www.ady.co.il
052-6146854